Cumhuriyet döneminde kamuya kazandırılan birçok kurum ve kuruluş AKP döneminde özelleştirildi. İktidara geldiğinde 240 kurum olan AKP bunlardan 169’unu özelleştirdi. Şimdilerde kaynak bulamayan AKP, elde kalan son kamu mallarını da satmak için ihaleye çıkmaya devam ediyor.
BOLD – Cumhuriyet tarihindeki 68 milyar dolarlık özelleştirmenin 60 milyar dolarlık kısmı AKP döneminde yapıldı. Kamu mallarının büyük kısmını satan AKP iktidarı, kamuya ait malları özelleştirmeye devam ediyor. Foça Tatil Köyü ihaleye çıkarılırken, AOÇ arazileri ise 10 yıllığına kiraya verilecek.
TATİL KÖYÜ PAZARLIKLA ÖZELLEŞTİRİLECEK
Salgının etkisiyle daha da artan finansman ihtiyacı için özelleştirmeye devam eden AKP iktidarı, yeni özelleştirmeler için ihaleye çıktı. Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre Özelleştirme İdaresi’nin Resmi Gazete’deki ilanına göre Hazine’ye ait Foça Tatil Köyü taşınmazları ile bu taşınmazlar üzerinde bulunan tesis, bina, müştemilat bir bütün halinde 49 yıl süreyle “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştirilecek. Geçici teminat tutarı 3 milyon TL. İhale için 20 Nisan’a kadar teklif verilebilecek. İhale birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak yoluyla “pazarlık” usulü ile gerçekleştirilecek.
KAZANAN 48 TAKSİTTE ÖDEYEBİLECEK
İhale bedeli, vadeli ödemelerde en az yüzde 30 peşin olmak üzere yılda bir kez ödeme yapmak kaydıyla en çok 48 ayda ödenebilecek. Fransız Tatil Köyü olarak da bilinen Foça Tatil Köyü, 1967’de Türkiye’nin ilk tatil köyü olarak açıldı. 2005’te kapanan tatil köyünde 400’e yakın oda, zeytin, fıstıkçamı ağaçları, yüzme havuzu, amfi tiyatro da bulunuyor. Tatil köyü ilk 2006’da ihale edildi. Teslim aşamasında ihale iptal oldu. 2010’daki ihaleye katılan olmadı. 2018’deki ihale de 2019’da iptal edildi. Özelleştirme İdaresi iptali, “özelleştirme ihaleleri, Devlet İhale Kanunu’na tabi olmayıp idare, ihaleleri yapıp yapmamakta, dilediğine yapmakta serbesttir” maddesine dayandırdı.
33 BİN METREKARE ALAN KİRAYA VERİLECEK
Atatürk tarafından kurulduğunda 52 bin dekar olan, sonrasında parça parça koparılarak 30 bin dekara kadar inen Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) bazı alanlar da 10 yıllığına kiraya veriliyor. Resmi Gazete’deki ilana göre 2 bin 618 metrekare açık ve 63 metrekare kapalı alan otopark, 2 bin 98 metrekare kapalı ve 33 bin 284 metrekare açık alan rekreasyon, 33 bin 539 metrekare açık ve 1939 metrekare kapalı alan da tarımsal üretim için kiraya verilecek. Tahmini aylık bedel; otopark için 8 bin 200 TL, rekreasyon için 59 bin 500 TL, tarımsal üretim için 22 bin 500 TL olarak belirlendi. İhaleler 22 Şubat’ta yapılacak.
SARAY DA AOÇ ARAZİSİNE YAPILDI
Atatürk Orman Çiftliği, 1. derece doğal ve tarihi SİT alanı statüsünde. AKP döneminde AOÇ’nin 74 dönüm arazi, otopark, rekreasyon ve tarım üretim alanı olarak kiralandı. Geçici yapılaşma altında yapılaşmaya açıldı. Bu durum Sayıştay raporlarına da yansıdı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sarayı ile AKP’li eski Ankara Büyükşehir belediye Başkanı Melih Gökçek’in 750 milyon dolarlık dinazor heykelleri ile özdeşleşen Ankapark da AOÇ arazisi üzerinde yapıldı.,
AKP’NİN SATMADIĞI 71 KURUM KALDI
Türkiye’de cumhuriyet döneminin ilk yıllarında devlet yatırımlarına büyük önem vererek şeker, demir, kağıt, çay, fındık, elektrik, taş kömürü gibi üretim yapan büyük fabrikalar inşa edildi. AKP’nin hızlı özelleştirme politikaları sonucu şu an devlete ait ya da devletin ortak olduğu yalnız 71 kurum kaldı. AKP’nin iktidara geldiği dönemde Türkiye’deki kamu işletmelerinin sayısı 240 iken bu sayı şimdi 71’e geriledi. Kamunun elinde kalan kurumlar arasında PTT, TRT, TÜRKSAT, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Türkiye Elektrik İletim AŞ, Elektrik Üretim AŞ, Devlet Demiryolları, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Türkiye Petrolleri AO, BOTAŞ, Çaykur, Ziraatbank, Halkbank, Vakıfbank gibi kurumlar yer alıyor.
İLETİŞİMDEN ULAŞIMA BİRÇOK KURUM ÖZELLEŞTİRİLDİ
AKP döneminde özelleştirilen kamu kurumları arasında Türk Telekom, SEKA Kağıt Fabrikası, Tekel İşletmeleri, Tank-Palet Fabrikası, Ereğli Demir Çelik, PETKİM, TÜPRAŞ, OYAKBANK, AyCell, Başkent Doğalgaz Dağıtım, Koç Holding hisseleri, Antalya Limanı, TÜMOSAN, Sakarya Traktör İşletmesi, Büyük Ankara Oteli, Kızılay Emek İşhanı, İstanbul Hilton Oteli, BUMAS, ERYAĞ, Adapazarı Şeker Fabrikası, Amasya Şeker Fabrikası, Et ve Balık Üretim A.Ş, Çatalağzı Termik Santrali, Kangal Termik Santrali, Kemerköy Termik Santrali, Kemerköy Liman Sahası, Orhaneli Termik Santrali, Seyitömer Termik Santrali, Soma Termik Santrali, Tunçbilek Termik Santrali, Başkent Elektrik Dağıtım, Boğaziçi Elektrik Dağıtım, İskenderun Limanı, Derince Limanı, Taşucu Limanı, İskenderun İSDEMİR Limanı, Ereğli ERDEMİR Limanı gibi kamu işletmeleri bulunuyor.
medyaboldYunanistan’ın alacağı Rafale uçakları dengeyi nasıl değiştirecek?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder