13 Ekim 2021 Çarşamba

Damat Albayrak’ın petrol ticareti yaptığı IŞİD’li yakalandı: Erdoğan temizlik mi yapıyor?

IŞİD’in yasa dışı petrol, gaz, tarihi eser ve mineral satışını organize eden Sami Casim, Türk istihbaratının yardımıyla Suriye’nin kuzeybatısında yakalandı. IŞİD lideri El Bağdadi’nin yardımcısı olarak bilinen Casim, Irak güvenlik güçlerine teslim edildi. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın IŞİD’ten petrol aldığı IMF raporu ve Wikileaks belgelerine yansımıştı.

BOLD – Irak, hafta başında IŞİD yöneticisi Sami Casim’i yakaladığını duyurdu. Reuters ise Irak’ın IŞİD liderlerinden Sami Casim’i, Türk istihbaratının yardımıyla yakaladığını açıkladı.

Casim’in “sınır ötesinde düzenlenen özel bir operasyon” sonucu ele geçirildiği açıklanmış, operasyonla ilgili ayrıntılı bilgi verilmemişti.

TÜRK İSTİHBARATI KRİTİK ROL OYNADI

Reuters’a konuşan ikisi Iraklı üç güvenlik kaynağı, Casim’in Suriye’nin kuzeybatısında saklandığını ve Türk istihbaratının onun yakalanmasında kritik rol oynadığını söyledi. Ajansın “bölgesel çapta bir güvenlik kaynağı” olarak nitelendirdiği kişiye göre Sami Casim, yerel güvenlik güçlerinin yardımıyla yakalandı. Reuters, bu güçlerle, Suriyeli muhaliflerin kastedildiğini bildirdi.

TUZAĞA DÜŞÜRÜLDÜ, TÜRKİYE’DE YAKALANDI

Iraklı kaynaklar ise Casim’in bir tuzak sonucu Suriye’den ayrıldığını ve Türkiye’de yakalandığını söyledi. Aynı kaynaklar, Casim’in askeri bir uçakla Irak’tan Türkiye’ye götürüldüğünü belirtti. Irak istihbaratının Casim’i aylardır izlediği, geçen yıl yakalanan bir DAEŞ’linin verdiği bilgilerin onun yakalanmasında önemli rol oynadığı kaydedildi.

CASİM, IŞİD’İN PETROLLERİNİ SATIYORDU

“Hacı Hamid” olarak da bilinen Casim, ABD tarafından da aranıyordu. ABD, Casim’in yakalanmasına yardımcı olacaklara 5 milyon dolar ödül vereceğini açıklamıştı. FBI’a göre Casim, “DAEŞ’in terör operasyonlarının finansmanında” önemli rol oynamış ve örgütün gelir getiren “yasa dışı petrol, gaz, tarihi eser ve mineral” satışı gibi mali operasyonlarını yönetmişti.

RUSYA ERDOĞAN’I IŞİD PETROLLERİNİ ALMAKLA SUÇLAMIŞTI

Rusya, 2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesini “IŞİD’le doğrudan petrol ticareti yapmakla” suçladı. Moskova’da gazetecilere bir brifing veren Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoly Antonov, Türkiye’nin Suriye ve Irak’tan “çalınan petrolün” en büyük alıcısı olduğunu öne sürdü. Antanov, “Elimizdeki bilgilere göre, ülkenin en üst düzey siyasi liderliği, Erdoğan ve ailesi bu suç faaliyetine karışmış durumda” dedi.

WİKİLEAKS BELGELERİ PETROL TİCARETİNİ DOĞRULADI

Wikileaks’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ile ilgili deşifre ettiği maillerde (Berat’s box) daha önce IŞİD’in petrol ticaretinde adı geçen Powertrans şirketi ile ilgili yazışmaların tamamı ortaya çıktı. 2012 Eylül ayından 2015 Aralık ayına kadar geçen süreçte Albayrak’ın Powertrans ile ilgili çoğu personel alım ödemeleri gibi en ince ayrıntıları barındıran mail yazışmaları bulunuyor. Emailler Albayrak’ın adı IŞİD’le petrol ticaretiyle birlikte anılan Powertrans şirketiyle bağlantısını açık şekilde gösteriyor.

IŞİD PETROL SATIŞI IMF RAPORUNDA YER ALDI

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanan Suriye raporunda IŞİD’in Türkiye’ye ham petrol sattığı belirtileri olduğu belirtildi. Suriye’deki savaş ekonomisi hakkında Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanan “Syria’s Conflict Economy” başlıklı bir raporda IŞİD’in Irak, Ürdün, Lübnan ve Türkiye’ye günde 30 bin ila 80 bin varil ham petrol sattığına ilişkin emareler olduğu ifadesine yer verildi.

 

 

Adım adım çöküş! Nasıl bu hale geldik?

Damat Albayrak’ın petrol ticareti yaptığı IŞİD’li yakalandı: Erdoğan temizlik mi yapıyor? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder