Koronavirüs salgını nedeniyle işverenin çalışanını işten çıkarma yasağı iki ay daha uzatıldı. Yasak nedeniyle milyonlarca işçi çalışıyormuş gibi gözükecek. Bu nedenle TÜİK’in açıkladığı işsizlik verileri düşük çıkacak.
BOLD – Cumhurbaşkanı Kararı ile işverenin çalışanını işten çıkarma yasağı, 17 Mart’tan itibaren iki ay daha uzatıldı. Hükumetin “istihdamı korumak için” uyguladığı Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
17 MAYIS’A KADAR İŞTEN ÇIKARMA YOK
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 4857 sayılı İş Kanunu’nda işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemeyi içeren geçici 10’uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin, 17 Mart’tan itibaren 2 ay daha uzatılması düzenlendi.
16 NİSAN 2020’DEN BERİ YÜRÜRLÜKTE
İş Kanunu’na 16 Nisan 2020’de eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı. Ayrıca geçici maddede işverene, çalışanlarını 3 aylığına ücretsiz izne ayırmasına ilişkin düzenlemeye de yer verilmişti.
MİLYONLARCA İŞÇİ ÇALIŞIYORMUŞ GİBİ GÖZÜKECEK
Hükumet koronavirüs salgını nedeniyle patronlara işçilerini çıkarmamaları için teşvik sunuyor. Milyonlarca işçi asgari ücretin yarısı kadar bir ücretle geçimini sağlamaya çalışırken, işten çıkarılmayanlar sayesinde işsizlik verileri de azalmış oluyor.
PATRONLARA İŞÇİLERİN PARASINDAN 20 MİLYAR TEŞVİK VERİLDİ
Patronlara geçen yıl 16 Nisan’dan beri işçilerin İşsizlik Sigortası’ndaki parasından 20 milyar liranın üzerinde teşvik verildi. Patronlar hem nakdi destek, kısa çalışma ödeneği gibi yardımlar sayesinde işçilere ücretli izin vermek gibi sorumluluklardan kurtarıldı. İŞKUR verilerine göre Nisan 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında 2 milyon 471 bin 134 işçiye, 8 milyar 265 milyon 914 bin 51 TL nakdi destek ödemesi yapıldı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder