13 Şubat 2021 Cumartesi

Berlin’den Ankara’ya “Her yer Boğaziçi her yer direniş” mesajı

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu’ya yönelik protestolar Türkiye’den taştı. Almanya’nın başkenti Berlin’in en önemli meydanlarından Oranienplatz’da yapılan eyleme korona tedbirleri ve soğuk havaya rağmen yüzlerce kişi katıldı.

BARBAROS KAYA | BOLD

Boğaziçi Üniversitesi mezunu öğrencileri tarafından kurulan Berlin Boğaziçi Dayanışması 6 haftadır Boğaziçi rektörü Melih Bulu’yu protesto ediyor. Yapılan protestolarda Berlin Boğaziçi Dayanışması tarafından Türkçe ve Almanca basın bildirisi okundu. Okunan bildiride öncelikle Türkiye’de ki eylemlerde gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması talep edildi. Bildiride kayyum rektör Melih Bulu’nun istifa etmesi de istendi.

Eylemde tarihçi yazar Emrah Cilesun konuşma yaptı. Cilesun, “Baskının ve sömürünün olduğu her yerde isyan vardır ve isyan meşrudur. Bu eylemlerin ne kadar süreceği benim için önemli değil, önemli olan bu baskıya ve sömürüye karşı isyan var mı yok mu önemli olan bu. İkincisi bu baskı ve sömürüye karşı isyanın nereye doğru evrileceği sorusu” dedi.

DERS ÇIKARDILAR

Cilesun, Boğaziçi Üniversitesi direnişçilerine karşı yapılan bir eleştiriyi de dile getirdi. “Türkiye’de daha önce HDP belediyelerine, cemaat üniversitelerine atanan kayyumlara karşı kayıtsız kalan kitlenin samimiyetinin sorgulanması doğru mu” sorusunu sorduktan sonra Boğaziçili öğrencilerin bundan ders çıkardığı tespitini yaptı:

“Bir öğrenci ile konuştum. Geçmişte bir fanusun içinde büyüdüklerini, keşke daha evvelden uyansaydık itirafını yaptığını anlattı. Bu bence çok önemli bir şey. Şimdi bu insanlara kalkıp ne diyeceğiz? Niye daha evvelden uyanmadın? Niye daha evvelden aklın başına gelmedi? Altta kalanın canı çıksın, oh olsun, denmez. Adam uyanmış, şimdi uyanmış ve onu kucaklayıp mücadelesine yardım etmek gerek.”

Protestolarda pankartlarda ‘Asla boyun eğmeyeceğiz’ mesajları yer adlı. Protestonun sonunda uygulanan açık mikrofon uygulaması ile eyleme katılan bir çok kişi fikirlerini topluluk önünde dile getirdi. Evrensel İnsan Hakları Derneği ve Berlin Halk Meclisi gibi kimi derneklerin de destek verdiği eyleme, Alman parlamentosundan milletvekilleri de katıldı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder