5 Ocak 2021 Salı

WikiLeaks’in kurucusu Assange’a Meksika’dan siyasi sığınma teklifi

İngiltere’de mahkemenin ABD’ye iade talebini reddettiği WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange için Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador harekete geçti. Obrador, Assange’a siyasi sığınma hakkı vermek için İngiltere hükumeti ile görüşeceklerini açıkladı.

BOLD – Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, WikiLeaks kurucusu Julian Assange’nin ABD’ye iade talebinin reddedilmesi kararını kutladı ve bunu “adaletin zaferi” olarak değerlendirdi.

Assange’ın affedilmesi ve serbest bırakılması çağrısı yapan Obrador, ülkesinin Assange’a sığınma hakkı vereceğini ve kendisine koruma sağlayacağını vurguladı.

Obrador, İngiltere hükümetine başvurunun yapılması için Dışişleri Bakanına talimat verdiğini söyledi.

ASSANGE DAVASI

İngiltere Londra mahkemesi, Assange’ın, iade edilmesi durumunda intihar edebileceğini belirterek ABD’nin talebini reddetmişti.

ABD, Londra’nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi’nde tutulan 49 yaşındaki Assange’ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında olduğu 18 suçtan yargılamak için İngiltere’den iadesini istiyordu.

İade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange’ın destekçileri ve avukatları, Assange’ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasi amaç güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların İngiltere’nin insan hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtiyordu.

Basın örgütleri de Assange’ın yayımladıkları nedeniyle yargılanmasının kötü bir örnek oluşturacağını ve bundan sonra ABD’nin herhangi bir gazeteciyi casusluk suçlamasıyla yargılayabileceğini vurguluyordu.

GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ KARARDAN MEMNUN

İngiltere’de mahkemenin Assange kararı uluslararası insan hakları ve gazetecilik örgütleri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty International) Avrupa Direktörü Nils Muiznieks, mahkemenin iade talebini, reddettiği için mutlu olduğunu, ancak böyle bir davanın aslında en başından kabul edilmemiş olması gerektiğini dile getirdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Almanya Direktörü Christian Mihr de bir yandan mahkemenin aldığı kararın memnuniyet verici olduğunu bildirirken diğer yandan Yargıç Vanessa Baraitser’in kararla ilgili gerekçesini eleştirdi. Mihr, kararı açıklarken dile getirdiği ifadelerle ilgili olarak “Bu davanın siyasi bir dava olmadığı ve konunun temelde basın özgürlüğünün temel prensipleri etrafında dönmediği görüşüne hiçbir şekilde katılmıyoruz” dedi.

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Başkanı Frank Überall ise mahkemenin verdiği kararın kendilerini rahatlattığını belirterek, “Bu önemli bir başarıdır” dedi. Überall bu başarının “İlk etapta tabii ki Julian Assange’e ve daha sonra, muktedirlerin yayınlanmasından memnuniyet duymayacağı hassas konular üzerinde çalışan tüm gazetecilere” ait olduğunu ifade etti.

WikiLeaks kurucusu Assange’ın ABD’ye iade talebine İngiltere’den ret

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder