12 Şubat 2021 Cuma

Fransa’da Türk derneklerine baskı artıyor: Konseyden atma tehdidi

‘Fransa İslamı İlkeler Tüzüğü’ üzerinden başlayan tartışmalar nedeniyle Fransız hükumeti ile bu tüzüğe imza atmayan Türk dernekleri arasındaki gerginlik artıyor. Macron yönetimi, Türk derneklerini doğrudan Erdoğan’dan talimat almakla suçluyor ve Fransa İslam Konseyinden çıkarmakla tehdit ediyor.

BOLD – Fransa’da Emmanuel Macron yönetiminin ‘İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele’ adıyla çıkardığı yasa kapsamında ülkedeki İslam konfederasyonlarının imzalaması istenen ‘Fransa İslamı İlkeler Tüzüğü’ konusunda dernekler ve hükümet arasında bir süredir yaşanan gerginlik, karşılıklı açıklamalarla daha da büyüdü.

Fransız medyası, Türk derneklerinin bu tavrının arkasında Ankara hükümeti ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğu iddialarına yer verdi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, “İmzalamayan dernekler İslam Konseyi’nden ihraç edilirler” uyarısında bulundu.

Türk dernekleri ise, “Bizi kimse ihraç edemez. Bu haliyle de tüzüğü imzalamıyoruz. Kimse de bize zorla imza attıramaz” yanıtını verdi.

YASANIN MECLİSTEKİ GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

Fransa’da yaşanan terör olaylarının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Cumhuriyet değerlerine saygılı Fransız İslamı’nı oluşturma, adı altında attığı iki ayrı yasal adım ülkede laiklik tartışmalarını alevlendirdi.

Bir taraftan Ulusal Meclis’te görüşülen ve İslamcı ayrılıkçılıkla mücadeleyi hedefleyen Cumhuriyet Değerlerinin Güçlendirilmesi yasa tasarısı hararetli tartışmalara sahne oluyor.

Diğer taraftan da Müslüman ibadet kurumlarının çatı örgütü Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) İçişleri Bakanlığı ile yürüttükleri ortak çalışmanın ürünü olan Fransa İslamı İlkeler Tüzüğü gergin tartışmalara neden oluyor.

TÜRK DERNEKLERİ DOĞRUDAN ERDOĞAN’DAN EMİR ALIYOR

Fransız medyasında yer alan haberlerde Türk derneklerinin doğrudan Ankara’dan ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan talimat aldıkları iddia edildi.

Fransa Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ve Milli Görüş İslam Konfederasyonu’nun (CIMG) Ankara hükümetine yakın dernekler olduğunu, Erdoğan’ın bu dernekler aracılığıyla Fransa’da İslamcılığı yayan bir ağ oluşturduğu öne sürülüyor.

FRANSA İSLAM KONSEYİ’NDEN ATILMA TEHDİDİ

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, geçtiğimiz hafta bu derneklerden CCMTF’nin Başkanı İbrahim Alcı’yı “Kendisiyle rahat konuşuyoruz, iyi bir insan” sözleriyle övse de, tüzüğe imza atmamaları durumunda “Cumhuriyet değerlerini savunmayan derneklerle aynı masaya oturmayız” diyerek CFCM’den atılacakları tehdidini de savurdu.

‘FRANSA İSLAMI’ PRENSİPLER TÜZÜĞÜ

Tüzükte, İslam’ın Fransa’nın değerleriyle uyumlu olması, İslam’ın siyasi amaçlar için kullanılmasının reddi, yabancı ülkelerin Fransa’da dinin yaşanmasına müdahale etmemesi ve kadın erkek eşitliği maddeleri öne çıkıyor. Fransa’da yaşayan Müslümanlara yönelik saldırıların aşırıcı bir azınlık tarafından gerçekleştirildiği ve bunların Fransız devleti ve halkıyla bağdaştırılmaması gerektiği kaydedilen tüzükte, devletin ırkçı olduğu söyleminin iftira atmak olduğu savunuluyor.

DERNEKLERE DEVLET YARDIMI İÇİN ZORUNLU HALE GETİRİLDİ

Tüzük, CFCM bünyesinde Ulusal İmamlar Konseyi’nin kurulmasını da sağlayacak. Bu konsey, Fransa’da imamların dini bilgilerine, öğretim becerilerine ve insani niteliklerine göre görevlerini yerine getirme konusunda onay sürecini oluşturmayı hedefliyor. Tasarının 6’ncı maddesiyle, derneklere devlet yardımı için, Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü’nün imzalanması şartı getirildi.

2’Sİ TÜRK 3 MÜSLÜMAN DERNEK TÜZÜĞÜ İMZALAMADI

Fransa İslam Konseyi’ne bağlı 9 Federasyon’dan 6’sı Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü’ne geçtiğimiz haftalarda Elysee Sarayı’nda imza koymuştu. Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF), Fransa İslam Toplumu Milli Görüş (CIMG) ve “İnanç ve Uygulama” adlı kuruluş Fransa İslamı Prensipler Tüzüğü’nü imzalamadı. Tüzüğü imzalamayı kabul etmeyen CCMTF, CIMG ve “İnanç ve Uygulama” adlı kuruluştan yapılan ortak yazılı açıklamada, “Tüzüğün aceleyle imzalanması, yapılan çeşitli açıklamalar ve özellikle ilgili aktörler olan imamların onayının alınmaması yukarıdan dayatılan bir proje algısına yol açtı.” değerlendirmesinde bulundu.

Tüzükte yer alan ‘Fransa İslamı’ kavramının doğru olmadığı vurgulanan açıklamada, İslam’ın bir toplumla veya ideoloji ile sınırlandırılamayacağı, bunun yapılması halinde İslam’ın temellerinin değiştirileceği ifade edildi. Açıklamada, tüzükteki “Cumhuriyet değerlerine bağlılığına” ve “eşitlik ilkesinin dini dahil tüm kuralların üstünde olduğuna” yönelik ifadelere tepki gösterildi. Müslümanların ülkede Fransız yasalarına saygı göstererek yaşadığının altı çizilen açıklamada, “Cumhuriyet değerlerinin” anayasada yer almadığı ve bu tabirden ne kast edildiğinin anlaşılmadığı belirtildi. Açıklamada, “siyasal İslam” kavramının Müslümanları hedef alabileceği, bunun yerine “dini anayasal düzene karşı kötüye kullanan aşırıcılar” tanımlanmasının kullanılması önerildi.

FRANSA’DAKİ TÜRK TOPLUMU

Fransa’da yaşayan Türklerin sayısının 700 bin civarında olduğu, bunların önemli bölümünün ise Müslüman olduğu kabul ediliyor. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Fransa’da bulunan 2 bin 500 ibadethane ve camiden 300 ila 400’ü doğrudan Türk federasyonlarına bağlı. Türkiye, bu camilerde görev yapan imamların yarısını kendisi gönderiyor ve maaşlarını da kendisi ödüyor. Diğer bir deyişle, Fransa’daki camilerde Türkiye’den gelen 120 imam görev yapıyor.

Fransa’da 1.500 ila 1.800 arasında imam çalışıyor. Bunlardan 600 kadarı Cezayir, Tunus, Fas ve Türkiye’den geliyor. Cumhurbaşkanı Macron, yabancı imam sistemine son vererek, imamların Fransız yurttaşları arasından seçilerek eğitilmesini istiyor.

Fransa’da tartışmalı İslam yasası Meclis’te: Yasa neler getiriyor?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder