10 Şubat 2021 Çarşamba

İktidarın laiklik ile sorunu ne?

Ayasofya baş imamı anayasadan laikliğin çıkarılmasını istedi. AKP iktidarı boyunca başta Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç ve İsmail Kahraman olmak üzere birçok isim laiklik ilkesini hedef aldı.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘yeni anayasa’ çıkışı sonrası yapılan tartışmalara Ayasofya’ya baş imam olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Boynukalın da katıldı. Boynukalın, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerinden biri olan laikliğin yeni anayasada yer almamasını istedi. Boynukalın, Twitter hesabından, “1921 ve 24 anayasalarında devletin dini İslam’dı ve laiklik yoktu. Cumhuriyet fabrika ayarlarına dönsün” ifadelerini kullandı. Ayasofya baş imamı mesajını “#AnayasadaİslamOlsun” etiketiyle bitirdi.

AKP’Lİ KAHRAMAN DA TALEP ETMİŞTİ

Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman da bundan 5 yıl önce laikliğin anayasada olmamasını istemişti. Türkiye’de laikliği isteyenin istediği gibi yorumladığını vurgulayan Kahraman, “Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım… Yeni ve dindar bir anayasa olmalı. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasa olmamalıdır” demişti.

ERDOĞAN: TÜRKİYE’Yİ LAİKLİK İSTİSMARINDAN KURTARMANIN VAKTİ GELDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2019 yılında Edirne’de yerel seçimler öncesi yaptığı mitingde Türkiye’yi laiklik istismarından kurtarmanın vakti geldiğini ifade etti. Erdoğan, konuşmasında “Bizim için neler neler dediler. Cumhurbaşkanı oldum hala sürdürüyorlar. Bizi karalayanlar aslında söylediklerinin gerçek olmadığını biliyorlar. Şehirlerimiz CHP yüzünden çöpten geçilmiyordu. Aynı durum Edirne’de de olmasın. Gelin burayı kurtaralım. Diğerlerini hakkına hukukuna hiçbir tehdit yoktur. Varsa aksi yönde bir muameleye uğrayan Cumhurbaşkanı olarak yanında ben varım. Türkiye’yi artık bu yaşam tarzından, laiklik istismarından kurtarmanın vakti geldi” dedi.

“LAİKLİĞİ YIKMAK İÇİN 5-6 YIL GEREK”

Erdoğan’ın laiklikle ilgili söylediği bir söz de Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin siyasi danışmanı Mohammed Abdülmuttalib Tarhuni’nin yazdığı kitapta yer aldı. Tarhuni, 2010’lu yıllarda o sırada Başbakanlık yapan Tayyip Erdoğan’ın Muammer Kaddafi’ye “Türkiye’nin laikliğini yıkmak için bana 5-6 yıl lazım. Bunun için adalet ve mahkemeleri ele geçirmem lazım önce” dediği iddiasında bulundu.

ARINÇ: LAİKLİK YENİDEN TANIMLANMALI

2010 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı ve Hükumet sözcüsü Bülent Arınç, laiklikle ilgili yaptığı “Türkiye’de gerçekler değişebiliyor. Bugün laikliğin yeniden yorumlanması gerektiği konusu sosyal bir ihtiyaçtır. Biz duvarda bir portre değiliz. Mesela Atatürk hep aynı istikamete bakıyor o fotoğrafta. Orada kaldığı sürece de aynı istikamete bakacaktır. Toplumlar insanların ihtiyaçları geliştikçe, dünyayı tanımak mümkün olabilir” dedi.

AKP’Yİ KAPATMA DAVASI İDDİANAMESİNDE DE YER ALDI

Laiklikle ilgili AKP’lilerin söylediği sözler AKP’yi kapatma davasının iddianamesine de girmişti. Dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, ”…Toplumsal barış projemizi gerçekleştirmek zorundayız. Bunun gerçekleşebilmesi için bazı konularda el birliği yapmamız gerekir. Bu laikliğin yorumlanmasıdır…Laiklikten ne anladığınızı ortaya koymalısınız. Katı laiklik uygulamasıyla insanlara sosyal hayatı bir cezaevine çevirecek anlayışlar ne kadar zararlıysa, laikliği bir barış ve özgürlük, din ve vicdan hürriyeti olarak tanımak ve insanların inançlarına müdahale etmemek de o kadar toplumsal barışa hizmet edecektir” sözleri iddianamede yer aldı.

LAİKLİĞE AYKIRI EYLEM VE DEMEÇLER

AKP’yi kapatma iddianamesinde partinin, laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelmesi ile ilgili olarak eylem ve beyanları bulunan Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Abdullah Gül, Hüseyin Çelik ve diğer AKP milletvekillerinin laikliğe aykırı eylem ve demeçleri olduğu ve hükumet faaliyetlerinde laiklik ilkesine aykırı eylemleri olduğu yer aldı.

Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi’ndeki rehini: Melih Bulu kimdir?

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder