10 Şubat 2021 Çarşamba

Avrupa Birliği Rusya’ya ek yaptırımlara hazırlanıyor

Avrupa Birliği, Rusya ile yaşadığı Navalny krizinde yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Aralarında Putin’e yakın isimlerin de bulunduğu Rus yetkililere karşı uygulanan yaptırımların genişletilmesi gündemde.

BOLD – Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülkenin büyükelçi düzeyindeki temsilcileri bugün aralarında Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın isimlerin de olduğu üst düzey Rus yetkililere yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını görüşmek üzere bir araya geldi.

AB, 17 Ocak’ta Almanya’dan Rusya’ya dönüşünde gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanarak 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Rus muhalif politikacı Aleksey Navalny’nin serbest bırakılmasını talep etmiş ve Rusya’da Navalny protestoları sırasında güvenlik güçlerinin eylemcilere karşı gösterdiği şiddeti sert şekilde eleştirmişti.

Rusya, AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell’in Moskova’da temaslarda bulunduğu sırada protestolara katıldığı gerekçesiyle Almanya, Polonya ve İsveç’in Moskova’daki birer diplomatlarını sınır dışı etmişti. Bu 3 ülke de aynı şiddette karşılık vererek ülkelerindeki birer Rus diploması istenmeyen kişi ilan ederek sınır dışı kararı almıştı.

NE GİBİ YAPTIRIMLAR GÜNDEMDE

AB, yaşanan restleşme sonrası Rusya’ya karşı yeni yaptırımları devreye sokmak istiyor. Planlanan yaptırımlar arasında Navalny’nin ve yanlılarına karşı uygulanan sert müdahaleden sorumlu tutulan Rus yetkililerin AB ülkelerindeki mal varlıkları ve banka hesaplarının dondurulması ile AB’ye giriş yasağı getirilmesi bulunuyor.

AB’nin ayrıca geçen Aralık ayında kabul ettiği Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi’ni de ilk kez kullanabileceği söyleniyor. Kabul edilen belge uyarınca AB, insan hakları ihlali yaşanan ülkelere karşı yaptırım kararı alabiliyor.

Polonya ise ayrıca Alman-Rus ortaklığında devam eden Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin durdurulmasını istiyor. Ancak bununla ilgili kararı AB’nin değil, Alman hükümetinin vermesi gerekiyor.

22 ŞUBAT’TA KARARA BAĞLANACAK

Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin büyükelçi düzeyindeki temsilcileri bugün konuyu görüşmek üzere Brüksel’de bir araya geldi.

Rusya’ya ek yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin nihai karar 22 Şubat’taki AB dışişleri bakanları toplantısında verilecek.

EKİM AYINDA ALINAN YAPTIRIM KARARLARI

Avrupa Birliği, Navalny’nin Noviçok grubundan bir madde ile zehirlendiğinin tespit edilmesinin ardından geçen Ekim ayı ortasında 6 Rus yetkiliyi hedef alan bir yaptırım listesi hazırlanmış ve bu kişilere AB’ye giriş yasağı getirilmesiyle birlikte banka hesaplarının da dondurulmasına karar verilmişti.

Yaptırım listesine alınan isimler arasında Başkanlık İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko ile iç istihbarat servisi FSB’nin başkanı Aleksander Bortnikov da vardı.

44 yaşındaki Rus muhalif politikacı Navalny, 20 Ağustos’ta Sibirya seyahati sırasında uçakta rahatsızlanmış ve ardından acil iniş yapılan Omsk kentinde tedavi altına alınmıştı. Navalny’nin tedavisi 22 Ağustos’ta getirildiği Almanya’da devam etmişti. Almanya’da yapılan tetkiklerde Navalny’nin kanında Sovyetler Birliği döneminde kullanılan zehirli Noviçok maddesine rastlandığı tespit edilmişti.

Navalny restleşmesi: AB ile Rusya arasında neler oluyor?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder