4 Ocak 2021 Pazartesi

Katar ile Suudi Arabistan anlaştı: Sınırlar yeniden açılıyor

Suudi Arabistan ile Katar arasında ilişkilerin normalleştirilmesi görüşmelerinde ABD ile birlikte arabuluculuk yapan Kuveyt, Suudi Arabistan’ın Katar ile hava, kara ve deniz sınırlarını bu geceden itibaren yeniden açacağını açıkladı.

BOLD – Körfez bölgesinde 2017’de başlayan krizde tüm ilişkilerini kesen Suudi Arabistan ve Katar, Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi öncesi kara, hava ve deniz sınırlarının yeniden açılması için anlaşma sağladı.

Kuveyt yönetimi, Kuveyt Emiri Navaf el Ahmed el Sabah’ın, Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El-Sani ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile telefonda görüştüğünü açıkladı.

Açıklamada, iki ülke arasındaki tüm sınırların Pazartesi akşamı itibarıyla açılması için anlaşmaya varıldığı, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki tüm meselelerin çözüme kavuşturulması için uzlaşmaya varıldığı duyuruldu.

Sınırların açılması konusundaki anlaşma, Salı günü Suudi Arabistan’da yapılacak olan Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’nin hemen öncesine rastlıyor. Anlaşmanın duyurulmasının ardından Doha yönetimi, Katar Emiri El-Sani’nin komşu ülkedeki zirveye katılacağını açıkladı.

Bir ABD’li diplomat, zirvede yaklaşık 3 buçuk yıldır süren anlaşmazlığı sonlandıracak imzaların atılacağını belirtti. Bugün yapılması beklenen imza törenine ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Jared Kushner’in de katılacağı belirtildi.

İLİŞKİLER NASIL KOPTU?

2017 yılında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, “terör örgütlerini desteklediği” gerekçesiyle Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Katar’a ekonomik ve siyasi ambargo uygulanırken, Doha yönetimi suçlamaları reddetmişti. Kuveyt ve ABD, Körfez bölgesindeki krizin sona ermesi için arabuluculuk yapıyordu.

Bu dört ülke Katar’a 13 maddelik bir talep listesi sunmuştu. Bunun reddedilmesinin ardından Katar’a hem ambargo uygulamaya başlamış hem de diplomatik ilişkileri kesmişti.

Sunulan talepler arasında Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılması, medya kuruluşu El Cezire’nin yayınını durdurması, İran’la ilişkilerin zayıflatılması ve Yemen’deki isyancı Husilere desteğin sonlandırılması da bulunuyordu.

Türkiye, ambargonun ardından Katar’a en büyük desteği veren ülkelerden olmuştu.

İran’ın uranyum zenginleştirme kararı sonrası körfezde tansiyon yeniden yükseldi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder