13 Şubat 2021 Cumartesi

Son bir yılda ekonomik krize yenilen 51 esnaf intihar etti

Son 1 yıl içinde ekonomik kriz ve pandemi şartları ile baş edemeyen 51 esnafın intihar ettiği ortaya çıktı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “İktidar bu imdat çığlığını görmezden geliyor” diyerek tepki gösterdi.

BOLD – Artan intihar vakalarında esnaf intiharlarının önemli bir yer tuttuğu belirlendi. CHP Milletvekili Çetin Osman Budak’ın verdiği rakamlara göre son 1 yıl içinde 51 esnaf, ekonomik kriz ve beraberindeki ağır pandemi şartları sebebiyle intihar etmeyi seçti.

ESNAF, PANDEMİYE EKONOMİK KRİZDE YAKALANDI

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, esnafın pandemiye ekonomik kriz ortamında yakalandığına dikkat çekerek, yaşanan geçim sıkıntısının ciddi bunalıma yol açtığını söyledi. Budak, “Son bir yıl için geriye dönük bir tarama yaptığımızda ne yazık ki 51 esnafımızın canına kıydığını gördük. Geçim sıkıntısı esnafı çaresizlik içinde yanlış kararlara sürüklüyor. Ama iktidar bu imdat çığlığını görmezden geliyor” dedi.

FATURASINI ÖDEYEMEZ HALE GELEN 100 BİN ESNAF KEPENK KAPATTI

Türkiye’nin derin bir ekonomik kriz içindeyken pandemiye yakalandığını hatırlatan Budak, “Zaten zor durumda olan esnaf bir de pandemi koşullarının altında resmen inledi. Dükkanı açamayan, açsa bile koşullar nedeniyle siftah yapamayan, kirasını ve faturalarını ödeyemeyen esnaftan istisnasız şekilde vergi alınmaya devam etti. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre 2020 yılında en az 99 bin 588 esnaf meslekten ve sicilden terkini gerçekleştirerek kepenk kapattı. Yani geçinmeyi bir kenara bırakın tenceresini kaynatmaktan mahrum kalan esnaf, borç batağının altında ezildi” dedi.

ARTIRILAN FAİZLERİN YÜKÜ DE ESNAFIN OMZUNA BİNECEK

Pandemi sürecinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin faizlerinin yüzde 5’ten yüzde 8,5’a yükseltildiğini hatırlatan Budak, “48 ila 60 aya yayılan kredilerin 12 aydan daha uzun süreyi bulan taksitleri ödenemediği için bu taksitler geri kalan aylara faiziyle birlikte eklenecek. Önümüzdeki temmuz ayından itibaren taksit tutarlarının çok daha yüksek olmasına yol açacak bu ertelemeler nedeniyle esnaf gelecek dönemlerde yine yüksek taksit ödemeleriyle karşı karşıya kalacak” dedi.

HÜKUMETTEN ESNAFA 1000 TL DESTEK

AKP hükumeti esnafa gelir kaybı desteği olarak, ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere aylık 1000 lira olmak üzere toplamda 3 bin lira hibe desteği veriyor. Gelir kaybı desteğinden faydalanabilecek kişilerin iş yerlerinin kira olması halinde bu kişilere büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira kira desteği veriliyor.

 

Yunanistan’ın alacağı Rafale uçakları dengeyi değiştirecek mi?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder