İslam dünyasında son dönemde artan ‘evlilik’ sorununu herkes dile getiriyor. Ancak İslam dünyasında bu soruna ilginç çözümler bulunuyor. Bazıları ise dini açıdan tartışmalı. Suudi Arabistan’da yasal olarak kabul edilen ve İran’daki ‘muta’ nikahına benzetilen ‘misyar’ nikahı da bunlardan biri.
BOLD – Kısa sürede boşanma ile sonuçlanan ve sonunda ailenin parçalanması, çocukların parçalanmış aileler içerisinde büyüdüğü evlilikler batıda olduğu gibi İslam dünyasında da son zamanlarda arttı.
Suudi Arabistan’da ise birçok yönüyle ‘muta’ nikahına benzeyen ‘misyar’ nikahına talep artıyor. Suudi Arabistan’da bu nikah yasal olarak da kabul ediliyor.
İRAN’DA DEVLET ONAYLI FLÖRT UYGULAMASI
Sünni İslam dünyasının tasvip etmediği ve kadınların mağdur edildiği ‘muta’ nikahının uygulandığı İran’da gençleri ‘kalıcı ve bilinçli evliliklere’ yöneltmek için devlet onaylı bir flört uygulaması devreye sokuldu.
Farsça arkadaş anlamına gelen Hamdan isimli uygulama, İran İslami Propaganda Örgütü’nün parçası Tebyan Kültür Enstitüsü tarafından geliştirildi.
Uygulamanın sitesinde kalıcı bir evlilik isteyen ve tek eş arayan bekarlara uygun kişiler bulmak için yapay zeka kullanıldığı belirtiliyor.
İran siber polisinin verdiği bilgiye göre Hamdan, ülkedeki tek devlet onaylı platform. Ülkede başka flört uygulamaları kullanılmakla birlikte Hamdan dışındaki platformlar ‘yasadışı‘ kabul ediliyor.
Hamdan kullanıcıları, kimliğini doğruladıktan sonra eş arayışına başlayabilmek için psikoloji testinden geçmek zorunda. İki kişi arasında uyum olduğu zaman uygulama, aileleri bir danışmanın aracılığıyla bir araya getiriyor. Söz konusu danışmanın evlenen çifte dört yıl boyunca refakat etmesi öngörülüyor.
İRAN, EVLİLİK YAŞININ YÜKSELMESİNDEN ŞİKAYETÇİ
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney dahil olmak üzere yetkililer ülkede yükselen evlilik yaşı ve düşen doğum oranlarıyla ilgili uyarılarda bulunuyor.
Mart ayında çıkan bir yasayla hükümet evlenenlere mali destek verme ve ikiden fazla çocuk sahibi olmayı teşvik etme yetkisi verirken, kürtaja erişimi de kısıtladı.
SUUDİ ARABİSTAN’DA TARTIŞMALI ‘MİSYAR NİKAHI’
Suudi Arabistan’da ise bazı yasal zorunluluklardan uzak, kolay evlilik şekli misyar nikahına ilgi arttı. Bu nikah türünün birçok yönü, Şii Müslümanlar arasında görülen ve Sünni alimlerin tasvip etmediği muta nikahına benziyor.
Kısa süreli ve kadının bazı haklarından feragat ettiği misyar nikahının, Sünni İslam’ın kalesi konumundaki Suudi Arabistan’da yasal olarak kabul görmesi de oldukça ilginç.
Özellikle erkekler arasında büyük popülarite kazanan evlilikte, kadın birlikte yaşama ya da finansal destek talep edemiyor.
Suudi Arabistan’da misyar nikahı, cinsel birlikteliği kolaylaştırdığı, kadını ve bu evlilikten doğan çocuğu mağdur ettiği için eleştirilerin de hedefinde.
Suudi Arabistan’da yerel bir gazetenin araştırmasına göre, misyar evlilikleri genellikle kısa süreli oluyor ve büyük çoğunluğu 14 ila 60 günde sona eriyor.
Misyar evliliği sonlanan bazı kadınlar bu birliktelikten doğan çocukların haklarını aramak için uzun süre mücadele vermek zorunda bırakılıyor.
MİSYAR NİKAHI İÇİN ÇÖPÇATANLIK UYGULAMALRI
Yurt dışına ya da şehir dışına giden Suudiler arkadaşlık ve çöpçatanlık uygulamalarını misyar partneri bulmak için kullandıklarını söylüyor.
Sıklıkla gizli olarak kıyılan misyara ilişkin gerçek sayılara ulaşmak mümkün değil. Dini yetkililer, 1996 yılında başmüftü tarafından misyara izin veren fetva sonrası bu tür evliliklerin sayısının hızla arttığını belirtiyor.
ERDOĞAN DA GEÇ EVLİLİKLERDEN ŞİKAYETÇİ
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Haziran ayında katıldığı bir programda, gençlerin evlilik yaşının ilerlemesinden ve bazılarının hiç evlenmemesinden yakındı.
Erdoğan, “Gençlerimizin evlilik yaşı ilerledi. Çoğu 30’u geçkin yaşta evleniyor. Kimi evde kalıyor” ifadelerini kullanmıştı.
İslam ülkeleri ‘muta’ ve ‘misyar’a çare arıyor: Çözümler tartışmalı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder