14 Ekim 2021 Perşembe

Taliban heyeti resmi temaslar için Ankara’da

Ağustos ayında Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin ardından Türkiye ile ilk resmi temas kuruldu. Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki başkanlığındaki Taliban heyeti bugün temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi.

BOLD – Afganistan’daki Taliban hükumetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, beraberindeki heyetle bugün Türkiye’ye geldi. Taliban ile Türkiye arasındaki ilk üst düzey temas olacak olan ziyarette işbirliği ele alınacak.

KABİL HAVALİMANI İŞLETMESİNDE SORUN YAŞANMIŞTI

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü almasının ardından, AKP Hükumeti ile Taliban arasında Kabil Havalimanı’nın işletmesi ve güvenliği konusunda anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Taliban, Türkiye dahil, ülkede yabancı güçleri istemediğini açıklamıştı. Bu konuyla ilgili olarak hükumet yetkilileri, Taliban liderleriyle üç saati aşan görüşmeler yapmışlardı.

ERDOĞAN, TALİBAN’A DESTEK MESAJI VERMİŞTİ

AKP iktidarı, Taliban’a yönelik olumlu sinyaller vermiş, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi’nde, “Afganistan’da yeni bir siyasi ve jeopolitik bir hakikatle karşı karşıyayız. Ülkede güvenlik ve istikrarın bir an önce sağlanması sadece bölgesel düzeyde değil uluslararası ölçekte de kritik önemdedir. Diyalog kanallarını açık tutarak stratejik sabırla ve kademeli bir yaklaşımla Taliban’ı kapsayıcı bir yönetim kurmaya doğru yönlendirmeliyiz” ifadelerini kullanmıştı.

TALİBAN TÜRKİYE İLE SAĞLAM İLİŞKİ HEDEFLİYOR

Bugün Ankara’ya gelen Muttaki, geçen ay yaptığı açıklamada Kabil yönetiminin Türkiye ile sağlam bir ilişki kurmak istediğini açıklamıştı. Muttaki, Türk yetkililerle iletişim halinde olduğunu söylemiş ve Türkiye’nin Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın inşası için yardım etmesini beklediklerini kaydetmişti.

 

Bahçeli’nin avukatı, HSK üyeliğinden istifa etti

Taliban heyeti resmi temaslar için Ankara’da yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder