10 Şubat 2021 Çarşamba

Türkiye’nin Ay yolculuğu hayalinin maliyeti dudak uçuklatıyor

Erdoğan’ın “İnşallah Ay’a gidiyoruz” sözleriyle startını verdiği uzay tartışmalarına Milli Uzay Ajansı’nın (MUA) bütçesi damga vurdu. 2024’te yeniden Ay’a gitmeyi planlayan NASA’nın 23 milyar dolar olan bütçesi bu yolculuk için yetersiz kalırken, MUA’nın 5 milyon dolar olan bütçesine nereden kaynak aktarılacağına ilişkin bir açıklama yapılmadı

BOLD – Milli Uzay Ajansı etkinliğinde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yerli ve milli roketlerle Ay’a gidileceği müjdesini verdi. Erdoğan’ın konuşmasının ardından Uzay konusu gündem oldu. Sosyal medyada uzaya gidecek astronota verilecek isim ve ajansın bütçesi gibi konular tartışma konusu oldu.

BBC’de yer alan bir habere göre, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) astronot gönderen ajanslar arasında Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) 23 milyar dolar bütçe ile ilk sırada. Diğer ajansların bütçeleri ise şöyle: Avrupa Uzay Ajanı (ESA) 6 milyar euro, Rusya Uzay Ajansı 1,7 milyar dolar, Almanya Uzay Ajansı 1,1 milyar euro, Japon Uzay Ajansı 500 milyon dolar, İngiltere Uzay Ajansı 374 milyon sterlin, Kanada Uzay Ajansı 300 milyon dolar.

MİLLİ AJANSIN BÜTÇESİ 5 MİLYON DOLAR

Yaklaşık 5 milyon dolar bütçesi bulunan Milli Uzay Ajansı’na nereden kaynak aktırılacağı henüz belirsiz.

İnsanlı Ay yolculuğu yapan ilk ülke ABD’de bu rüyasını 1969 yılında Apollo programıyla gerçekleştirdi. SSCB ile giriştiği uzay yarışında bu yolculukla üstünlüğü ele alan ABD 1972 yılından bu yana Ay’a insanlı yolculuk gerçekleştirmiyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) görevli Türk bilim insanı Umut Yıldız, ABD’nin siyasi mücadele içinde bulunduğu SSCB’yi bu yarışta pes ettirdikten sonra Ay projelerini askıya aldığını söyledi. Ay’a yolculuğun maliyeti de ikinci büyük etken.

ABD HALKININ YARISI KARŞI

Milyar dolarlık maliyetli insanlı Ay yolculuğunun gerçekleştirildiği tarihlerde ABD’de yapılan araştırmalara göre, halkın sadece yüzde 53’lük bir kısmı programın maliyetine değdiğine düşündüğünü belirtti.

YENİDEN AY’A YOLCULUĞUN MALİYETİ 28 MİLYAR DOLAR

Geçen Haziran NASA 2024 yılında Mars’a bir kadın bir erkek mürettebatlı yolculuk yapılacağını duyurdu. NASA yöneticisi Jim Bridenstine, Ay’a inişin amaçlandığı Artemis programı için 28 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Astronotların, yeni güçlü roket SLS ile fırlatılacak olan Orion adlı bir kapsül içinde seyahat etmesi planlanıyor.

Gazetecileri telefon bağlantısı üzerinden bilgilendiren NASA yöneticisi Jim Bridenstine, “Artemis” adlı program kapsamında fırlatılacak roketle birlikte gönderilecek olan kapsülle iniş yapmaları planlanan astronotların bir hafta Ay’da kalacağını söyledi.

Ay’a inecek uzay aracını geliştirmek için üç ayrı proje yarış hâlinde. Bunlardan ilki, kurucusu Amazon’un CEO’su Jeff Bezos olan Blue Origin şirketine ait. Blue Origin’in bu projedeki ortakları Lockheed Martin, Northrop Grumman ve Draper. Diğer ikisi ise Elon Musk’ın SpaceX şirketiyle bir başka ABD’li şirket olan Dynetics tarafından yürütülüyor.

Uzaya da gitse AKP değişmiyor

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder