11 Şubat 2021 Perşembe

TDK’dan öneriler: Smoothie yerine karsanbaç, astronot yerine Gökmen

Erdoğan’ın “Astronot istemem” açıklaması sonrası başta Devlet Bahçeli olmak üzere birçok sosyal medya kullanıcısı isim önerisinde bulundu. TDK ise ‘Gökmen’ ile tartışmaya noktayı koydu.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2023 yılında Ay’a astronot göndereceklerini açıkladı. Erdoğan’ın astronot yerine Türkçe karşılık bulma çağrısına TDK’dan yanıt geldi. TDK, astronot yerine ‘Gökmen’ kelimesini önerdi. TDK daha önce de Saray’ın milli içeceği smoothie yerine karsanbaç ismini önermişti.

ASTRONOT: UZAY ADAMI

Türk Dil Kurumu (TDK), Başkanı Prof. Gürer Gülsevin, TDK’nın “Gökmen” kelimesini önerdiğini açıkladı. Gülsevin, astronot kelimesinin Türkçe karşılığı olarak TDK’nın 2005 senesinde de “Gökmen” sözcüğünü önerdiğini belirtti. TDK, sitesindeki sözlükten astronot kelimesi aratıldığında açıklamasında “uzay adamı” olduğu ifadesi yer alıyor.

BAHÇELİ’DEN “CACABEY” TAVSİYESİ

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’nin lideri Devlet Bahçeli, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı sonrası astronot yerine Cacabey ismini önerdi. Bahçeli, ‘astronot’ yerine Türk Gökbilimci ‘Cacabey’in isminin kullanılmasını önerdi. Cacabey  tarihte Türk gökbilimci olarak geçiyor. Cacabey ismi, Kırşehir kent merkezinde 1271 – 1272 yıllar arasında yaptırılan ve o dönemde astronomi yüksek okulu olarak hizmet veren medreseyi hayata geçiren tarihi bir kişiden geliyor. Sosyal medya kullanıcıları da astronot için Göktürk, Fezai, Uzayfa, Evrenot gibi isimler önerdi.

SMOOTHİE YERİNE KARSANBAÇ, FİRST LADY YERİNE BAŞBAYAN

Astronot yerine Gökmen’i öneren TDK, daha önce de bazı yabancı sözcüklere Türkçe karşılıklar önermişti. TDK, Saray’ın düzenlediği etkinliklerin vazgeçilmez içeceği smoothie yerine”karsanbaç, Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan için ise first lady yerine başbayan, SMS yerine kısa bilgi, bir perde türü olan store’a sarma perde, petrol kelimesine yer yağı, hyperloop için hız kovanı, navigasyon yerine yolbul, zapping yerine geçgeç, aspiratör yerine emmeç, çip yerine yonga, ultrason yerine yansılanım, badminton yerine tüytop, billboard yerine duyurumluk, dart yerine oklama, gurme yerine tatbilir, kameraman yerine çekimci, raket yerine vuraç kelimelerini önermişti.

“GELİN UZAY YOLCULARINA İSİM BULALIM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Uzay Ajansı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, “Madem ki bir vatandaşımız uzaya girecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Buradan dilbilimcilerimize çağrıda bulunuyor ve diyorum ki, gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım” demişti.

Erdoğan’a miting ve Saray yemekleri serbest Demirtaş’a açık görüş yasak!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder