14 Ekim 2021 Perşembe

Erdoğan’ın Merkez Bankası hamlesi 59 milyar liraya mal oldu

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’yla görüşmesinin ardından gece yarısı iki başkan yardımcısı ile bir Para Politikası Kurulu Üyesini görevden aldı. Bu karar sonrası günü 9.05 seviyesinden kapatan dolar kuru 9.18 liranın üzerine çıkarak rekor tazeledi. Dolar kurundaki 13 kuruşluk artışın millete maliyeti ise 59 milyar lirayı buldu. 

BOLD – Merkez Bankası’nda görev değişikliği kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkan yardımcıları Semih Tümen, Uğur Namık Küçük ve Para Politikası Kurulu Üyesi Abdullah Yavaş’ın görevlerinden alınması sonrası dolar 9.18 liranın üzerine çıkarak rekor tazeledi.

DOLAR KURU REKOR TAZELEDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’yla görüşmesinin ardından gece yarısı TCMB’de iki başkan yardımcısı ve bir Para Politikası Kurulu Üyesi görevden alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre TCMB Başkan yardımcıları Semih Tümen, Uğur Namık Küçük ve Para Politikası Kurulu Üyesi Abdullah Yavaş görevlerinden alındı. Başkan Yardımcılığına Taha Çakmak getirilirken Para Politikası Kurulu Üyesi olarak da Yusuf Tuna atandı. Kararın ardından dolar/TL rekor tazelerken, 9,18 seviyesinin üzerine  çıktı.

İSTİFA MI ETTİLER?

Erdoğan’ın görevden aldığı Merkez Bankası başkan yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ile Dr. Uğur Namık Küçük’ün ekim ayı yatırımcı toplantısına katılmamaları “istifa” iddialarını gündeme getirdi. Başkan Yardımcılığı’ndan alınan iki ismin imzaları, 29 Eylül’de tedavüle giren E9 Emisyon Grubu 5’inci tertip 20 TL ve 5 TL banknotlara konmuştu. Söz konusu banknotlar, üzerindeki imzalar dışında boyutları, ön ve arka yüz kompozisyonları ile genel nitelik ve görünümleri bakımından 1’inci, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü tertipleriyle tamamen aynı özellikleri taşıyordu.

59 MİLYAR LİRA DAHA BUHAR OLDU

Konuşmaları veya yaptığı icraatları ile dolar kurunun birçok kez rekor kırmasına yol açan Erdoğan, dün gece yarısı görevden almalarla doları yeni zirveye taşıdı. Bu durum yaklaşık 450 milyar lira dolar dış borcu olan Türkiye’nin borcunu katladı. Dolardaki 1 kuruşluk artış Türkiye’nin borcunu yaklaşık 4.5 milyar lira artırırken, dün gece yaşanan 13 kuruşluk artışın millete maliyeti ise 59 milyar lira oldu.

DOLARI DÜŞÜRMENİN TEK YOLU ERDOĞAN’IN EMEKLİYE AYRILMASI

Ekonomist Atilla Yeşilada, Türk Lirası’nın dolar karşısında yaşadığı değer kaybına ilişkin dikkat çeken tahminlerde bulundu. T24’e konuşan Yeşilada, Türk Lirasının dolar karşısında yaşadığı değer kaybının AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ve Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının bir araya gelmesine bağladı. “Doları düşürmenin tek yolu Sayın Erdoğan’ın emekliye ayrılmasıdır” ifadelerini kullanan Yeşilada, ekonomiye ilişkin olarak verilebilecek bütün tavsiyelerin verildiğini ancak Erdoğan’ın bunları dinlemediğini kaydetti.

 

Sızdırılan TÜGVA belgelerinden MİT’e yapılan personel alımları çıktı

Erdoğan’ın Merkez Bankası hamlesi 59 milyar liraya mal oldu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder