26 Nisan 2020 Pazar

Gazetecilerin infazı doldu hâla cezaevindeler: Yargıtay hürriyeti tahdit suçu işliyor

15 Temmuz’un hemen ardından cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklanan gazetecilerden 6 yıl 3 ay hapis cezası alanların infaz süreleri doldu. Ancak Yargıtay karar vermediği için yüzlerce kişi hürriyetinden yoksun bırakılıyor. Gazeteciler, ihraç hakim ve savcılar özgürlüğünü bekliyor.

BOLD – Koronavirüs salgını sonrası yargılamalar tutuklu ve acil işler dışında durduruldu. Ancak tutuklu ya da hükümözlü olanların davalarında da bir ilerleme olmadığına dair bilgiler gelmeye devam ediyor.

Yargıtay Başkanlar Kurulu kararıyla Yargıtay’da müzakereler 17 Nisan’a duruşmalar 30 Nisan’a kadar ertelenmişti. Hakimler ve Savcılar Kurulu da koronavirüs salgını sonrası mahkemelerin tutuklu dosyalar dışındaki davaları ertelemesi yönünde genelge yayınladı. Tutuklu dosyaların devam etmesi kararı alınırken Yargıtay’ın infaz süreleri dolan tutukluların dosyalarını karara bağlamaması çok sayıda kişiyi özgürlüğünden mahrum bırakırken, büyük bir adaletsizliğe yol açıyor.

İNFAZ SÜRELERİ DOLDU

AKP ve MHP’nin oylarıyla yasalaşan infaz indiriminde terör denilerek kapsamı dışında bırakılan düşünce ve siyasi suçluları aldıkları cezaların infazını çekmelerine rağmen cezaevinden tahliye edilmiyor. Temmuz 2016’da tutuklanan, mahkemelerin terör örgütü üyeliğinden 6 yıl 3 hapis cezası alanlar İnfaz Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’na göre cezalarının 4’te 3’ünü çekmeleri gerekiyor. Buna göre bu kişilerin infaz süreleri 3 yıl 8 ay. Sözkonusu süre 44 ayın sonunda yani Mart 2020’da doldu. 6 yıl 3 ay hapis cezası alanların 1 yıllık denetimli serbestlik uygulamasından faydalanarak cezaevinden tahliye olmaları gerekiyor. Ancak Yargıtay 16. Ceza Dairesi, dosyalarını incelemediği için yüzlerce kişi özgürlüğünden mahrum bırakılıyor.

YARGITAY, HÜRRİYETİ TAHDİT SUÇUNU İŞLİYOR

Türk Ceza Kanununun 109’ncu maddesi bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verileceğini düzenliyor. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, tutukluların infazı dolmasına rağmen karar vermeyerek hürriyeti tahdit suçunu işliyor.

GAZETECİLER İNFAZ SÜRELERİNİ DOLDURDU

Yargıtay’ın özgürlüğünden yoksun bıraktığı kişiler arasında 25 Temmuz 2016’da tutuklanan gazeteciler ile devam eden günlerde tutuklanan ihraç hakim ve savcılar bulunuyor. Yaklaşık 45 aydır tutuklu bulunan denetimli serbestlik hakkı geldiği halde gazeteciler ile hakim ve savcılar Yargıtay dosyalarını onaylamadığı için tahliye edilmiyor. Tahliye edilmesi gereken gazeteciler arasında kapatılan Zaman Gazetesi eski muhabirleri Bayram Kaya, Cemal Azmi Kalyoncu, Habip Güler, Hanım Büşra Erdal, Yakup Çetin, Cihan Haber Ajansı Muhabiri Hüseyin Aydın, kapatılan Meydan Gazetesi Yazarı Abdullah Kılıç, Türksolu Yazarı Gökçe Fırat Çulhaoğlu bulunuyor.

SADECE KORONAVİRÜS DEĞİL ADALETSİZLİK DE ÖLDÜRÜYOR

Gazeteci Büşra Erdal, tutuklu bulunduğu Bakırköy Cezaevi’nden gönderdiği mektupla tahliye hakkı geldiği halde cezaevinde tutulduğunu belirtti. Erdal, “Bu cezanın infazı olan 3 yıl 8 ayı yani 44 ayı hapiste tamamladım. Kanuni hak olan denetimli serbestlikle tahliye hakkım geldi” dedi. Dava dosyasının hâlâ Yargıtay’da incelemede beklediğini söyleyen Erdal, kendisinden daha ağır cezaya çarptırılan birinin tahliye olduğunu kaydetti. Erdal, “Yargıtay 16. Ceza Dairesi karar vermediği sürece aldığım cezadan fazlasını kesin olmadığı hâlde çekmeye devam edeceğim. Aylardır tek kişilik bir hücrede, ağırlaştırılmış müebbet koşullarında tutuluyorum. Bir hücrede kesin bile olmadığı halde bitirdiğim cezayı daha ne kadar çekeceğim? Unutmayın ki; sadece koronavirüs değil adaletsizlik de öldürüyor” ifadelerini kullandı.

GERGERLİOĞLU: BU NASIL İNSAFSIZLIK

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yargıtay kararının verilmemesi nedeniyle tahliye olamayanların yaşadığı sıkıntıyı sosyal medya hesabından gündeme getirdi. Gergerlioğlu, “Nasıl zulmedeceklerini şaşırdılar! Ayrımcı yasada umutları kıranlar hızını alamadı! Binlerce kişi, cezası dolmasına rağmen Yargıtay kararı olmadığından tahliye olamıyor Bu nasıl insafsızlık, hem yasadan faydalandırma hem de bindirim yap! Adalet sadece bir kadın ismi oldu” dedi.

OĞLUM CEZASINI TAMAMLADI, DOSYASI 18 AYDIR YARGITAY’DA

Gergerlioğlu’nun paylaşımına cevap yazan Mehmet Kaptan isimli tutuklu yakını, oğlunun 44 aydır tutuklu bulunduğunu, dosyasının 18 aydır Yargıtay’da olduğunu kaydetti. Kaptan, “Benim oğlum da cezaevinde 44 aydır tutuklu bulunmaktadır ve şu anda yatarını tamamlamıştır. Ancak 18 aydır dosyası Yargıtay’dadır. Ne onaylandı nede reddedildi. Denetimli serbestlik ile tahliye olacaktı ama olamıyor” dedi. Elif Tuna isimli bir kişi de, Samsun Cezaevinde Hamza Demircan isimli tutuklunun verilen cezadan fazlasını yattığını belirtti. Tuna, “Samsun CİK Hamza Demircan. Verilen cezanın fazlasını yatıyor müddetname gelmediği için ve dosya Yargıtayda aylardır arşivde görünüyor” dedi.

Tutuklu gazeteci Büşra Erdal: Tahliye hakkım geldi, bu cezayı daha ne kadar çekeceğim

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder