14 Temmuz 2021 Çarşamba

15 Temmuz 15 çelişki

15 Temmuz darbe girişiminin 5. yıl dönümünde karanlık gecenin sır perdesi aralanmak yerine büsbütün kapanıyor. Sedat Peker’in, Süleyman Soylu’nun 15 Temmuz ve sonrasında AKP Gençlik Kollarına uzun namlulu silah dağıttığını anlatması olayı daha da karmaşık hale getirdi. Silahlar nereden alındı, kimlerin elinde ve 15 Temmuz bilinmeden böyle bir hazırlık nasıl yapıldı? Aslında 15 Temmuz’a dair cevap bekleyen çok soru işareti var.

BOLD ANALİZ – Türkiye’nin en karanlık gecelerinden 15 Temmuz’un yaklaşan yıldönümü öncesi kafalar daha da karışık. Geçen yıllar içerisinde açığa kavuşturulması beklenen sorular daha da artıyor. Bunda darbeyle yargılanan askerin savunmalarının yanı sıra Sedat Peker faktörü de etkili oldu.

1- İhbarcı Binbaşı H.A, 15 Temmuz günü saat 14.45’te MİT’e gelerek teşkilata baskın yapılacağını söylemesine rağmen darbe engellenmedi. Erdoğan darbeyi nasıl öğrendiğine dair 5 farklı açıklama yaptı.

2- İddiaya göre, darbeye kalkışmakla suçlanan askerler kripto haberleşme programı Bylock kullanıcısı olmalarına rağmen darbe konuşmalarını Whatapp uygulamalarından yaptıkları açıklandı.

3- O gece Erdoğan için gelen suikast timinin de acemiliği dikkat çekti. İzmir Çiğli’den Marmaris’e hareket eden Suikast timi, Erdoğan’ın Marmaris’ten İstanbul’a hareketinden 31 dakika sonra hedefe hareket ediyor. Erdoğan’ın kaldığı oteli dahi bilmeyen suikast timi, Atilla Barbaros Teoman isimli vatandaşa sorarak otelin yerini tespit etmeye çalışıyor.

MİT KİMSEYE HABER VERMEDİ

4- Bir darbe hazırlığı yapıldığıyla ilgili bilgi 15 Temmuz 2016 günü Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) saat 14.45’te ulaştı. TBMM komisyonunun tespitine göre Kara Havacılık Okul Komutanlığında görevli bir pilot MİT yerleşkesine gelerek gece saat 03.00’te üç helikopterin MİT Müsteşarının evine saldıracağını ve Müsteşarın kaçırılacağını ihbar etti. Bunun üzerine MİT Müsteşar Yardımcısı Genelkurmay Başkanlığına giderek, Genelkurmay 2. Başkanını durumdan haberdar etti. Saat 18.00’de karargahta MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın da katıldığı bir toplantı yapıldı, alınması gereken tedbirler kararlaştırıldı. Tedbirler özetle, hava sahasının kapatılması ve hiçbir askeri aracın kışlalardan çıkmaması yönündeydi. Tüm bu gelişmeler o sırada ailesiyle birlikte Marmaris’te tatilde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bilgilendirilmedi.

5- Meclis raporu bu zaman zarfında MİT’in Başbakan Binali Yıldırım’ı da bilgilendirmediğini ortaya koydu. Yıldırım daha sonra verdiği bir röportajda saat 22.30 ile 23.00 sıralarında Fidan’a telefonla ulaştığını, darbeyle ilgili sorduğu sorulara “Bir şey yok normal. Biz çalışıyoruz” yanıtını verdiğini anlatmıştı.

6- 15 Temmuz’un 2 kritik ismi Hakan Fidan ve Hulusi Akar TBMM’de kurulan darbe komisyonunun karşısına çıkmadı. Akar kendisine gönderilen 10 soruya yazılı yanıt verdi. Fidan’a ise soru gönderilmedi. MİT komisyona o gece yaşananlara dair kendi raporunu göndermekle yetindi.

7- Erdoğan’ın Allah’ın lütfu diye tanımladığı 15 Temmuz gecesi ihraç edilen binlerce hakim ve savcının yıllardır fişlendiği ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, HSK üyeliği ve Müsteşarlık görevlerinde bulunan Birol Erdem, Yargıtay 9. Ceza Dairesinde silahlı terör örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla yargılandığı davada, 2013 yazından itibaren Yargıda Birlik Platformu toplantılarında Gülen Hareketine yakın hakim ve savcıları fişlediklerini söyledi.

ÖZTÜRK’Ü AKAR ÇAĞIRDI

8- 2016’da Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı olarak görev yapan Tümgeneral Mehmet Dişli 15 Temmuz gecesi, darbenin 1 numarası olarak yargılanan emekli Orgeneral Akın Öztürk’ü, Akıncı Üssü’ne dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın çağırdığını söyledi.

SİVİLLER TSK’YA AİT OLMAYAN SİLAHLARLA VURULDU

9- 15 Temmuz’da Mahkeme dosyasında yer alan otopsi raporlarına göre Mustafa Avcu, Yakup Başıbüyük ve Ömer Takdemir’in vücudundan TSK envanterinde bulunmayan 9 mm zırh delici çelik mermi çekirdeği çıkarılıyor. Aynı zamanda darbecilerin kullandığı zırhlı personel taşıyıcının üzerinde de zırh delici çelik mermi çekirdeği çıkarılıyor. Sanıklardan Teğmen Necip Erkul konuyla ilgili savunmasında, “Bu mermiyi Sarsılmaz, Yavuz 16, Kılıç 2000, Zigzauer, Zigana T, Baretta 16, MP-5 ve suikast silahı Uzi tabancaları atabilir. Ancak 9 mm çelik çekirdeğin NATO kapsamındaki askeri personel tarafından kullanılması yasaktır ve birliklerde yoktur. O zaman nereden geldi bu 9 mm çelik çekirdekli mermi ve bu cinayetleri kim işledi?” diye sordu.

UÇAKLAR HİÇ KALKMADI

10- Akıncı Üssü davası iddianamesinin 532 numaralı klasöründe bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı bilirkişi raporunda; 110 kuyruk numaralı uçak ile Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi’ne saat 23:18’de bir adet GBU-10 bombasının atıldığı belirtiliyor. Ancak 165613 numaralı dosyada TUSAŞ’ın hazırladığı raporda 15 Temmuz gecesi kalkan uçaklar listesinde 110 kuyruk numaralı uçak bulunmuyor. TUSAŞ uzmanlarının uçak üzerinde yaptığı incelemeden rapora yansıyan bilgide; 110 kuyruk numaralı uçağın son olarak 14 Temmuz’da kalkış yaptığı belirtiliyor.

11- Darbe girişiminden hemen sonra İngiliz İstihbaratı GCHQ’nun Türk hükümetinin telefon ve e-posta yazışmalarını yakaladığı ve “Yarın temizlik operasyonları başlatılsın ve darbenin baş yöneticisi Fethullah Gülen ilan edilsin.” mesajını elde ettiği 24 Temmuz 2016’da saygın Alman dergisi FOCUS’ta yayımlandı. Şu ana kadar tekzip edilmedi.

ADİL ÖKSÜZ NASIL KAYBOLDU?

12- Akıncı Üssü yakınında yakalanan ve sonradan darbe teşebbüsünün 1 numarası olduğu iddia edilen Adil Öksüz’ün ilk mahkemede salıverilmesi üzerindeki sis perdesi hiç aralanmadı. Öksüz’ü tahliye eden yargı mensuplarına hiçbir şey olmadı.

13- Eski Pentagon üst yetkilisi Michael Rubin’in “15 Temmuz gecesi sivilleri Saray’a bağlı SADAT milisleri öldürdü” iddiasına rağmen, sivil ölümler yeterince araştırılmadı. Yargılanan erler ve avukatlarının “bizden teslim alınan silahların balistik incelemesi yapılsın” talepleri mahkemeler tarafından ısrarla reddedildi. “Keskin nişancı” iddiasında bulunan bazı maktul yakınları bu beyanlarını aniden geri çekti.

HARBİYELİLERİN ARASINDAKİ GENERAL

14- 15 Temmuz’da Harbiyeli öğrencilere kurulan kumpasta rol alan ve videolarda öğrencileri ve kalabalığı yönlendirmeye çalışan beyaz çelik yelekli şahsın dönemin 52. Taktik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Yavuz Türkgenci olduğu ortaya çıktı. Türkgenci, 2020 YAŞ’ında terfi ettirilerek korgeneral rütbesiyle Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı olarak atandı.

KALKIŞMA ÖNCESİ FİŞLEMELER

15- 15 Temmuz’un sabahında aniden ortaya çıkan ve on binlerce insanı kapsayan fişleme listelerinin hazırlığı ve detayları Berat Albayrak’ın WikiLeaks’in ifşa ettiği posta kutusundan çıktı.

‘Etkin pişmanlık’tan faydalanmak istemeyen Orhan İnandı tutuklandı

 

15 Temmuz 15 çelişki yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder