16 Ekim 2021 Cumartesi

Almanya’da asgari ücretin saati 12 Euro’ya çıkıyor

Almanya’da hükumet görüşmelerini sürdüren SPD, Yeşiller ve Liberaller koalisyon konusunda anlaştı. Önümüzdeki dönem Almanya’yı yönetecek koalisyon hükumeti, Kanada gibi nitelikli, uzman ve eğitilmiş yabancı göçmene kapılar açılacak. Asgari ücretin saati 12 Euro’ya çıkacak.

BOLD – Almanya’da seçimleri kazanan SPD lideri Olaf Scholz’un hükumet kurma görüşmeleri sona yaklaştı. Almanya’nın göçmen politikası, asgari ücret ve vergi gibi konularında değişiklikler olacak.

GÖÇMENLERE KANADA MODELİ

İltica statüsünden, daimi ikamet statüsüne geçiş kolaylaştırılacak. Nitelikli ve uzman personel puan sistemi ile ülkeye rahat giriş vizesi alabilecek. Burada, “eğitim ve diplomaların tanınması, vatandaşlığa almada kolaylıklar ve işgücü piyasasındaki ihtiyaçlar” göz önüne alınarak “Kanada modeli” uygulanacak.

ALMAN VATANDAŞLIĞINA GEÇİŞ

Ülkeye uyum gösteren ve geçimini kendi sağlayan, devlet yardımı almayan göçmenler, daha kolay ikamet sahibi olabilecek. Dil de öğrenmeleri halinde bu grubun vatandaşlığa geçişi kolaylaşacak.

ASGARİ ÜCRETİN SAATİ 12 EURO OLACAK

Almanya’da asgari ücretin saati şua anda 9,60 Euro olarak uygulanıyor. 1 Ocak 2022 tarihinde 9,82 Euro ve 1 Temmuz 2022 tarihinde 10,45 Euro’ya yükselmesi kararlaştırılmıştı. Ancak seçim öncesi SPD’nin talep ettiği gibi, asgari ücretin saati 12 Euro’ya çıkarılacak. Bundan sonraki artışlara ise Asgari Ücret Komisyonları karar verecek. Hükümet karışmayacak.

MİNİ İŞLER VE MUAFİYET

Aylık olarak “mini job” denilen işlerdeki vergiden muaf kazanç miktarı 520 Euro’ya çıkarıldı. Önceki miktar 450 Euro idi. Yani kişi, 520 Euro kazanıyorsa bunu vergilendirmeyecek. Düşük sosyal güvenlik primlerinin ödendiği, “orta ölçekli” işlerdeki muafiyet sınırı da 1300 Euro’dan 1600 Euro’ya yükseltildi.

KÖMÜR SANTRALLERİ KAPATILACAK

SPD’nin sol kanadının talep ettiği “Kira artışının kısıtlanması” reddedildi. Servet vergisi, emlak vergisi artışları rafa kalktı. Asgari ücret artıyor, emekli kasasına ek destek geliyor. İklim değişikliği ile mücadele için 2030 yılına kadar kömür santralleri durdurulacak. Aşama aşama kapanma gerçekleşecek.

 

Almanya’da asgari ücretin saati 12 Euro’ya çıkıyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder