Yunanistan’ın Fransa’dan alacağı Rafale uçakları F-16’lardan farklı kabiliyetlere sahip. Uçakların gelişiyle Ege semalarında önemli değişiklikler olacak.
FATİH YURTSEVER | BOLD ANALİZ
ABD şimdiye kadar Türkiye ve Yunanistan’a karşı her iki ülkenin de NATO üyesi olması nedeniyle silah tedarik projelerinde dengeli bir siyaset izledi. Ege’de yaşanabilecek bir askeri harekatın başarısı, hava üstünlüğünün sağlanmasına bağlı olduğu için ABD, bir ülkenin hava gücü, diğerine karşı üstünlük sağlamayacak şekilde silah satış stratejisi uyguladı.
F-16 savaş uçakları her iki ülkenin hava gücünün omurgasını oluşturuyor. Yunanistan hava kuvvetleri envanterinde 170 adet F-16 savaş uçağı bulunuyor. 1989-2010 yılları arasında 4 fazda yapılan tedarik planına göre; Yunanistan Hava Kuvvetlerinde bulunan F-16’ların sayı ve modelleri; 34 F-16C,16 F-16D(Blok 30), 32 F 16 C, 8 F16D (Blok 50), 40 F-16C, 20 F-16D (Blok 52), 20 F-16C, 10 F-16D (Blok 52+) şeklindedir. Envanterde F-16 uçaklarına ilave olarak 40 adet Fransız üretimi Mirage-2000EG ve Mirage 2000-5/MK-II uçakları bulunuyor.
Yunanistan 2008 yılında yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle savunma harcamalarında kesintiye gitti, hava ve deniz kuvvetleri için planlı olan silah, gemi ve uçak alımları ile modernizasyon projelerini askıya aldı.
Türkiye ise, Yunanistan’ın tersine krizden çok fazla etkilenmediği için, hava gücünü yeni bir seviyeye ulaştıracak, hava kuvvetlerini ağ merkezi harekât konseptine taşıyacak, milli savunma sanayiinin gelişmesine katkı sağlayacak, beşinci nesil uçak olan F 35 projesine dahil oldu. Planlamaya göre 30 senedir kullanımda olan F-16 ve F-4 uçaklarının, F-35 uçakları ile değiştirilmesi öngörülüyordu.
İKİ ÜLKENİN FARKLI KABİLİYETLERİ VAR
Türk Hava Kuvvetleri envanterinde toplam 270 F-16 uçağı bulunuyor. Türkiye’nin F-16 tedarik süreci de Yunanistan ile benzer şekilde 4 safhada gerçekleşti. Ufak silah sistem farklıklarına rağmen her iki ülke hava kuvvetleri benzer F-16 filolarına sahip.
Yunanistan hava kuvvetlerinin havada yakıt ikmali yapacak uçağı olmadığı için Türk F-16’larının harekât yarıçapları ve serbestileri daha fazla. Türk F-16’larından Milli imkanlarla geliştirilen SOM füzesi atılabiliyor. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde suüstü gemilerine karşı kullanılan havadan satha güdümlü mermi (ASM) bulunmazken, Yunanistan Mirage uçakları suüstü gemilerine karşı etkili olan EXOCET AM-39 güdümlü mermisi taşıyabiliyor.
GLOBALFIREPOWER’A GÖRE MEVCUT DURUM
Globalfirepower internet sitesi tarafından yapılan değerlendirmede Türk Hava Kuvvetleri 9’uncu sırada yer alırken, Yunanistan Hava Kuvvetleri 18’inci sırada yer alıyor. Türk Hava Kuvvetleri tarafından alınması planlanan 100 adet F-35 uçağıyla hava gücü Türkiye lehine değişecekken, Türk dış politikasında yaşanan radikal değişiklikler gelişmelerin yönünü tersine çevirdi. F-16 pilotlarının büyük çoğunluğu 15 Temmuz sonrasında tasfiye edildi. Hava Kuvvetleri ciddi tecrübe kaybına uğradı. ABD, S-400 alımı nedeniyle Türkiye’yi F-35 projesinden çıkardı. Türkiye’ye karşı CAATSA yaptırımları yürürlüğe konuldu.
Her ne kadar hava kuvvetleri yaptırımların geleceğini öngörerek iki yıllık yedek parça stoku yapsa da yaptırımların devam etmesi durumunda, yedek parça tedarikinde sorunlar yaşanacak. Türkiye F-16 Blok 30 savaş uçaklarının idamesinde, 1979 devriminden sonra İran’ın F-14’lerin idamesinde yaşadığı sorunlara benzer sorunlar yaşayabilir. Uzun süredir kullanımda olan F-16 Blok 30 uçaklarının gövde modernizasyonun yapılması gerekiyor. Savunma Sanayi Başkanı, yapısal iyileştirmelerin milli imkanlarla yapılacağını açıklamasına rağmen, bunun ne kadarının fiiliyatta mümkün olacağı belirsizliğini koruyor.
Yunanistan Türkiye ile Doğu Akdeniz’de yaşanan kriz nedeniyle savunma harcamalarını 5 milyar dolar artırma kararı aldı. ABD ile yaşanan siyasi yakınlaşma ve iş birliği kendisini uçak tedarik projelerinde göstermeye başladı. Yunanistan Hava Kuvvetleri ABD’den 24 adet beşince nesil F-35 savaş uçağı almayı planlıyor. 84 F-16 uçağı, bu serinin en gelişmiş versiyonu olan Blok 70 F-16V modernizasyonuna tabi tutulacak.
METEOR FÜZELERİ VAR
Yunan Parlamentosu ocak ayında Fransa’dan 18 adet Rafale savaş uçağı alımını onayladı. Rafale savaş uçakları hava üstünlüğünü sağlamak için gelişmiş elektronik harp sistemlerine, radarlara, kızılötesi-elektro optik sensörlere ve yüksek manevra kabiliyeti ile silah taşıma kapasitesine sahip. Bu uçaklar, Scalp seyir füzeleri, EXOCET AM-39 havadan satha (gemilere karşı) güdümlü mermiler ile 100 km menzile sahip ağ yeteneği olan Meteor füzeleri taşıyabiliyor. Gelişmiş aktif radar arayıcısına sahip olan Meteor füzeleri her türlü meteorolojik koşullar altında, süratli, manevra kabiliyeti yüksek uçaklara, insansız hava araçlarına ve seyir füzelerine karşı kullanılıyor.
Yunanistan hava kuvvetleri Rafale uçakları ile ağ merkezli harekât yeteneği kazanacak. Rafale savaş uçağı pilotları, Link-16 veri aktarım sisteminden gelen hedeflere karşı uzak mesafeden Meteor füzelerini kullanabilecek, hedef güncellemesi yapabilecek.
YUNANİSTAN YAKIT İKMALİ UÇAĞI ALIRSA KIBRIS’TA DENGE DEĞİŞİR
Uçak alımlarından ve modernizasyon projelerinden anlaşılacağı üzere, Yunanistan Hava Kuvvetleri, silah ve uçak alımları ile hava gücünü kendi lehine değiştirecek. İlerleyen zaman diliminde havadan yakıt ikmali yapan uçakları da tedarik ettikleri takdirde, Kıbrıs’ın güneyinde de uzun süre harekât icra edebilecek seviyeye gelecekler. Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz’de hava üstünlüğünü sağlayabilecek yeteneğe kavuşması, ilgili deniz alanlarında Türk Deniz Kuvvetlerinin harekât serbestisini de kısıtlayacak.
Yunanistan Ege ve Doğu Akdeniz’de hava gücünü kullanarak caydırıcılığını artıracak ve Türkiye’ye karşı daha cesur politikalar izleyecektir. Şartlar değişmediği takdirde, İyon Denizi’nde karasularını 12 deniz miline çıkaran Yunanistan, değişen hava gücüyle paralel olarak Girit Adasından başlayarak kademeli olarak tüm Ege’de karasularını 12 deniz miline çıkaracak, Doğu Akdeniz’de GKRY ile Münhasır Bölge Sınırlandırma Anlaşması imzalayacaktır.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder