12 Ekim 2021 Salı

Sözcü Kalın, ABD’den F-16 siparişini doğruladı: F-35’lere karşılık alınacak

F-35 projesinden çıkarılan Türkiye, geçen hafta ABD’ye 40 yeni F-16 siparişi verdi. Türkiye’nin siparişi F-35’ler için ödenen 1.4 milyar dolara karşılık verdiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, iptal edilen F-35’lere ödenen para karşılığında F-16 istendiğini söyledi.

BOLD – Türkiye’nin ABD’ye verdiği yeni 40 F-16 savaş uçağı ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, F-35’ler için ödenen 1,4 milyar doların geri ödenmemesine karşılık yeni F-16 alımı ve mevcut F-16’ların modernizasyonunun değerlendirilebileceğini söyledi.

TÜRKİYE ESKİ F-16’LARIN MODERNİZASYONUNU İSTİYOR

Milliyet gazetesinden Aslıhan Altay Karataş’ın sorularını yanıtlayan Kalın, Türkiye’nin ABD’ye F-35 savaş uçakları için ödediği 1,4 milyar doların geri ödenmemesi ihtimaline karşı alternatifler üzerinde durulduğunu söyledi. Türkiye’nin, ihtiyacı olan ürünleri müttefiklerinden ve dünya pazarlarından alma yoluna gidebileceğini, ödenen para karşılığında mevcut F-16 filosunun genişletilmesi ve eldeki F-16’ların modernizasyonunun bir alternatif olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

İKİNCİ PARTİ S-400 ALINACAK

ABD’nin karşı çıktığı S-400 alımları ile ilgili de bilgi veren Kalın, “Türkiye savunma sanayisinde ve diğer alanlarda alternatifsiz bir ülke değildir. Bu alternatifler yerli milli ürünlerimiz olabilir, Rusya olabilir, Avrupa pazarı olabilir, başka yerler olabilir… S-400 konusu devam ediyor bir süreç olarak, ama biz diğer alternatiflerin hepsine yakından bakmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

S-400 DIŞINDA SAVAŞ UÇAĞI VE DENİZALTI DA GÜNDEMDE

ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye’yi, ortağı bulunduğu beşinci nesil F-35 savaş uçakları projesinden çıkarmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen ay sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada Rusya ile savunma işbirliğinin savaş uçakları, uçak motorları, gemi ve denizaltı inşası gibi alanlara genişletilebileceğini söylemişti.

100 ADET F-35 SİPARİŞİ İPTAL EDİLMİŞTİ

Rusya’dan savaş uçağı alımı konusunda görüşen Türkiye’nin ABD’ye de 40 yeni F-16 savaş uçağı siparişi verdiği ortaya çıktı. Satışa ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Kongresi tarafından da onay verilmesi gerekiyor. Türkiye, daha önce ABD’li savunma şirketi Lockheed Martin’den 100 adet F-35 sipariş etmiş ancak S-400 krizi nedeniyle 2019’da F-35 programından çıkarılmıştı.

 

Anket şirketleri bir bir AKP’yi terk ediyor: Seçmen artık tahammül edemiyor

Sözcü Kalın, ABD’den F-16 siparişini doğruladı: F-35’lere karşılık alınacak yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder