12 Ekim 2021 Salı

Anket şirketleri bir bir AKP’yi terk ediyor: Seçmen artık tahammül edemiyor

AKP’nin 2002 yılından bu yana seçim kazanmasında büyük rol oynayan anket şirketleriyle arası bir bir açılıyor. Andy-Ar araştırma şirketinin AKP ile çalışmayı bırakmasından sonra şimdi de iktidara yakın anket firması ORC sahibi Mehmet Pösteki, AKP’ye sert eleştirilerde bulundu.

BOLD ANALİZ – Bütün anket sonuçlarına göre oyları eriyen AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan zorda. Millet İttifakı’nın oy oranının Cumhur İttifakı’nı yakaladığı hatta bazı anketlerde öne geçtiğine dair haberler yayınlanıyor. Oylar düşünce, yıllardır AKP’nin övdüğü anket şirketleri hedef tahtasına koyuldu.

AKP SONUÇLARI BEĞENMEYİNCE

24 Haziran 2018 seçim sonuçlarını önceden bilen ve iktidara yakın araştırma şirketinin ORC Araştırma’nın sahibi Mehmet Pösteki, dün bir araştırma çalışması yayınladıklarını açıkladı. Sosyal medya hesabından paylaşımlar yapan Pösteki, AKP genel merkezinden bir yöneticinin sözlerine tepki gösterdi. Pösteki, “Çalışmamız Ak Parti’yi tatmin edecek sonuçlar içermediği için olsa gerek, bir genel merkez yöneticisi tarafından bilim ve etik kurallarına uymadığımız söylendi” dedi.

AKP’NİN OYLARI YÜZDE 31’E DÜŞTÜ

AKP’nin oylarının yüzde 31’e kadar gerilediğini açıklayan ORC, Erdoğan sonrası da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Cumhurbaşkanı olacağı sonucuna ulaştı. ORC anketinde Ali Babacan’ın DEVA Partisi’nin oyları ise yüzde 4’ü geçti. Anketi değerlendiren ORC anketi sahibi Pösteki, “Malumunuz; dün bir araştırma çalışması yayınladık. Çalışmamız Ak Parti’yi tatmin edecek sonuçlar içermediği için olsa gerek, bir genel merkez yöneticisi tarafından bilim ve etik kurallarına uymadığımız söylendi. Doğrusu hiç şaşırmadık.” dedi.

SEÇMENDEN ALDIĞIMIZI KAMUOYUNA DUYURUYORUZ

AKP’nin oy kaybı yaşamasının sebeplerini de anlatan Pösteki, “Zaten oy kaybının en önemli sebeplerinden biri de bu. İstenileni vermeyeni itibarsızlaştırmak. Seçmen bu saçmalıklara artık tahammül edemiyor. Bizler de seçmenden aldığımızı kamuoyuna sunuyoruz. ORC’yi bilimden ve etikten uzak olmakla suçlayanların ise ORC’nin 24 haziran tahminlerine bakmaları yeterlidir.” ifadelerine yer verdi.

DÜN BİZE YERLİ VE MİLLİ DİYORLARDI

AKP’nin başarısızlığını başkalarına fatura ettiğine işaret eden Pösteki, “Araştırma firmalarını ve/veya seçmeni suçlayarak seçim kazanılsaydı, 20 yıldır Ak Parti değil, tabela partileri yönetiyor olurdu ülkeyi ama 20 yıldır muhalefetin yaptığını bugün Ak Parti yapıyor ve bu bile başlı başına haklılığımızı ortaya koyuyor. Kendi yetersizliklerini Cumhurbaşkanına hissettirmemek için dün, yerli ve milli dedikleri bizlere bugün ne dedikleri hiç umurumuzda değil.” dedi.

İŞTE AKP’Yİ KIZDIRAN O ANKET

ORC’nin anketi 13-29 Eylül tarihleri arasında 7 Büyükşehirde -İstanbul, Ankara, Mersin, Samsun, Gaziantep, Aydın ve Malatya’da toplam 13 bin 650 kişiye yüz yüze sorular yöneltilerek yapıldı. ORC’nin patronu Pösteki, Eylül sonunda seçim yapılmış olsa partilerin alacakları oyları şöyle tahmin ettiklerini söyledi:

İşte son anketin sonuçları…

AKP: Yüzde 31,9,
CHP: Yüzde 25,9
İYİ Parti: Yüzde 13,1
MHP: Yüzde 9,4
HDP: Yüzde 8,1
DEVA Partisi: Yüzde 4,7
Gelecek Partisi: Yüzde 2,9

Hazine’de para kalmadı: AKP, 15 bin liraya muhtaç hale geldi

Anket şirketleri bir bir AKP’yi terk ediyor: Seçmen artık tahammül edemiyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder