10 Şubat 2021 Çarşamba

Trump’ın azil davası başladı: Senato yargılamanın anayasaya uygun olduğunu onayladı

ABD Senatosu’nda yapılan oylamada eski ABD Başkanı Donald Trump’ın azil istemiyle yargılanması anayasaya uygun bulundu. 6 Cumhuriyetçi senatör de Trump’ın yargılanması yönünde oy kullandı.

BOLD – Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Ocak’taki Kongre saldırısını kışkırttığı iddialarıyla ilgili Senato’daki yargılanmasına Salı günü başlandı. Senato, ilk olarak yargılamanın ‘anayasaya uygun olup olmadığını’ oyladı.

Oylamada 44’e karşı 56 oyla, yargılamanın anayasaya uygun olduğu onaylandı. 6 Cumhuriyetçi senatör de yargılamayı devam ettirecek karara destek verdi.

Trump, ABD tarihinde Kongre’nin hakkında iki kez azil süreci başlattığı ve görevi tamamlamamasından sonra azil süreci başlatılan ilk başkan.

TRUMP’A 2 SUÇLAMA YÖNELTİLİYOR

6 Ocak’ta ABD Kongre binasında düzenlenen saldırıda 5 kişi hayatını kaybetmişti

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde hazırlanan iddianamede Trump’a iki suçlama yöneltiliyor. Bunlardan ilki seçimlerde usulsüzlük yapıldığına dair asılsız ve temelsiz iddialarda bulunmak. İkincisi de Kongre baskınında oynadığı iddia edilen rolle ilgili “isyana teşvik”.

Senato’daki yargılama süreci başladı. Bu sürecin sonunda yapılacak oylamayla Trump’ın da yöneltilen suçlamalardan suçlu olup olmadığına karar verilecek.

Senato’daki azil oturumlarına çoğunluk partisi olan Demokrat Parti’nin en kıdemli üyesi 80 yaşındaki Vermont Senatörü Patrick Leahy başkanlık ediyor.

TRUMP’IN AVUKATLARI SUÇLAMALARA KARŞI ÇIKTI

Senato’daki 4 saatlik tartışmanın ilk kısmında Demokratlar ikinci kısmındaysa Trump’ın avukatları görüşlerini sundu.

Senato’daki davada savcılık görevi üstlenen ve azil yöneticileri olarak tanımlanan 9 Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi, davayı, Trump destekçilerinin 6 Ocak günü şiddet kullanarak Kongre binasının güvenlik bariyerlerini aştığını ve binaya saldırdığını gösteren video görüntüleriyle başlattı.

Trump’ın avukatları ise azil istemiyle yargılanma sürecine karşı çıktı. Donald Trump’ın normal bir vatandaş olduğunu dile getiren avukatlar bu nedenle azil sürecine tabi tutulmaması gerektiğini savundu. Avukatlar azil sürecinin siyasi olduğunu savunarak Trump’ın artık görevde olmaması sebebiyle anayasa aykırı olduğunu da ileri sürdü.

Trump’ın avukatı David Schoen “Demokratların anayasayı gerekçe göstererek ulaşmak istediği, Donald Trump’ın yeniden siyasi bir makama aday olmasını engellemektir ancak bu anayasaya hakaret” diye konuştu. Schoen azil sürecini “doyumsuz hırs” diye tanımladı.

Demokratlar, Trump’ın avukatlarının dile getirdiği tezlere karşı çıkarak, Temsiciler Meclisi’nin azil sürecini Trump resmi olarak görevinden ayrılmadan bir hafta önce, 13 Ocak’ta açtığını hatırlattı.

BUNDAN SONRA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Çarşamba günü ABD saati ile öğlenden itibaren taraflara kendi argümanlarını sunmaları için 16 saatlik bir süre verilecek.

Görgü tanıklarının dinlenip dinlenmemesiyle ilgili oturum düzenlenip bunun oylamaya sunulması ihtimali de bulunuyorvar.

Senato, Yahudilerin Şabat günü olmasından dolayı Cuma akşamından Cumartesi akşamına kadar oturumlara ara vermeyi planlıyor.

Yargılama sürecinin ne kadar süreceği bilinmiyor.

Ancak Demokratlar sürecin hızlı bir şekilde işlemesini ve tamamlanmasının ardından Başkan Joe Biden’ın pandemi nedeniyle getirilen finansal yardım paketi başta olmak üzere yapmak istediği yasal düzenlemelerle ilgili süreçlerin başlatılmasını istiyor.

SENATO’DA NASIL BİR SONUÇ BEKLENİYOR?

Trump’ın azil sürecinde suçlu bulunması için senatörlerin üçte ikisinin Trump’ın aleyhinde oy vermesi gerekiyor. Bunun için senatodaki 17 Cumhuriyetçi’nin Trump aleyhinde oy kullanarak Demokratlar’a destek vermesi gerekiyor.

Trump, suçlu bulunması halinde eski başkanların faydalandığı emekli maaşından ve güvenlik hizmetinden yararlanamayacak,

Senato’daki Demokratlar, eski başkanın suçlu bulunması durumunda yeniden kamu görevinde yer alması ve eski başkanlıktan kaynaklanan ayrıcalıklardan yararlanmasının önüne geçilmesi için bir oylama daha yapılacak. Eğer kabul edilirse Trump, 2024 yılındaki başkanlık seçimlerinde de aday olamayacak.

Trump hakkında geçen yıl Ukrayna skandalı nedeniyle azil soruşturması başlatılmış, başarısız olmuştu. Temsilciler Meclisi Trump’ın azledilmesi yönünde karar verirken, yargılamada Trump, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da yapılan yargılamada aklanmıştı.

Donald Trump’ın azil davası ABD Senatosunda başlıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder