17 Temmuz 2021 Cumartesi

Türkiye’nin mülteci sorunu ‘derinleşiyor’

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliği ile pazarlık aracı olarak kullandığı mülteci sorunu derinleşiyor. Türkiye’de sayısı 3,6 milyona ulaşan Suriyelilerin ardından Taliban’ın ülkede hakimiyet kurması üzerine Afganlar akın akın Anadolu topraklarına giriyor. Aç susuz yollara düşen göçmenlerin ‘derin yapılar’ tarafından kullanılmasından endişe ediliyor.

BOLD ANALİZ – Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı başlatılan ayaklanmalardan en çok Türkiye etkilendi. 6,5 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı Türkiye’ye ulaştı. Haziran 2021 itibariyle 3 milyon 684 bin Suriyeli Türkiye’de bulunuyor.

VATANDAŞLIK ALAN SURİYELİ 80 BİNİ GEÇTİ

Suriye’deki iç savaştan kaçan 80 binin üzerindeki Suriyeli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldı. İlk olarak 2019 seçimlerinde oy kullanan Suriyeliler bundan sonraki seçimlerde de oy kullanabilecek. Kamplarda kalan Suriyeli sayısı ise 100 binin üzerinde bulunuyor.

15 TEMMUZ’DAKİ PARAMİLİTER SURİYELİLER

Suriyelilerin Türkiye’ye kabul süreçlerinde yaşanan güvenlik açıkları muhalefet tarafından hep gündeme getirildi. Silahlı Suriyeli grupların Türkiye’nin kurduğu çadır kamplarında eğitildiği basına yansıdı. Bu grupların 15 Temmuz 2016 darbe girişimi gecesi dağıtılan silahlarla sivillerin öldürülmesi olaylarına karıştıkları iddia ediliyor.

SURİYELİLERDEN SONRA GENÇ AFGANLAR

Suriyelilerden sonra Taliban rejiminin Afganistan’ı kontrol etmesiyle her gün binlerce Afgan kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapıyor. İran üzerinden Türkiye’ye geçiş yapan genç yaştaki Afganlar, ağır şartlar altında Türkiye’ye sığınıyor. Göçmenlerin havasız TIR kasalarında aç susuz yolculukları sonrası derin yapıların eline düşme riski bulunuyor. Suç örgütleri, mafya ve derin devlet gibi yapılar tarafından kullanılacak göçmenlere her türlü eylem yaptırabileceğinden endişe ediliyor.

CHP: SURİYELİ MİSAFİRLERİMİZİ ÜLKELERİNE UĞURLAYACAĞIZ

Muhalefetin mültecilere dönük açıklamaları ise tepki çekiyor. Suriyelileri ülkelerine göndereceğini açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Suriyeli misafirlerimizle helalleşip iki yılda memleketlerine uğurlayacağız. Bu iktidarımızın en önemli beş önceliğinden biridir” açıklamasını taahhüt olarak videoya aldı.

Akit yazarı Karahasanoğlu: Boğaziçi’nde eylem yapanları Erdoğan not etti sonları Balyoz sanıkları gibi olacak

Türkiye’nin mülteci sorunu ‘derinleşiyor’ yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder