9 Şubat 2021 Salı

ABD’li 54 senatör Türkiye’deki hukuksuzlukları Biden’a anlattı

ABD’de 54 senatör, yeni Başkan Joe Biden’a Türkiye için mektup yazdı. Senatörler, Erdoğan’ın muhalefete uyguladığı baskıya son vermesi ve siyasi tutukluları serbest bırakması için Biden’ın çağrı yapmasını istedi.

BOLD – Erdoğan yönetiminin insan hakları konusunda sicilini iyileştirmesini isteyen ABD’li 54 senatör, Başkan Joe Biden’a Türkiye ile ilgili bir mektup gönderdi. “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesini giderek otoriterleşen bir rotaya soktu” denilen mektupta, şu ifadeler dikkat çekti:

“O sistematik olarak ülkedeki muhalefeti ötekileştirdi, eleştirel medya kuruluşlarını susturdu veya asimile etti, bağımsız hakimlerden kurtularak onların yerine partisine yakın isimleri atadı ve birçok gazeteciyi hapse attı.”

ÇİN’DEN SONRA TÜRKİYE GELİYOR

Mektupta, Gazetecileri Koruma Komitesine göre Türkiye’nin Çin’den sonra en çok gazeteci hapseden ülke olduğuna ve 2020 Freedom In The World Raporu’nda Türkiye’nin ‘özgür olmayan ülke’ klasmanında bulunduğuna dikkat çekildi. Senatörler, Erdoğan’ın dış politikasının zamanla daha agresif ve kavgacı hale geldiğini ifade etti ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçen yıllarda o (Erdoğan) Suriye’de ABD’nin desteklediği ve IŞİD’le savaşan Kürtlere saldırdı, ABD teknolojisiyle uyumlu olmadığı konusunda uyarılmasına rağmen Rus hava savunma sistemleri aldı, Azerbaycan’ı Ermenistan’la bölgesel anlaşmazlığını çözmesi için şiddet kullanmaya teşvik etti.”

ENES KANTER ÖRNEĞİ

Senatörler, Erdoğan’ın 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da iadesini istediğini belirtti ve buna örnek olarak NBA’de oynayan basketbolcu Enes Kanter’i gösterdi. “Türkiye dünyanın önemli bir bölgesinde yer alan önemli bir müttefik, biz de bu mektubu bu yüzden yazıyoruz” diyen senatörler, şöyle devam etti: “Bizce ABD müttefiklerinin standartları daha yüksek olmalı ve demokratik gerileme ile insan hakları konusunda onlarla açık bir şekilde konuşulmalı. Size Erdoğan ve hükûmetine ülkedeki ve yurtdışındaki muhalefete uygulanan baskıya son verme, siyasi tutukluları ve düşünce mahkumlarını serbest bırakma ve otoriter rotalarından dönme vurgusu yapmanız için çağrıda bulunuyoruz.”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder