10 Şubat 2021 Çarşamba

Erdoğan’ın müjdelediği doğalgaz için ortak bulunamıyor

Karadeniz’de bulunan doğalgazın çıkarılması için yabancı ortak arayışına çıkan TPAO, ortak bulamadığı takdirde  3,2 milyar dolarlık projeyi tek başına gerçekleştirememe ihtimali var.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,  daha önce Fatih sondaj gemisinin  Zonguldak’ın yaklaşık 175 kilometre açığında, ‘Sakarya Gaz Sahası’ olarak isimlendirilen Tuna-1 araştırma kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz bulduğunu açıkladı.

Bulunan doğalgazın 2023 tarihine kadar çıkarılacağını ve milli ekonomiye kazandırılacağını söyleyen Erdoğan, rezervin Türkiye’nin 32 yıllık ihtiyacının 5’te birine eşit olduğunu belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2 bin 100 metre derinlikte bulunan doğalgazın toplam değerinin 65 milyar dolar olduğunu açıkladı.

TPAO, 3,2 MİLYAR DOLARLIK PROJE İÇİN ORTAK ARAYIŞINDA

Bloomberg Haber Ajansı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Sakarya Gaz Sahası’ndaki doğalgazı çıkarma ve sahile ulaştırmanın maliyetini 3,2 milyar ABD doları olarak hesapladığını açıkladı.

Bloomberg, konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırarak verdiği haberinde 3,2 milyar dolarlık proje için TPAO yönetiminin yabancı ortak arayışında olduğunu duyurdu.

Bu kapsamda TPAO yönetiminin, doğalgazı üretmek için aralarında büyük firmaların da bulunduğu birçok yabancı şirket ile ön görüşme yaptığı belirtildi.

Yetkililer, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması ve ortak bir girişim grubu kurulamaması durumunda TPAO’nun tek başına hareket edeceğini açıkladı.

TPAO, TEK BAŞINA PROJENİN ALTINDAN KALKABİLİR Mİ?

Yetkililer tarafından 3,2 milyar dolar olarak projenin tek başına TPAO tarafından gerçekleştirilmesi ise oldukça zor görünüyor. Çünkü TPAO’nun 2021 yılı bütçesi, gerçekleştirdiği bütün projeler dahil 1,9 milyar dolar.

Bu bütçenin kaçta kaçının da sadece Karadeniz’deki doğalgaz projesi için ayrıldığı açık değil.

Ayrıca TPAO’nun derin denizlerde doğalgaz çıkarılması konusunda tecrübesi de bulunmuyor. TPAO’nun bu yüzden yabancı ortak arayışına çıktığı da sektör temsilcileri tarafından ifade ediliyor.

AB YAPTIRIMLARI

Türkiye’yi doğalgaz ve petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinde zorlayacak bir diğer konu ise Avrupa Birliği yaptırımları.

2019 yılı Aralık ayında Avrupa Birliği liderler zirvesinde Türkiye’ye yönelik, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama ve sondaj faaliyetleriyle bağlantılı kişi ve kuruluşlara yaptırım kararı alındı. Yaptırımların çerçevesi 2019 yılı Aralık ayında oluşturulmuş, geçen yıl Şubat ayında da liste belirlendi.

Listede iki ismin yer almasına karar verildi: Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yöneticileri Mehmet Ferruh Akalın ve Ali Coşkun Namoğlu.

6 Kasım 2020’de yaptırımların süresi bir yıl süreyle, 12 Kasım 2021’e kadar uzatıldı.

Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kuruluşların yaptırımlarından korkan Ankara kısa süre önce, denizaşırı ülkelerde bulunan enerji iştiraklerini Türkiye’ye taşıdı.

Ayrıca, açık denizde doğalgaz ve petrol arama ve üretim faaliyetleri için devlete ait gemileri kullanmaya özen gösterdi.

Türkiye’ye Libya’dan askerlerini çek baskısı artıyor: BM Güvenlik Konseyinden çağrı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder