10 Şubat 2021 Çarşamba

Uzaya da gitse AKP değişmiyor

Cinsiyetçi söylemleri yüzünden kadın hakları savunucularıyla sık sık karşı karşıya gelen Erdoğan, dünkü Milli Uzay Ajansı’nın düzenlediği etkinlikte kullandığı ifadelerle yine tepkilerin odağı oldu.

BOLD – Geçen yüzyıl, yıllar süren savaşlar yüzünden cepheye koşan erkeklerin yerine ağır sanayi işlerinde çalışmak zorunda kalan kadınların başlattığı hak arayışları form değiştirerek günümüze kadar geldi.

Eşit iş eşit ücret talebiyle başlayan kadın hareketi, bir süre sonra siyasal ve toplumsal alanda hak arayışına dönüştü.

Özellikle bu alanlarda eleştiri geliştirme arayışıyla ortaya çıkan kadın hakları savunucuları, kadınlara yönelik yerleşik dil, söylem ve kültüre savaş açtı

TÜRKİYE’DE KADIN HAKLARI

Türkiye’de de kadınlar günümüzde, özellikle cinsiyetçi kavramlarla konuşan siyasetçilere karşı mücadele veriyor.

İktidarın cinsiyetçi söylemleri kadın hakları savunucularıyla siyasileri sık sık karşı karşıya getiriyor. Özellikle 8 Mart Dünya Kadınlar gününde sokağa taşan gerginlikler yaşanıyor.

VİTRİN MANKENİ, SAPKIN…

Erdoğan ve AKP’nin ayrımcılık sayılacak söylemler konusunda dosyaları kabarık. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında gezilere katılan başörtülü parti üyelerini ‘Vitrin Mankeni’ olarak nitelemesi kadın hakları savunucularının tepkisini çekti. Geçen hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Boğaziçi Üniversitesinde gözaltına alınan alınan LGBT’liler için ‘Sapkın’ ifadesini kullandı.

‘HATTA HATTA BAYANLARDAN BİLE’

En son Milli Uzay Ajansı toplantısında bir Türk vatandaşını uzaya göndereceklerini söyleyen Erdoğan, “Eminim ki birçok kişi bu hayali kurarak büyümüştür. Belki aranızda hala bu hayalini sürdüren de vardır, hatta hatta bayanlardan da ben adayım diyen vardır” sözleri yine tepki çekti.

YAZIK!

Erdoğan’a bir tepki de ‘Vitrin Mankeni’ dediği CHP’li Sevgi Kılıç’tan şu sözlerle geldi: “’Hatta hatta bayanlardan bile’ Kadını ötekileştirip ikinci plana iten bu beyan, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin tipik bir örneği! Kadına karşı şiddeti önleyici politika ortaya koyma görevi olan iktidar, cinsiyetler arası eşitsizliği kendi elleriyle yaratıyor. Yazık!”

Muhalefete göre Erdoğan yeni anayasayla daha fazla güç istiyor

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder