14 Ekim 2021 Perşembe

Türkiye sefalette Afrika ülkelerini geride bıraktı: Avrupa’nın da birincisi

Ünlü ekonomist Steve H. Hanke tarafından işsizlik, enflasyon, faiz oranı ve milli gelir gibi ekonomik göstergeler esas alınarak hazırlanan Dünya Sefalet Endeksi’nde Türkiye ilk 21’de.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçenlerde katıldığı bir açılışta Türkiye’nin diğer gelişmiş ülkelere oranla oldukça iyi durumda olduğunu iddia etti. Süper güçlerin içler acısı durumda olduğunu vurgulayan Erdoğan, ” Amerika’nın, İngiltere’nin halini görüyorsunuz değil mi? Benzin yok benzin. Almanya’da kuyruklar, Fransa’da kuyruklar, yiyeceklerini bulamıyorlar, Türkiye’de böyle bir sorun yok” dedi.

Durumun hiç de Erdoğan’ın anlattığı gibi olmadığını gösteren bir araştırma yayınlandı. Bir ülkedeki işsizlik, enflasyon ve banka kredi faizi oranlarının toplamından, kişi başına düşen reel gayrisafi yurt içi hasıla büyümesi çıkarılarak hesaplanan 2020 Dünya Sefalet Endeksi yayınlandı.

VENEZUELA BİRİNCİ

Amerikan John Hopkins Üniversitesi’nden ekonomist Steve H. Hanke’nin hazırladığı endekste Venezuela ilk sırada yer alıyor. Endekste sıralamanın yükselmesi ülkede sefaletin arttığını ve ekonomin kötüye gittiğini gösteriyor.

Güney Amerika ülkesinde 2020 enflasyonu yüzde 3 bin 713, faiz yüzde 37, işsizlik oranı yüzde 50,3 ve ekonomik küçülme yüzde 30,9 olarak hesaplandı.

Venezuela’nın sefalet puanı ikinci sıradaki Zimbabve’nin yaklaşık 7 katı.

Bu ülkeleri Sudan, Libya ve Surinam takip etti. 2020’de sefalet endeksinin en alt sıralarında sırasıyla Guyana, Tayvan, Katar ve Japonya yer alıyor.

Sefalet endeksinin düşük olması ise bu ülkelerde ekonomik göstergelerin iyi olduğu anlamına geliyor.

ORTADOĞU VE AFRİKA ÜLKELERİNİN DE GERİSİNDEYİZ

Euronews’ün haberine göre sefalet sıralamasında Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Endekse göre Türkiye’de ekonomik veriler bazı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin gerisinde.

Komşuları arasında Türkiye’den daha kötü durumda olan tek ülke 92,1 puan ile 8. Sırada yer alan İran.

Irak ise 39,5 puan ile 26. sırada bulunuyor. Enflasyon-faiz ilişkinin tartışıldığı Türkiye’de liranın döviz kurları karşısında değer kaybı sürüyor. 2021 yılının Ekim ayında rekor kıran dolar kuru 9 lirayı aşmış durumda.

Merkez Bankası dolara müdahale ediyor

Türkiye sefalette Afrika ülkelerini geride bıraktı: Avrupa’nın da birincisi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder