9 Şubat 2021 Salı

Asistan doktorları da hastaları da ateşe atıyorlar

Pandemi tedbirleri faciaya kapı aralıyor. Yeterli personel olmamasına rağmen hastanelerde 24 saat kesintisiz hizmet vermeye çalışan Sağlık Bakanlığı, asistan doktorların mesaisini 36 saate çıkardı. Ancak bu mesai düzeni hem doktorların hem de hastaların sağlığını tehdit ediyor.

BOLD – Sağlık Bakanlığının pandemi sürecinde hastanelerde 24 saat kesintisiz hizmet verme politikası, yetersiz personel engeline takıldı. Problemi çözmek için asistan hekimlere 36 saat aralıksız çalışma mecburiyeti getirildi. Ayrıca asistan hekimlere, uzman hekimlerin kimi görevleri de de yüklendi.

“ASİSTANLIĞINIZ YANMASIN” TEHDİDİ

Konuyu gündeme getiren Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, asistan hekimlerin aralıksız bir şekilde 36 saate varan mesailerle çalıştırıldığına dikkat çekerek, uygulamanın nöbet yönetmeliğine aykırı olduğunu vurguladı. Bacaksız, “Bu arkadaşlarımız asistanlıkları yanmasın diye, idarecilerin baskısıyla çalıştırılıyor” dedi.

HASTA VE HEKİM SAĞLIĞI RİSK ALTINDA

Durumun vahametini anlatan sendika başkanı Bacaksız, uygulamanın hasta ve hekim sağlığı açısından da riskli olduğuna dikkat çekti. “Bu sağlığa aykırı bir uygulama. Bir otobüs şoförü 4 saatte bir dinlenir. Biz de insan hayatıyla ilgileniyoruz. En ufak bir dikkatsizlik çok tehlikeli. Bu çalışma koşullarında hata yapma riskleri artırılıyor” dedi.

GÜNLÜK EN AZ 7 SAAT UYKU

Hastalık ve Kontrol Önleme (CDC) merkezleri 18-60 yaş arası insanlara günlük en az 7 saat uyku almasını öneriyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre yeterince uyumamak kısa ve uzun vadede birçok sağlık problemini birlikte getirebiliyor.

Uyku yoksunluğu olarak da tabir edilen uykusuz kalma ya da uyuyamama hali bir insan vücudunun ihtiyacından daha az uyku aldığında oluşuyor. Yetişkinlerde genel uyku yoksunluğu; gün boyunca yorgunluk ve uyku hali, konsantrasyon, uyanıklık ve hafıza zorlukları, sinirlilik, iştah artışı, ruh hali değişiklikleri olarak kendini göstermeye başlıyor. Düzenli veya kronik uyku yoksunluğu, bir kişinin obezite, diyabet ve kalp hastalığı dahil olmak üzere çeşitli sağlık koşulları riskini de artırabilir.

24 SAAT UYKUSUZLUK NELERE SEBEP OLUR?

Araştırmalara göre çoğu insan sadece 24 saat sonra uyku yoksunluğunun etkilerini görmeye başlar. Bu etkiler arasında uyuşukluk, sinirlilik, konsantrasyon ve hafıza zorlukları, bozulmuş yargı, kısa süreli hafıza sorunları, yükseltilmiş seviyeleri stres kortizol ve adrenalin gibi hormonlar, artan kan şekeri seviyesi, daha yüksek kaza riski ve kas gerginliği bulunuyor.

GÖZLER AÇIKKEN BEYİN UYUYOR

Bu etkilerin birçoğu, beynin, doktorların “yerel uyku” olarak adlandırdığı bir duruma girerek enerji tasarrufu sağlamaya çalışması nedeniyle ortaya çıkıyor. Lokal uyku sırasında, vücut beynin bazı bölgelerindeki nöronları geçici olarak kapatıyor.

BEYNİN BİR BÖLÜMÜ DEVRE DIŞI KALIYOR

Yerel uykuya giren insanlar tamamen uyanık görünebilir, ancak karmaşık görevleri yerine getirme yetenekleri önemli ölçüde azalır. Uykusuz kalma süresi arttıkça problemler de artar. Örneğin 48 saat uykusuz kalınması halinde bir kişinin bilişsel performansı kötüleşecek ve çok yorulacaktır.

Bu noktada, beyin, aynı zamanda mikro uykuda da bilinen, tam bir bilinçsizlik dönemlerine girmeye başlar. Mikro uyku istemsiz olarak gerçekleşir ve birkaç saniye sürebilir. Uykusuz 72 saat sonra, yoksunluk belirtileri ve yorgunluk daha da yoğunlaşır. Çoklu görev zorluğu, şiddetli konsantrasyon ve hafıza sorunları, paranoya, depresyon hali, başkalarıyla iletişim kurma zorluğu baş gösterir. Uykusuzluğun devam etmesi durumunda yüksek tansiyon, şişmanlık, şeker hastalığı, kalp hastalığı, kaygı veya depresyon görülebilir.

Amerikalı Randy Gardner, bilinçli olarak 11 gün 24 dakika ile en uzun süre uyumayan insan rekorunu elinde tutuyor. Ancak bu süre sonunda uykusuzluk Gardner‘de paranoya, sanrılar, ruh halinde ani değişikler ve bazı psikolojik problemlere sebep oldu.

BACAKSIZ: MESAİ 8 SAATİ GEÇMEMELİ

Avrupa’da mesai saatlerinin 6 saate düştüğü örneğini veren sendika başkanı Zekiye Bacaksız, “Yeterli personel olmadığından hizmet 24 saat yürüsün diye sağlık çalışanlarımız çalıştırılıyor. Yeri geldiğinde biyolojik ihtiyaçlarını bile erteliyorlar. İktidar nitelikli sağlık hizmeti vermek için yeterli sayıda personel görevlendirmelidir. 24 saat hizmet, yeterli sağlık çalışanı sayısıyla, mesai saatleri 8 saati geçmeyecek şekilde olmalı” çağrısı yaptı.

Bacaksız, “Asistan hekimler aslında öğrenmeyle sorumlu kişilerdir. Ama yeterli sayıda uzman hekim olmadığı için onlardan her türlü beklenti oluyor. Pandemi döneminde de onlara uzman gibi görevlendirmeler yapıldı” dedi. Bacaksız ayrıca, sendikalarına başvuracak asistan hekimlerin hakkını aramak için dava açabileceklerini belirtti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder