Türkiye, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Suriye’nin kuzeyindeki Çobanbey beldesinde tıp fakültesi ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu kuracak. Türkiye, daha önce de Suriye’de 3 fakülte kurmuştu. Peki, Şam’ın onayı alınmadan Suriye’de üniversite birimi kurmak ne kadar hukuki?
BOLD – Türkiye, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, İstanbul’daki Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Suriye’nin kuzeyinde Çobanbey Tıp Fakültesi ile Çobanbey Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu açacak.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde söz konusu kararın, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ek 39’uncu ile 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nun ek 30’uncu ve ek 158’inci maddeleri gereğince verildiği belirtildi.
Erdoğan’ın eski özel doktoru ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Suriye’nin kuzeyindeki Çobanbey beldesinde tıp fakültesi ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu kurulması için çalışmalara başladıklarını bildirdi.
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİNE BAĞLI DAHA ÖNCE 3 FAKÜLTE KURULDU
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce de kararnameyle Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı olarak Suriye’nin El Bab, Azez ve Afrin kentlerinde de 3 fakülte kurulmasını kararlaştırmıştı.
4 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak Suriye’de El-Bab’ta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Azez’de İslami İlimler Fakültesi ve Afrin’de Eğitim Fakültesi kurulacağı duyurulmuştu.
SURİYE HÜKUMETİNDEN TEPKİ
Suriye Dışişleri Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Suriye’nin Halep kentinde İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı bir fakülte ve yüksekokul açılması kararına tepki gösterdi.
Türkiye’nin kararının kati surette kabul edilmediğini belirten Suriye Dışişleri Bakanlığı, bu durumun açık bir şekilde tehlikeli bir adım olduğunu, uluslararası hukuk ve BM yönetmeliğinin açık bir ihlali olduğunu söyledi.
SEZER: KARARIN HUKUKİ ALTYAPISI YOK
Türkiye’nin Suriye’de üniversitelere bağlı fakülte açmasını değerlendiren siyasetçi ve yazar Aydın Sezer’e göre kararnamede atıfta bulunulan Yüksek Öğretim Kurumları (YÖK) kanunundaki iki maddede de yurt dışında üniversite açılmasına yönelik uygun bir hukuki altyapı yok.
Sezer, “2809 sayılı YÖK Teşkilat Kanunu’nun ek 30. maddesi sadece yetkilendirmeyle alakalı, çeşitli birimlerin açılması, kurulması, birleştirilmesi, kapatılması, isim değişikliği yapılması gibi hususları kapsıyor. Dolayısıyla bunun Suriye’nin farklı illerinde açılan fakültelerle bir ilgisinin olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. 2547 sayılı YÖK kanununun ek 39. maddesinde ise Türkiye’deki devlet üniversitelerinin cumhurbaşkanı kararıyla yurtdışında akademik birimler ve bu kapsamda ihtiyaç duyulan sosyal tesisler kurabileceğine yönelik bir kararı içeriyor, konuyu içeriyor.”
Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Buradan şunu söyleyebiliriz bu da tek başına üçüncü bir ülkede tek taraflı olarak fakülte açmasına olanak sağlayan bir mevzuat değil. Zira 2 farklı ülke arasında bu maddeye istinaden yapılacak görüşmeler veya anlaşmalarla karşılıklı belirlenecek yer ve sahalarda fakültelerin açılması öngörülebilir. Dolayısıyla tek başına bu ek 39. maddenin de bu karara hukuki zemin teşkil etmediğini düşünüyorum.”
“SURİYE’NİN EGEMENLİĞİNİN İHLALİ ANLAMINA GELİYOR”
Aydın Sezer’e göre Cumhurbaşkanlığı bu kararlarla Suriye’nin egemenliğini ihlal ediyor. Sezer, “Bu karar maalesef egemenliğine ve toprak bütünlüğüne garantör olduğumuz Suriye’nin egemenliğinin ihlali anlamına geliyor” dedi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder