12 Şubat 2021 Cuma

Türkiye S-400’leri depoya kaldırınca Rusya ne yapacak?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya’dan alınan S-400’lerin depoya kaldırılabileceği sinyalini vererek Girit Modeli’ni önerdi. ABD, öneriye sıcak bakmazken Rusya’nın tavrı da merak ediliyor. Rusya uzmanı Kerim Has’a göre Moskova Ankara’ya ‘ciddi bedeller’ ödetebilir.

BOLD – ABD’de Donald Trump yönetiminin ardından göreve gelen Joe Biden döneminde ABD-Türkiye ilişkilerinde gerilim yüksek. Biden, 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başladı ve hala iki ülke arasında üst düzeyde ciddi bir temas yaşanmadı.

Bu 23 günlük süre içerisinde ABD yönetimi defalarca Türkiye’yi Rusya’dan aldığı S-400 savunma sisteminden vazgeçmesi konusunda uyardı.

TÜRKİYE’DEN ‘TAVİZE HAZIRIZ’ ÇIKIŞI

Türkiye, ABD yönetimini sert tutumu karşısında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, aracılığıyla ilişkileri yumuşatmak için bir öner sundu.

Akar, ABD ile ilişkileri yumuşatmak için bir hamle bağlamında S-400 füze savunma sistemi için “Girit formülü uygulanabilir” görüşünü dile getirdi.

Hemen akşamında ise Bloomberg’e konuşan Türk yetkililer, Ankara’nın S-400 konusunda tavize hazır olduğu mesajını verdiler. Ancak Akar ve Türk yetkililer, bunu ABD’nin Suriye’de işbirliği yaptığı PYD/YPG yapılanmasını Türkiye gibi “terörist örgüt” ilan etmesi ve bu örgütlere desteği çekmesi şartına bağladı.

ABD yönetimi, Hulusi Akar’ın teklifine de pozisyonumuz değişmedi şeklinde karşılık vererek teklifi reddetti.

GİRİT MODELİ NEDİR?

Şu an Yunanistan’ın Girit adasında tutulan S-300 hava savunma sistemini Kıbrıs’taki Rum yönetimi, 1997 yılının sonlarında Türkiye’nin hava üstünlüğünü dengelemek amacıyla Rusya’dan satın almıştı.

Türkiye ve KKTC bu adıma sert tepki göstermiş, füze sistemlerinin aktive edilmemesi için önleyici saldırı yapılabileceği yönünde uyarıda bulunulmuştu. Türk F-16 pilotlarının da, S-300’leri yok etmek üzere eğitim almak için İsrail’de bir eğitim programına katıldıkları iddia edilmişti.

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin de bu alıma karşı çıkmasının ardından, Kıbrıs Rum yönetimi S-300’leri 1998 yılında adadan çıkararak Yunanistan’ın Girit adasına transfer etmişti. Yunanistan ise karşılığında Güney Kıbrıs’a alternatif silahlar vermişti. Atina, S-300 hava savunma sistemini 2007’ye kadar kiralayıp bu tarihte tamamen satın aldı.

15 yıl boyunca Girit Adası’nda atıl bir şekilde bekleyen S-300’ler, 2010’lu yıllarda birkaç kez tatbikatta Yunanistan tarafından denendi. Sistemler, Yunanistan tarafından Girit adasında bir depoda tutuluyor.

“S-400’LER 15 TEMMUZ’UN DİYETİ VE SUS PAYI OLARAK RUSYA’DAN ALINDI”

Moskova’da yaşayan Rusya uzmanı Dr. Kerim Has, Türkiye’nin bu çıkışını ve Rusya’nın tavrının bu konuda ne olacağını Artı Tv ve Ahval haber sitesinin yayınlarında değerlendirdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın S-400 anlaşmasını Türkiye tarihinin en önemli anlaşması olarak tarif etmesine rağmen sistemlerin 1,5 yıldır kullanılmadığına dikkati çeken Dr. Kerim Has, Rusya’dan alınan hava savunma sistemlerinin Ankara’nın ‘en pahalı turşusu’ olma yolunda olduğunu söyledi.

Kerim Has, S-400 hava savunma sistemleri alımını ’15 Temmuz’un diyeti olarak’ ve Rusya’ya ‘sus payı’ olarak verilen ‘siyasi bir rüşvet’ olarak tanımlıyor.

“ALIM KARARINI VERENLER VATANA İHANETLE SUÇLANACAKLAR”

Kerim Has, Rusya’dan S-400 alım kararının ‘tamamen siyasi’ bir karar olduğunu ve Türkiye’nin savunma ihtiyaçları ile alakalı olmadığını belirtiyor.

Has, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kararı verenler zannımca ilerleyen dönemde ülkeye hukuk geldiği takdirde, bu karardan dolayı en hafifinden – yani bu hep böyle vatan haini ihanet falan diyerek on binlerce, yüz binlerce belki milyonlarca masum insanları suçluyorlar ama – bence bu suçlama kendilerine ters dönecektir diye öngörüyorum açıkçası. Hani ihanetle bile suçlanabilecekler.”

“RUSYA’NIN CİDDİ BEDELLER ÖDETECEĞİ KANAATİNDEYİM”

Kerim Has, Türkiye’nin S-400 sistemlerini Girit Modeli’nde olduğu gibi depoya kaldırması durumunda Erdoğan ve rejimin bileşenlerine ‘ciddi beldeller’ ödeteceğini ifade etti.

Has, “Rusya’nın da elinde bu anlamda çok da ciddi kozlar var. Hem bölgesel politikalar anlamında. Hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘siyasi bekası’ anlamında. Hem İdlib olsun hem Karabağ veya ikili Türk Akımı veya diyelim Akkuyu veya ikili ticari ekonomik siyasi ilişkiler bağlamında, Suriye Kürtleri bağlamında. Hem de 15 Temmuz gibi, Reza Zarrab davası gibi çünkü onun Rusya’ya bakan yönü de var çok tartışılmıyor veya Rus Büyükelçi Karlov suikastında Türkiye tarafının, Ankara tarafının davayı sulandırma çabası ile ilgili… yani bunların hepsi dahil olmak üzere ve diğer başka hususlar da dahil olmak üzere bu tarz kozlar var Moskova’nın elinde.” diye konuştu.

“ERDOĞAN SİYASİ BEKASI İÇİN S-400’LERDEN AYRILAMAZ”

Has, ABD baskısına rağmen Erdoğan’ın siyasi bekâ kaygısıyla Rus S-400’lerinden ayrılmasının hiç de kolay olmadığını ve Ankara’ya yeni parti S-400 satma arifesindeki Kremlin’de bu planın kabul görmesinin pek mümkün görünmediğini ifade etti.

Fransa’da Türk derneklerine baskı artıyor: Konseyden atma tehdidi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder