12 Ekim 2021 Salı

Fiyatlar vatandaşı üşütecek: Doğalgazda yeni zamlar yolda

Son yıllarda dolar kurundaki artış, dolarla alınan doğalgaz fiyatlarını da olumsuz etkiledi. BOTAŞ, 3.11 TL’ye aldığı doğalgazı sübvanse ederek halka 1.49 liradan satıyor. Sübvansiyonun katlanamaz boyuta gelmesi nedeniyle doğalgaz ve elektriğe yeni zamlar bekleniyor.

BOLD – Dolar kurundaki artış, halka sübvanse ederek doğalgaz satan BOTAŞ’ın borçlarını katladı. Sübvansiyonun maddi yükü katlanamaz boyuta gelen doğalgaz ile üretim maliyetleri artan elektrikte zam yapılmasını kaçınılmaz hale getirirken, bu fiyat artışlarının ve enflasyonu daha da artırması bekleniyor.

BOTAŞ, EN ÇOK ZARAR EDEN KURUM

2017’de Varlık Fonu’na devredilen Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (Botaş) 2019’da 5 milyar 613 milyon TL’lik zararla en çok zarar eden kamu kurumu oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2019 yılı kamu işletmeleri raporuna göre Botaş’ın borcu da iki yılda 10,2 milyar TL’den 45,1 milyar TL’ye yükseldi. 2017’de 3,3 milyar TL net kâr açıklayan Botaş, 2018’de 2,5 milyar TL net zarar etti.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA YENİ ZAMLAR YOLDA

Botaş’ın artan borç ve zararları doğalgaz ve elektrik faturalarına olumsuz yönde yansıyacak. Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’a konuşan Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, doğalgazda, önceki artışlara karşın hâlâ yüklü miktarda sübvansiyon olduğuna işaret ederek, “Cari satış fiyatları maliyetin altında. Şöyle örneklendirebiliriz: 1000 metreküp gazı 300 dolara alıyorsak, 1 metreküp gazın maliyeti bugünkü kurdan 3.11 TL. BOTAŞ, doğalgazı konut ve küçük işyerlerine 1.49 TL, büyük sanayiye 2.36 TL, elektrik üretim santrallarına da 2.72 TL’den satıyor. BOTAŞ’ın üzerindeki yükü hafifletmek için doğalgaza zam söz konusu olabilir” dedi.

ELEKTRİK ÜRETİMİ İTHALATA BAĞLI

Elektrikte de aynı şekilde fiyat artışı beklendiğini kaydeden Türkyılmaz, elektrik üretiminde kuraklıkla birlikte HES’lerdeki üretim düşünce, doğalgaz ve ithal kömürün payının arttığına işaret etti. Türkyılmaz, “Doğalgaz ve ithal kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 50’ye yakın şu anda. Her ikisinin de fiyatı arttı. İthal kömür fiyatı dört katına kadar çıktı. Bu artışlar tamamen spekülatif amaçlı” dedi.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLSİN

Gelecek zamların dar gelirlileri olumsuz etkileyeceğini belirten Türkyılmaz, “Sorun daha çok, düşük gelirlilerin sorunu. 10 milyon işsiz var. Her ay yüz binlerce kişinin elektriği, gazı borcundan dolayı kesiliyor” dedi. Konutlarda kullanılan elektrik ve doğalgazda KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e indirilerek, “insanlara soluk aldırılması” gerektiğini söyleyen Türkyılmaz, elektrikte “enerji fonu”, “TRT payının kaldırılması”, belediye vergisinin de yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Hazine’de para kalmadı: AKP, 15 bin liraya muhtaç hale geldi

Fiyatlar vatandaşı üşütecek: Doğalgazda yeni zamlar yolda yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder