11 Ekim 2021 Pazartesi

Offshore rekortmeni değil vergi rekortmenleri

Kamu ihaleleriyle geçinen AKP’ye yakın müteahhitlerin vergi kaçırmak için offshore hesaplara para akıttıkları ortalığa saçılırken,  ülkenin vergi rekortmenleri ise cezaevinde adaletin tecelli edeceği günü bekliyor.

BOLD – Pandora Papers belgeleri, Türkiye’de AKP iktidarına yakın ve kamu ihaleleriyle zenginleşen müteahhitlerin vergi kaçırmak yöntemlerini ifşa etti.

Saray’ın müteahhitti Rönesans Holding ve Cengiz Holding bu firmalardan sadece ikisi. Virgin Adaları’ndaki offshore hesaplar sadece vergi kaçırmak için değil rüşvet içinde kullanıldığı iddia ediliyor. Pandora Papers belgelerinde yer alan, Rönesans Holding’in bağış adı altında 105 milyon doları kimlere gönderdiği ise hala netlik kazanmadı.

 

KAMUNUN SIRTINDAN KAZANIYOR VERGİ KAÇIRIYOR

Dünya Bankası’nın raporuna göre dünyada en fazla kamu ihalesi alan üç şirketten biri olan Cengiz Holding’in 2002-2020 yılları arasında aldığı ihalelerin toplam bedeli 42,1 milyar doları buluyor

Pandora Papers belgelerine göre, Mehmet Cengiz, Britanya Virjin Adaları (BVI) merkezli MEFA Cengiz Limited şirketinin de sahibi. Cengiz, vergiden kaçınmak ve ismini gizli tutmak için şirketin kuruluşunda vekil hissedar ve direktörler kullanıyor.

Cengiz Holding’in Niue ve Britanya Virjin Adaları’nda toplam altı tane offshore şirketi bulunuyor. Cengiz Holding’e ait 425 milyonluk vergi borcunun AKP iktidarı tarafından silinmesi basına yansımış, muhalefetin tepkisini çekmişti.

VERGİ REKORTMENLERİ

Öte yandan, Türkiye’nin köklü şirketlerinden Boydak Holdingin 3 yöneticisi Gülen Hareketine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunuyor. Hacı Boydak’a 11 yıl 10 ay 15 ün, Memduh Boydak’a 18 yıl, Şükrü Boydak’a 10 yıl, tutuksuz sanıklar Mustafa, Erol, Bekir ve İlyas Boydak ile Murat Bozdağ’a 7’şer yıl 6’şar ay hapis cezası verildi.

2018’de sonuçlanan mahkeme, ceza verilen 7 sanığa ait şirket hisselerinin de müsaderesine (devlete aktarılması) karar verdi. Mahkeme kararı gereğince şirket ortaklarının kişisel servetleri de devlete geçti.

Boydaklar tutuklanmadan önce Kayseri Vergi Dairesinin açıkladığı rakamlara göre vergi rekortmeniydi. Rekortmenler listesinin ilk 6 ismi Boydaklardan oluşuyor. Sıralama şöyle: Mustafa Boydak, Memduh Boydak, Bekir Boydak, Şükrü Boydak, Yusuf Boydak ve Hacı Boydak.

BOYDAKLARDAN ANLAMLI PAYLAŞIM

Mehmet Boydak sosyal medya hesabından cezaevindeki yakınlarının fotoğrafını paylaşarak “Offshore rekortmeni değil, vergi rekortmenleri” ifadelerini kullandı. Paylaşım Boydak’ın takipçilerinden beğeni aldı.

Melih Gökçek’i dinocanları bile kurtaramayacak

Offshore rekortmeni değil vergi rekortmenleri yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder