9 Şubat 2021 Salı

Muhalefete göre Erdoğan yeni anayasayla daha fazla güç istiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa hazırlayacaklarına ilişkin açıklamasını muhalefet, zaman kazanma olarak yorumladı.  CHP’li Muharrem Erkek, Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulatmayan bir zihniyetin yeni anayasa yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Ekonomist Ali Bilge ise yeni anayasa hamlesi, iktidarı bırakmak istemeyen otokrat yönetimlerin klasik hamlelerinden biri.

BOLD – Ekonomide ve dış politikada zor günler yaşayan Erdoğan yönetiminin gündemde yeni anayasa var. turkishminute.com’un haberine göre partinin kurmayları ve Erdoğan kontrolündeki medya, yeni anayasa çalışmalarını öne çıkartıyor. Ekonomist Ali Bilge, Bianet.org’a yaptığı açıklamada bunun zaman kazanma hamlesi olduğunu ve iktidarı bırakmak istemeyen otokrat yönetimlerin hepsinin bu yönteme başvurduğunu söylüyor.

SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRME HAZIRLIĞI

AKP’den sızan bilgilere göre; Erdoğan ve iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa çalışmalarının çerçevesini belirlediler. 4 Şubat’ta iki lider bir araya geldi. Son iki aydaki yedinci zirveydi bu. Erdoğan, kamuoyuna “yeni anayasa” açıklaması yaparken iki lider çeşitli yasalarda Meclis çoğunluğuyla yapılabilecek değişiklikler üzerinde uzlaştı. Özellikle seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın hazırlıklarını yürüttüğü ilk pakette, 128 düzenleme üzerinde duruldu. Bunların büyük kısmı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Meclis’ten çıkarılacak kanunlarla ya da yönetmelik ve idari düzenlemeler şeklinde olacak.

AKP ve MHP Meclis grupları tarafından ortak yapılacak ikinci değişiklik paketi ise Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası üzerindeki değişiklikleri içeriyor. İki parti, olası erken seçim ya da 2023’teki normal seçimlere bu iki yasanın yenilenmiş haliyle gitmek istiyor. Bu çerçevede seçim barajının ve seçim bölgelerinin değiştirilmesi üzerinde duruluyor.

“ANAYASA TEK ADAM REJİMİNE UYDURULMAK İSTENİYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği yeni anayasa önerisinin amacının tek adam rejimini devam ettirmek için anayasayı kendilerine uydurmak olduğunu söyledi. Erkek, “Anayasa Mahkemesi(AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulatmayan bir zihniyet, toplumsal uzlaşmayla anayasa yapabilir mi” dedi.

Ekonomist ve gazeteci Ali Bilge ise iktidar değişikliği durumunda kendi döneminde yaşananların karşısına çıkmasının önünü almak isteyen otokrat yönetimlerin, iktidarı bırakmamak için çok çeşitli yollara başvurduğunu bunlardan birinin de Anayasayı yenileme gündemi olduğunu belirtti.

“Her istediğini yapan, uluslararası mahkeme kararlarına uymayan, kendi ülkesinin Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan, yargıyı istediği gibi kontrol eden, istediği yargıcı istediği yere atayabilen bir tek adam rejimin kurulmasının üzerinden dört sene bile geçmedi. Baskı rejimini daha da artırıyor. Örneğin her muhalife ‘terörist’ diyor. Dolayısıyla yarın iktidardan gitmek zorunda kalırsam tüm bunlarla karşı karşıya kalmamak için süremi daha da uzatayım, planı yapıyor. Yeni bir dönem başlatıyor, sürenizi uzatıyor. Bunun Çin’de, Rusya’da örneklerini gördük. Böyle iktidarlar, yönetim süresini uzatmak için elinden geleni yapıyor.”

MUHALEFETE GÖRE EKONOMİ GÜNDEMİ DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR

Yeni Anayasa tartışmaları İyi Parti lideri Meral Akşener ve Deva Partisi lideri Ali Babacan’ın görüşmesinde de gündeme geldi. İki lider de amacın özellikle ekonomik krizin konuşulmasını engellemek olduğu görüşünde.

Ali Babacan, Erdoğan’ın oyununa gelinmemesi çağrısı yaptı: “Zaten uymadığınız bir anayasayı değiştirmekle niye uğraşıyorsunuz ki? Türkiye’de şuan derin bir işsizlik sorunu var, yoksulluk var. İntiharları yeniden gündemimize getirdi. Hayat pahalılığı herkesi yakıyor. Hükumetin yapması gereken bunlara çözüm üretmek. Bıraksınlar anayasayı. Gündem değiştirme oyunlarına asla düşmememiz lazım”

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise yeni anayanın demokrasiyi güçlendirme değil otoriterliği güçlendirme yönünde olacağından endişe ettiğini söyledi.

MUHALEFETİN PLANI: İKTİDARI ÖZGÜRLÜK ÜZERİNDEN SIKIŞTIRMAK

Erdoğan’ın yeni anayasa gündemini Meclis’e taşıması durumuna karşın muhalefet partileri arasındaki temas trafiği de hız kazanmış durumda. Muhalefet, iktidarı özgürlükler alanında sıkıştırma kararı aldı. İktidarı oluşturan AKP ve MHP’nin mevcut milletvekili sayısıyla Anayasa’yı değiştirmesi mümkün değil. Ancak iki parti, değişikliği referanduma götürebilecek güçte.

Muhalefet partileri, fikir özgürlüğü, basın özgürlüğü, kuvvetler ayrılığı, laikliğin güçlendirilmesi gibi konularda iktidarı Meclis’te sıkıştırmayı planlıyor. Bu yönde maddelerin yeralmadığı yeni anayasa ya da anayasa değişiklik paketine muhalefet destek vermeyecek.

Muhalefet partileri iktidarın, genel seçime gitmekten çekindiği ancak kısmi bir anayasa değişikliği paketiyle referandumla güç tazelemek isteyebileceği ihtimali üzerinde de duruyor.

Muhalefetin güçlü iki partisi CHP ve İyi Parti arasında karşı atak olarak “güçlendirilmiş parlamenter sistem” için görüşmeler başladı. İki parti, kampanyalarını Cumhurbaşkanlığı sisteminin ülkeyi krize soktuğu tezi üzerine oturtacak.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder