9 Şubat 2021 Salı

Aylar sonra Çin’e giren DSÖ heyeti koronanın kaynağını bulamadı

Kovid-19’un kaynağını tespit etmek için salgının çıkış noktası olarak bilinen Çin’in Wuhan şehrine giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzman heyeti incelemelerini tamamladı. Heyet, virüsün kaynağının hangi hayvan olduğunun tespit edilemediğini duyurdu.

BOLD – Dünyayı pençesine alan ve bugüne kadar 2 milyon 300 binden fazla kişinin canına mal olan koronavirüs pandemisinin kaynağını bulmak üzere yürütülen çalışmalar sonuç vermedi.

Aylar süren diplomatik mücadelelerden sonra koronavirüsün kaynağını araştırmak için salgının başladığı Çin’in Wuhan kentine gidebilen Dünya Sağlık Örgütü ekibi, bulgularını araştırmaya katılan Çinli araştırmacılarla birlikte basın toplantısı ile açıkladı.

DSÖ heyeti, virüsün kaynağının hangi hayvan olduğu ve hayvanlardan insanlara nasıl geçtiği sorularının yanıtsız kaldığını söyledi.

VİRÜSÜN ÇİN’E BAŞKA ÜLKELERDE GELME İHTİMALİ

Çinli araştırma ekibinin başkanı Lian Wannian, virüsün muhtemelen hayvanlardan insanlara geçtiğini ancak “patojen kaynağın tanımlanamadığını” söyledi. Wannian, araştırmaların virüsün “soğuk zincir ürünlerinde uzun mesafelerde taşınabileceğini” gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Çin’de devlet medyasında birkaç aydır virüsün Çin’den değil başka ülkelerden kaynaklanmış olabileceğine dair spekülasyonlara yer veriliyordu. Enfeksiyonların daha öncesinde başka ülkelerde de görülmüş olabileceğine ya da dondurulmuş gıdalar yoluyla ülke dışından Çin’e taşınmış olabileceğine dair Çin makamlarına dayandırılan haberler çıkıyordu.

“LABORATUVAR ÜRETİMİ TEZİ SON DERECE OLASILIK DIŞI”

DSÖ ekibinin başkanı Ben Embarek, ABD Eski Başkanı Donald Trump’ın da dile getirdiği koronavirüsün “laboratuvar üretimi” olduğu tezinin ise “son derece olasılık dışı” olduğunu belirtti. Embarek, bu tezin kendisi ve ekip arkadaşları tarafından araştırılmayacağını ifade etti.

2019 ARALIK’TAN ÖNCE VAKAYA RASTLANMADI

Araştırmacılar, salgının başladığı 2019 Aralık ayından önce de yeni tip koronavirüsün (Sars-CoV-2) insanlara bulaştığı yönünde bir bulguya da rastlanmadığını açıkladı.

DSÖ HEYETİ AYLAR SONRA ÇİN’E GİREBİLDİ

Çin, daha önce ABD yönetiminin virüsün kökenine ilişkin soruşturma başlatılmasına dair talebini reddetmiş, Avustralya hükümetinin Nisan 2020’de DSÖ’ye uluslararası soruşturma çağrısı yapması üzerine bu ülkeye de ihracat kısıtlamaları getirmişti.

Daha sonra uluslararası baskıların artmasının ardından ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam’dan uzman ve araştırmacılardan oluşturulan heyet, ilk olarak ocak başında Çin’e gitmiş ancak Pekin yönetiminin geçerli vizelerin alınmadığı uyarısını yapmasının ardından geri dönmek zorunda kalmıştı.

İzinlerin alınmasının ardından 14 Ocak’ta özel uçakla kente gelen heyet 14 gün karantinada tutulmuş, bu sürede Çinli yetkililerle çevrim içi toplantılarla bilgi alışverişinde bulunmuştu.

Heyet, 29 Ocak’ta başladığı saha çalışmalarında, ilk vakaların görüldüğü Wuhan’daki deniz ürünleri gıda pazarının yanı sıra Hubei eyaleti Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi, Wuhan Jinyintan Hastanesi, Wuhan Viroloji Enstitüsü, Hubei Eyaleti Hastalık Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastalıkları Merkezinde incelemeler yapmıştı.

Wuhan Viroloji Enstitüsü

Çin Bilimler Akademisi’nin önde gelen kuruluşları arasındaki Wuhan Viroloji Enstitüsü, yıllardır yarasalardaki koronavirüs tipleri üzerinde araştırmalar yapıyor.

İlk tespit edilen koronavirüs vakalarından bazılarının Wuhan’daki deniz ürünleri gıda pazarından kaynaklandığı ortaya çıksa da hepsinin kökeninin burası olduğuna dair elde bir bulgu yok.

İLK KEZ WUHAN’DAKİ GIDA PAZARINDA GÖRÜLMÜŞTÜ

Hastalık, ilk kez Wuhan’da deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan “solunum rahatsızlığı” şikayetiyle 17 Kasım’da ilk hasta hastaneye başvurmuştu.

Dünya, Kovid-19 salgınından ilk kez Çin’in 31 Aralık 2019’da Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde “kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının” ortaya çıktığını DSÖ’ye bildirmesiyle haberdar olmuştu. Ancak 2019 yılı Eylül ayında İtalya’da kanalizasyonda kalıntılarının tespit edildiğine dair araştırmalar da daha sonra ortaya çıkmıştı.

Çok sayıda bilim insanı koronavirüsün hayvanlardan insanlara taşınmasında yarasaların aracı olduğunu tahmin ediyor. Ancak virüsün yılanlardan ve pangolinlerden de bulaşmış olabileceğine yönelik açıklamalar yapılmıştı.

KOVİD-19 SALGINI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bugüne kadar dünyada 107 milyondan fazla kişi hastalığa yakalandı.

2 milyon 368 bin kişi hayatını kaybederken 79 milyona yakın kişi hastalıktan kurtulmayı başardı.

Dünya genelinde sadece 2 ülke, Kuzey Kore ve Türkmenistan, koronavirüs vakası rapor etmedi. Kuzey Kore, vaka rapor etmemesine rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nde aşı talep etti.

Salgın nedeniyle, ülkeler arası ticaret ve seyahatler kısıtlandı. Ülkeler kendi içinde tarihte görülmemiş şekilde evden çıkma yasakları, sosyal mesafe tedbirleri ve karantina önlemleri alındı. Öğrenciler okula gidemez oldu.

Ekonomiler salgından büyük darbe gördü. Ülkeler milyarlarca dolarlık ekonomik yardım paketleri açıkladı.

Bütün dünya ekonomilerinde büyük daralmalar ve istihdam kayıpları görüldü.

Salgının birinci yılını doldurduğu 2021 yılı başı itibariyle bütün ülkelerde gelmiş geçmiş en büyük aşı kampanyaları başlatıldı.

İsrail’de aşılama ve tedbirler başarı getirdi: Karantina bitti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder