Son olarak uzaya çıkma projesini açıklayan 18 yıllık AKP iktidarı halkın karşısına sayısız mega projeyle çıktı. Yerli yolcu uçağı, milli tank, savaş uçağı ve otomobil hayalin ötesine geçemedi. 11 yıl önce duyurulan Erdoğan’ın Çılgın Projesi Kanal İstanbul için 2021’de 1.000 TL ayrıldı.
BOLD – AKP iktidarı 18 yıllık iktidarında büyük heyecan uyandıran projelerle seçmenin karşısına çıktı. Yerli yolcu ve savaş uçakları ile yerli otomobil en çok konuşulan projeler oldu. Ancak aradan geçen zamana karşın hayaller hayata geçirilemedi. Kimi projeler ise çöpe atıldı.
AKP’NİN AYA YOLCULUK PLANI
Açıklanan son büyük proje uzaya gitmek oldu. Detaylar net olarak bilinmiyor. Ancak AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına göre ilk hedef 2023’te aya gitmek. Ardından 2028’de yerli imkanlarla ay yolculuğu yapabilmek. Nihai hedef uzayda egemen güç olabilmek.
Dünyada uzay çalışmalarında ABD ve NASA açık ara önde gözüküyor. NASA, 2024 yılında Mars’a insanlı yolculuk yapılacağını açıkladı. Ay’a iniş amaçlanan Artemis programı için 28 milyar dolara ihtiyaç olduğu açıklandı.
UZAY BÜTÇESİ ELEŞTİRİ KONUSU OLDU
Uzayda söz sahibi olmak isteyen ülkelerin ayırdığı bütçe göz kamaştırıyor. NASA’nın 23 milyar dolar, ESA’nın 6 milyar euro, Rus Uzay Ajansı’nın 1,7 milyar dolar, Alman Uzay Ajansı’nın ise 1,1 milyar dolar bütçesi var. Buna karşın Türkiye Milli Uzay Ajansının bütçesi sadece 5 milyon dolar olarak açıklandı. Bu paranın kaynağı ve bu bütçeyle aya nasıl gidileceği ise henüz bilinmiyor.
TOGG YOLLARA YERLİ VE MİLLİ OLARAK ÇIKABİLECEK Mİ?
AKP, yakın zamanda yerli ve milli araba projesi TOGG ile de büyük umutlar vaat etti. Yerli ve milli olarak tanıtılan TOGG’un fikri mülkiyet hakkı Türkiye’ye ait. Buna karşın aracın tasarımı İtalyanların. Motorun Almanya, bataryanın Çin firması tarafından yapılması planlanıyor. Bununla birlikte fabrikanın montaj hattının Türkiye’de olması bekleniyor. Ancak parçaların nerede üretileceği belirsizliğini koruyor.
Diğer yandan TOGG için Bursa’da fabrikanın temeli atıldı. İnşaattaki son durumdan ise bilgi yok. Buna karşın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobilin 2022 sonunda yollarda olacağını iddia ederek “Bu araçlar 2022’nin sonunda yola çıktığında yerlilik oranı yüzde 51 olacak” dedi.
YERLİ YOLCU UÇAĞI HAVALANAMADI
Daha önce yerli ve milli yolcu uçağı, AKP’nin seçim vaadi olarak gündeme geldi. 2015’te AKP, yolcu uçağı üretimi için imzaları attı. Türkiye’nin 4 yıl içinde ilk yerli yolcu uçaklarına kavuşacağı açıklandı. 2019’a gelindiğinde ortada bir fabrika bile yoktu. Proje sessiz sedasız rafa kaldırıldı.
Buna karşın AKP umutları hep taze tuttu. Yerli savaş uçağının yapılacağı açıklandı. Ancak henüz bir gelişme yok. Yerli helikopter, milli tank gibi projelerin akıbeti de farklı olmadı. Yerli ve milli olarak tanıtımı yapılan ve savunma sanayiinde ön plana çıkan projelerde Türkiye, ithal parçaların montajından öte geçemedi. Yerli motor üretimi de tamamlanamadı.
TEKNOLOJİDE DIŞA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR
Türkiye’nin üretip ihraç ettiği İHA, SİHA ve ATAK helikopterlerinde de durum aslında farklı değil. AKP her ne kadar üretim ve satışların reklamını yapsa da motor başta olmak üzere hayati öneme sahip birçok parça hala yabancı ülkelerden tedarik ediliyor.
DOĞALGAZ VE PETROL HABERLERİ HEP PRİM YAPTI
AKP seçmenini heyecanlandıran bir başka gelişme ise doğalgaz bulunduğu iddiası oldu. İlk önce Doğu Akdeniz’de ve Karadaniz’de yapılan sondajların büyük umut vaat ettiği açıklandı. Ardından Karadeniz’de, Türkiye’nin onlarca yıl boyunca enerji ihtiyacını karşılayacak milyarlarca metreküp doğalgaz bulunduğu müjdelendi. Ancak aradan geçen yaklaşık 6 ay içinde üretim ve kullanım noktasında kamuoyuna açıklanan ciddi bir gelişme yaşanmadı.
Pahalı akaryakıtta rekor üzerine rekor kıran AKP iktidarı petrolde de benzer bir politika uyguladı. Petrol bulunduğu haberleri zaman zaman gazetelerde manşete taşındı. AKP’nin iktidar olduğu dönem için medya taraması yapan gazeteci Deniz Zeyrek, 30’un üzerinde ‘petrol bulundu’ haberi gördüğünü yazdı. Ancak ortada hala bir üretim yok.
ÇILGIN PROJEYE 1000 TL BÜTÇE
Erdoğan’ın çılgın proje olarak tanıtımını yaptığı ve her fırsatta en büyük hayali olduğunu söylediği Kanal İstanbul projesinde de AKP hüsran yaşadı. Resmi Gazete’de yayımlanan 2021 Yılı Yatırım Programı’nda Kanal İstanbul Projesi’nin “Bağlantı Yolları, Etüt, Proje ve Yapımı” için sadece ‘bin’ lira bütçe ayrıldı. 11 yıl önce duyurulan proje hala başlamadı.
VATANDAŞIN CEBİNDEN 5’Lİ ÇETE’YE
AKP’nin ‘ödeme garantili proje’leri ise vatandaşı vurdu. Yollar, köprüler, hastaneler ve havalimanları sözleşmelerdeki müşteriyi bulamadı. Ancak olmayan müşterilerin parası hazineden firmalara ödenmeye devam etti. Aslan payını ise kamuoyunda 5’li çete olarak anılan müteahhitlik firmaları aldı.
ENFLASYON YÜZDE 15’E DAYANDI
AKP’nin hayallerine karşın 2021’de halkın gerçekleri oldukça farklı. 2020’yi zamlarla kapatan Türkiye, 2021’e de zamlarla başladı. Rakamları eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bile enflasyonu yüzde 14,97 olarak açıkladı. 2020’nın gıda enflasyonu ise yüzde 21 seviyesinde.
Ekonomik problemler ve zamların ardından özellikle dar gelirli vatandaşın alım gücü daha da düştü. Son dönemlerde özellikle sosyal medyada çok sayıda, çöpten yiyecek toplayan halk görüntüsü paylaşıldı. İktidara yakın Takvim gazetesi market arabasının nasıl daha ucuza doldurulacağını manşetinden haber yaptı.
FATURALAR ÖDENEMEYİNCE ELEKTRİK VE DOĞALGAZ KESİLDİ
Son üç yılda elektrik faturası yüzde 70-80 oranında arttı. Doğalgaza da yılın ilk iki ayında 2 kez zam geldi. Sonuçta geçen yılın ilk 9 ayında 2.6 milyon abonenin elektriği, 600 bin abonenin ise doğalgazı kesildi. 53 bin 840 elektrik abonesi ile 123 bin 657 doğalgaz abonesi hakkında, faturalarını ödeyemediği için yasal işlem başlatıldı.
RAKAMLAR KANDIRIYOR MU?
TÜİK, her ay açıkladığı rakamlarda işsizliği düşürmeyi başardı. Uzmanlara göre TÜİK’in hesaplama yöntemi gerçek işsizlik rakamını yansıtmıyor. Örneğin TÜİK’in Ekim ayı rakamlarına göre işsizlik 391 bin kişi azalarak yüzde 12,7’ye geriledi. Ancak TÜİK’in rakamlarını yorumlayan DİSK’e göre gerçek işsizlik Ekim’de yüzde 27 oldu.
Rakamlara göre iş bulmak bir yana iş bulma umudu bile azaldı. İstatistiklere göre son bir yılda iş bulma ümidini yitirenlerin sayısı 2,3 kat arttı. İŞKUR verilerine göre Türkiye genelinde bir milyon 500 kişi umudu olmadığı için artık iş aramıyorken İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı da son bir yılda yüzde 19,3 azaldı.
EKONOMİ ALARM VERİYOR
AKP’nin çizdiği pembe tabloya rağmen esnaf da adeta kan ağlıyor. İddiaları yalanlayan Erdoğan “Bazı dostlar, diyorlar ki dükkânlar kapanıyor, şirketler kapanıyor. Kapanan falan yok” dese de gerçekler farklı. TOBB verilerine göre, ülke genelinde 2020’de 24 bin 136 ticari işletme kapandı. İstanbul Ticaret Odasının rakamlarına göre İstanbul’da 20 bin işletme, Ankara Ticaret Odasının rakamlarına göre ise Başkentte 15 bin işletme kepenk kapattı.
Pandemiyle birlikte eğitimdeki tablo biraz daha ağırlaştı. Milli Eğitim Bakanlığının rakamlarına göre 7,7 milyon öğrenci tableti ya da bilgisayarı olmadığı için telefonla ders dinliyor. Yine MEB’e göre 12 milyon 459 bin 347 öğrenci EBA’yı aktif olarak kullandı. Ne var ki mevcut 18 milyon 240 bini aşkın öğrenci var. Yani 6 milyona yakın öğrenci EBA’yı hiç kullanmadı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder