9 Şubat 2021 Salı

Erdoğan ile ABD arasındaki kriz Baykar’a yaradı: İkinci atılım fırsatı

ABD ile yaşanan kriz sonrası F35 savaş uçağı projesinden çıkarılan ve F-16’larını modernizasyon projesi iptal edilen Türkiye, çözümü taarruz tipi insansız hava aracında arıyor.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın ailesine ait Baykar Savunma, uzun yıllardır insansız hava aracı üretiyor. Ancak, Türkiye’nin Suriye, Libya, Dağlık Karabağ gibi coğrafyalarda dahil olduğu sıcak çatışmalar Baykar Savunma’nın hızla yükselişini sağladı. turkisminute.com’dan Cevheri Güven’in haberine göre Türkiye’nin savunma bütçesini artırmasından en büyük payı Baykar’ın aldığını söylemek mümkün.

Şimdi Amerika Birleşik Devletleri ile Erdoğan yönetimi arasındaki kriz, Baykar Savunmaya ikinci atılım yapma fırsatı verdi. Türkiye, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle F-35 programından çıkartıldı. Donald Trump’ın ABD Başkanığındaki son aylarında onayladığı CAATSA yaptırımları ise Türkiye’nin F-16 modernizasyon programını devre dışı bıraktı. Bölgedeki hava üstünlüğünü kaybetmek istemeyen Türkiye, drone kapasitesini artırmak ve savaş uçaklarına alternatif oluşturma arayışlarını hızlandırdı ve Hava Kuvvetleri ile Baykar arasındaki iş birliği artırıldı.

Türkiye’nin insansız hava araçlarındaki yeni yıldızı Baykar’ın Akıncı TİHA isimli modeli. İki test prototipinin ardından üçüncü seri üretim prototipi de tamamlandı. 2021 içinde Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanan Akıncı TİHA’yla ilgili Selçuk Bayraktar’ın yaptığı en önemli vurgu “Savaş uçaklarının yükünü alacak” şeklinde.

F35’LER İÇİN ÜRETİLEN MÜHİMMAT AKINCI TİHA’YA ENTEGRE EDİLİYOR

Akıncı TİHA, ilk etapta F35’lerde kullanılmak üzere Türkiye’de üretilen SOM-J seyir füzesini taşıyabilecek hale getirildi. SOM-J seyir füzesinin üretimi için TÜBİTAK, Roketsan ve Lockheed Martin birlikte çalışmıştı. F35 projesinin bir parçası olan SOM-J, zırh delici özelliğe ve 277 km menzile sahip.

AKINCI TİHA’NIN İLK HEDEFİ EGE VE AKDENİZ

TİHA, Türkiye’nin son dönemde gerilim yaşadığı Ege ve Akdeniz üzerinde görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Uydu kontrollü Akıncı TİHA, 40 bin feet yükseklikte 24 saat havada kalabiliyor ve 20 metrelik kanat açıklığına sahip

Elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi unsurlar savaş uçaklarında bulunan özellikler. TİHA bin 350 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor. Elektronik harp, sinyal istihbaratı, geniş alan gözetleme, hava ve kara hedeflerini vurabilme de diğer özellikleri. TİHA’da kullanılacak tüm mühimmat Türkiye’de üretilen mühimmat olacak. Ancak mühimmattaki güdüm sistemleri Almanya’dan ithal.

TİHA’yı dışa bağımlı kılan bir başka nokta da motoru. Ukrayna’da faaliyet gösteren “National Industrial Portal” motor sağlayıcı firma. Baykar Savunma, Ivchenko-Progress Motor Sich AI-450T tipi turboprop motordan 12 adet satın aldı.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstrilerinden Sorumlu Bakanı Oleg Uruskiy ve beraberindeki heyet, savunma sanayi işbirliği için Ekim ayında Türkiye’deydi.  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile bir araya gelen heyetin ana gündemi Akıncı TİHA’ya verilecek motorlardı. Toplantıda Ukrayna Başbakan Yardımcısı Uruskiy, Türkiye’yi “stratejik partner” olarak niteledi.

Baykar Savunma, Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’a ait olsa da dronlar için önemli parçaları kamuya ait savunma kuruluşları tarafından üretiliyor. Kullanılan tüm mühimmatlar Roketsan, tarafından geliştiriliyor. Radar sistemleri ASELSAN tarafından geliştirildi. TÜBİTAK ise Baykar’ın ihtiyaç duyduğu teknolojik parçalara destek veriliyor. Baykar ise otonom uçuş ve yapay zeka gibi yazılım yönüne yoğunlaşmış durumda.

TÜRKİYE’NİN SAVUNMA SANAYİ İHRACATI 2 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

2020 yılında savunma ve havacılık sanayii ihracatından Türkiye,  2 milyar 279 milyon dolar gelir elde etti. Bu rakam, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 1,3’ünü oluşturdu. En büyük ihracat artışı ise Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne oldu. Azerbaycan’a ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 194 artışla 260,8 milyon dolara ulaştı. Sonbahar aylarında Dağlık Karabağ’da yaşanan savaşın bu artışta etkili olduğu belirtiliyor. Bir diğer önemli pazar ise Türkiye’nin son dönemde dış politikada rakibi haline gelen Birleşik Arap Emirlikleri. İhracat, 2019’a göre yüzde 51 artışla 200,2 milyon dolar oldu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder