11 Şubat 2021 Perşembe

İşte Türkiye ve dünyanın aşı karnesi

Türkiye’de toplumsal bağışıklık için Sağlık Bakanlığı tarafından öngörülen 1,5 milyon ile 2 milyon günlük aşılama tahmini tutmadı. Aşılama çalışmaları bu hızda giderse en az üç yılda istenilen sonuç elde edilebilecek. Peki bugüne kadar Türkiye’de kimler aşılandı, dünyadaki aşı çalışmaları ne durumda işte cevabı…

BOLD – Türkiye’de 14 Ocak’ta başlanan Kovid-19 aşılamasında çalışmaları hız kesti. Bugüne kadar yaklaşık 2 milyon 700 bin kişi aşılanabildi. Toplumsal bağışıklığı sağlamak için yaklaşık 65 milyon kişinin aşılanması gerekiyor. Bunun içinde günde 1.5 hatta 2 milyon aşılama hedefi gündemdeydi. Ancak günlük sayı 11 binde kaldı. Bu aşılama hızıyla toplumsal bağışıklık için en az üç yıl gerekiyor.

Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısını 1999 depremindeki can kaybıyla karşılaştırarak salgın tehlikesine dikkat çeken Türk Tabipler Birliği (TBB) aşı çeşitliğine ulaşılarak, günde 500 bin ile 1 milyon rakamına ulaşılması gerektiğini söyledi.

ERDOĞAN VE ÇEVRESİNDEKİLER AŞILANDI

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bugün koronavirüs aşısının 2. dozunu oldu. Erdoğan’ın çevresindekilerde yaş sınırı aranmadan aşılandı. AKP Genel Başkanlığını da yapan Erdoğan’ın sık sık toplantıya girdiği AKP MYK üyeleri de aşılandı. MHP Lideri Devlet Bahçeli ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener aşı olduklarını sosyal medya hesaplarından duyurdu.

MİLLETVEKİLLERİNE AŞI AYRICALIĞI

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya 27 Ocak’ta kaleme aldığı yazıda milletvekillerinin istediği yerde aşı olabilmeleri için ayrıcalık tanındığını yazdı. Sarıkaya yazısında: “Bir yığılma olmaması, milletvekillerinin diledikleri yerde aşılarını yaptırmalarına olanak tanınması için bir hafta daha tatile girmesi hedefleniyormuş” ifadelerini kullandı.

Siyasilerin yanı sıra sağlık personellerinin ve 65 yaş üzeri vatandaşların aşılanmasına öncelik veriliyor.

Dünya genelinde Aralık ayında başlayan aşılama çalışmalarında gelişmiş ülkeler açık ara önde. Euronews’in haberine göre, aşılama işleminin dörtte üçü küresel GSYH’nin yüzde 60’ını elinde bulunduran 10 ülkede gerçekleştirildi.

Aşılamada en hızlı ülkeler ABD, Çin ve İngiltere. İsrail de nüfusa oranla en hızlı ülke. İsrail’de her yüz kişiden 60’ı en az bir doz aşı oldu.

ABD’DE 38 MİLYON KİŞİ AŞILANDI

Koronavirüs salgınında en çok etkilenen ülkelerden ABD şu ana kadar en çok aşı yaptıran ülkelerin başında geliyor. Son açıklanan verilere göre ABD’de bugüne kadar yaklaşık 38 milyon 465 bin kişi en az bir doz aşı yaptırdı. Bu da nüfusun yüzde 11,1’inden fazla kısmının aşılandığı anlamına geliyor.

HASTALIĞIN ANAVATANI ÇİN’DEKİ AŞI RAKAMLARI

Salgının ilk ortaya çıktığı Çin’de ise bugüne kadar en az 31 milyon kişi aşı oldu. Bu rakam Çin nüfusunun sadece yüzde 2,1’i.

AŞIYA İLK ONAY VEREN İNGİLTERE’DE SON DURUM

İngiltere Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşıya onay veren ilk ülke oldu. Ülkede aşılamaya 8 Aralık’ta başladı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 31 Ocak 2021 itibariyle 11 milyon 477 binden fazla kişiye aşı vuruldu. Böylelikle nüfusun yüzde 16,9’u ilk doz aşıyı vurulmuş oldu. İngiltere, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ikinci aşıya da onay verdi.

İSRAİL EN HIZLI ÜLKE

İsrail, aşılama konusunda 5 Şubat tarihi verilerine göre nüfusunun yüzde 62’sini aşıladı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede 5 milyon 376 bin kişi Kovid-19 aşısı oldu

AVRUPA’DA DURUM

Avrupa İlaç Ajansı, Pfizer/BioNTech aşısının kullanımına 21 Aralık’ta onay verdi. Aşının dağıtımının ise Avrupa Komisyonu koordine etti. Brüksel henüz aşılar geliştirme aşamasında iken birden fazla firma ile Avrupa Birliği’nin 450 milyonluk nüfusuna yetecek kadar aşı için ön sipariş anlaşmaları imzaladı. Aşıların ilk partisi ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık’tan itibaren dağıtılmaya başlandı.

ALMANYA VE FRANSA

Almanya’da 31 Ocak tarihi verilerine göre, ülkede en az 2 milyon 500 bin kişi aşı oldu. Aşılamaya diğer ülkelere göre daha geç başlayan Fransa, en az 1 milyon 962 bin aşılama yaptı. Fransa, Pfizer/BioNtech’in ardından Moderna aşısına da onay verdi.

EN ÇOK ETKİLENEN İTALYA VE İSPANYA’DAKİ AŞILAMA ÇALIŞMALARI

Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden İtalya’da 5 Şubat tarihli verilere göre, yaklaşık 2 milyon 421 bin kişi aşı oldu. İspanya’da aşılama verileri 5 Şubat tarihli. Buna göre, ülkede 1 milyon 988 bin aşılama yapıldı.

KUZEY ÜLKELERİ DANİMARKA, NORVEÇ, FİNLANDİYA

5,8 milyonluk Danimarka’da son verilere göre 311 binden fazla kişi Kovid-19 aşısı oldu. Bu da nüfusun yüzde 5,4’ünden fazla kısmının aşılandığı anlamına geliyor. Norveç’teki verilere göre en az 196 bin kişi aşı oldu. 5 milyon 300 bin nüfuslu Norveç’te halkın yüzde 3,7’inden fazlası aşı oldu. Pfizer/BioNTech aşısına onay verilen Finlandiya’da Şubat’ta açıklanan verilere göre 207 bin kişiye aşı yapıldı. 5,5 milyon nüfuslu ülkede bu nüfusun yüzde 3.8’lik bir kısmının aşı olduğu anlamına geliyor.

Hayaller ve hayatlar: Günde 2 milyon aşı hedefi 11 binde kaldı

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder