9 Şubat 2021 Salı

Kıbrıs’ta barış görüşmeleri başlamadan ölü doğdu

Kıbrıs sorununun çözümü için BM himayesinde Mart ayının ilk haftasında başlaması beklenen yeni tur görüşmeler öncesinde Türkiye ve KKTC iki devletli çözüm istedi. Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi ise talebi reddetti. Görüşmeler başlamadan kilitlendi.

BOLD – Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda Mart ayının ilk haftasında New York’ta düzenlenmesi planlanan görüşmelere Kıbrıslı Türk ve Rum tarafların yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin dışişleri bakanları katılacak.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), uzun yıllar sonra adadaki müzakerelerde politika değişikliğine gitti ve görüşmeler için federasyon yerine iki devletli çözüm önerisi getirdi. Bugüne kadar 52 yıl boyunca yürütülen görüşmelerde federasyon temelli çözüm önerileri gündeme gelmişti.

BM şemsiyesi altında İsviçre’de yapılan son görüşmeler 2017’de sonuç alınamadan sonlandırılmıştı. Türkiye ve KKTC, Ada’da federasyon bazlı görüşmelerin sonuç vermeyeceğinin İsviçre’deki deneyimin ardından belli olduğunu ve artık iki devletli çözümün müzakere edilmesi gerektiğini savunuyor.

BM kararları, 1977 ve 1979 yıllarında iki taraf arasında imzalanan anlaşmalar temelinde Ada’nın iki bölgeli bir federasyon şeklinde yeniden birleşmesini öngörüyor.

GUTERRES: TARAFLARI MART BAŞINDA BİR ARAYA GETİRECEĞİM

BM Genel Sekreteri Guterres, Ocak ayında düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıslı taraflarla garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’yi mart başında bir araya getirmek istediğini ve taraflar anlaşırsa yeni fikirlere açık olduğunu söyledi.

Guterres, “Ön koşulsuz gayri resmi bir toplantı olmasına karar verdik. Tarafların, geleceği nasıl gördüklerini dürüstçe tartışma şansı var” ifadelerini kullanmıştı.

TÜRK TARAFI İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İSTİYOR

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Ada’nın gerçeklerine uygun olan çözümün “iki devletli çözüm” olduğunu, federasyon bazlı çözüm önerilerinin 52 yıldır denendiğini ancak sonuç alınamadığını belirtiyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 2 Şubat’taki KKTC ziyareti sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında, “Türkiye ile pozisyonumuz tam bir uyum içindedir. Egemen eşitliğe dayalı, Kıbrıs’taki iki devletin yan yana iş birliğini savunan bir pozisyon ile bu toplantıya (5+1 gayriresmi Kıbrıs konferansı) gideceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Tatar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada da, “Egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki devlet formülü artık Kıbrıs’ın gerçeklerine dayalı bir siyasettir ve çok önemlidir. Türkiye’nin de yüzde yüz desteğiyle bu siyaseti sürdürüyoruz” dedi.

Çavuşoğlu ise, “Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC arasında her konuda tam bir uyum var. Kıbrıs Türk halkı son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de yine iki devletli çözümü istediğini, verdiği oylarla da göstermiştir. Sayın Ersin Tatar’ı Kıbrıs Türk halkının ve KKTC’nin cumhurbaşkanı olarak seçmiştir ve bu konuda tam yetki vermiştir. Biz de önümüzdeki süreçte bu çerçevede müzakerelerimizi, toplantılarımızı sürdüreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

“TOPLUMLAR ARASI GÖRÜŞMELER SÜRECİ BİTMİŞTİR”

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu 11 Ocak’ta Ankara’da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Kıbrıs konusunda “Toplumlar arası görüşmeler süreci bitmiştir. Toplumlar arası görüşmeler süreci diye bir süreç söz konusu değildir. Federasyonu görüşmek söz konusu değildir” diye konuşmuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da aynı basın toplantısında Kıbrıs meselesine ilişkin, “Egemen eşitliğin müzakere edilmesi, iki devletli çözümün olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ocak ayı başında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektupta Ada’da egemen eşitlik ve iki devlete dayalı iş birliği formülüne açık fikirlilikle yaklaşma çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir uzlaşı için, Kıbrıs’ta ve bölgemizde hüküm süren yeni koşullar ışığında, iki taraf arasında, eşit uluslararası statüye sahip iki egemen devlete dayalı bir iş birliği ilişkisi kurulmasını amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME YOKUZ

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis

Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi ise Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın talep ettiği “iki devletli çözüm”ü reddederek sadece BM kararları temelinde bir anlaşmaya imza atacaklarını bildirdi.

Lefkoşa’da dün bir araya gelen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın “iki devletli çözüm” taleplerini reddederek, sadece BM kararları temeline dayanan bir barış anlaşmasını kabul edeceklerini bildirdi.

“TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS, BM İLKELERİNİ İHLAL EDİYOR”

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “Atina ve Lefkoşa, BM kararlarına odaklanmayı sürdüreceklerdir. BM kararları, çözüm için üzerinde anlaşılmış ve bağlayıcılığı bulunan tek çerçevedir” dedi. Mitsotakis, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın “bu ilkeleri ihlal eden bir tutum benimsediklerini” kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis

Yunanistan’ın Kıbrıs’taki en büyük önceliğinin iki tarafı da kabul edebileceği, işlevsel bir çözüm bulmak olduğunu ifade eden Miçotakis, Türk tarafının “iki devletli çözüm” konusundaki ısrarını kınadığını ve bunun Avrupa Birliği (AB) tarafından da reddedildiğini savundu.

Miçotakis, “BM kararlarına odaklanmaya devam ediyoruz. Bunlar, AB müktesebatının Ada’nın tümünde uygulanmasının temeli olan, üzerinde anlaşılmış ve evrensel olarak kabul edilmiş tek çözüm çerçevesidir.” dedi.

Anastasiadis de, Kıbrıs’ta çözüm biçimi konusundaki tutumlarının net olduğunu, bunun, BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarından ve Avrupa Birliği’nin ilke ve değerlerinden sapmayacağını savundu.

AKP Suriye’de tıp fakültesi kuruyor: Karar hukuki mi? Suriye ne diyor?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder