Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü dış politikanın faturasını ödemeye devam ediyor. Bölgede Türkiye karşıtı Doğu Akdeniz Gaz Forumunun ardından şimdi Dostluk Forumu adlı bir yapı kuruldu. Bu yapıyı da ortaya çıkaran esas motivasyon Türkiye karşıtlığı…
BOLD – Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE,) Mısır, Güney Kıbrıs, Bahreyn ve Suudi Arabistan’ın oluşturduğu Dostluk Forumu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Fransa, Irak ve Ürdün de davet edildi. Doğu Akdeniz’de Türkiye ile gerilim içindeki altı ülkenin oluşturduğu Dostluk Forumunun ilk toplantısı Atina’da yapıldı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın toplantıya görüntülü olarak katıldığı bildirildi. Toplantının Doğu Akdeniz’den Basra Körfezine uzanan bölgede güvenlik, sağlık, enerji ve çevre konularında iş birliğinin artırılmasını hedeflediği kaydedildi.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye ile bölgede yaşanan gerginliğe atıfta bulunarak “Burada hepimiz uluslararası hukuka ve deniz hukukuna inanıyoruz. Sorunlar ve anlaşmazlıklar sadece bu yolla çözülebilir” diye konuştu. Devlet televizyonu ERT’ye konuşan Yunan diplomatik kaynaklar, Forum’un ilk dışişleri bakanları toplantısıyla ilgili olarak, bu organizasyonun, Yunanistan’ın Ortadoğu ve Körfez ile Balkanlar ve Avrupa’nın geri kalanı arasında köprü olarak oynadığı hayati önemi ortaya koyduğunu belirtti. Bu ülkeleri bir araya getiren ana etken ise Türkiye karşıtlığı.
Foruma katılan ülkelerin Doğu Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerle sınırlı kalmaması dikkat çekti. Ortadoğu’da Türkiye’nin son dönemde ilişkilerinin oldukça kötüleştiği Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn de bu birlikteliğe katıldı. Ve tabii ki son dönemde Türkiye’nin birçok alanda güç mücadelesine giriştiği Fransa da yapı içerisinde yer aldı.
DOĞU AKDENİZ GAZ FORUMU
Bölgede Türkiye karşıtı diğer bir birliktelik ise Doğu Akdeniz Gaz Forumu.
Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır, İsrail, İtalya ve Ürdün’ün 2019 yılı Ocak ayında ilan ettiği Doğu Akdeniz Doğalgaz Forumu Eylül ayında atılan imzalarla resmi statü kazanmıştı.
Forum, üye ülkeler arasında enerji alanında işbirliği ve Doğu Akdeniz doğal gazının Avrupa pazarlarına ulaştırılması için deniz altından boru hattı inşasını hedefliyor.
İkinci toplantısını 16 Ocak 2020’de yapan Doğu Akdeniz Gaz Forumu, üye devletlerin halklarının çıkarı için enerji güvenliği temelinde kurumsallaşma yönünde anlaşmıştı.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TÜRKİYE KARŞITI BİRLİKTELİĞE TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen Dostluk Forumu’na tepki gösterdi.
Hami Aksoy, Yunan-Rum ikilisinin, Avrupa Birliği’ne aday ülke Türkiye ile oluşturmaya çalıştığı olumlu gündemi engellemeye çalışmak ve başkalarından medet umarak siyaset yapmakla suçladı. Aksoy, bu tür çabaların bölgedeki barış ve istikrarı tehdit ettiğini bildirdi.
Aksoy, “Hiçbir ülkeyi hedef almadığı öne sürülen bu forumun sonunda yapılan basın toplantısında, Yunanistan Dışişleri Bakanı tarafından Türkiye’ye yöneltilen mesnetsiz itham ve iftiralar, aslında bu girişimin söylendiği gibi ‘dostluk’ üzerine değil Türkiye’ye yönelik husumet üzerine inşa edilmeye çalışılan bir ittifak teşebbüsü olduğunu göstermektedir” dedi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder