14 Temmuz 2021 Çarşamba

Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama görevini Türkiye’den ABD ve NATO istedi

ABD ve NATO askerlerinin çekilmesinin ardından Afganistan’daki Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama görevine Erdoğan yönetiminin talip olmadığı, ABD ve NATO’nun istediği ortaya çıktı.

BOLD ANALİZ – 29 Şubat 2020’de ABD ile Taliban arasında imzalanan barış anlaşması ile Afganistan’daki bütün Amerikan ve NATO askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi kararlaştırıldı. Çekilme için 1 Mayıs 2021 tarihi belirlendi ancak çekilme takvimi uzun süre gecikti ve ABD eski Başkanı Donald Trump’ın döneminde gerçekleşmedi.

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, 14 Nisan’da yaptığı açıklamada, yeni çekilme takvimini açıkladı ve Afganistan’daki bütün ABD askerlerinin 11 Eylül 2021’e kadar çekileceğini duyurdu.

Çekilme sonrası Afganistan’da diplomatik varlıklarını sürdürmek isteyen ABD ve Batılı devletler açısından dış dünyayla bağın nasıl sürdürüleceği konusu ön plana çıktı. Bu yönden, dağlık bir bölgede yer alan, deniz ulaşımı olmayan ve karayollarında ciddi bir güvenlik sıkıntısı bulunan Afganistan’ın dış dünyayla bağının kurulabilmesi için Kabil Uluslararası Havalimanı hayati bir role sahip.

Bazı ülkeler, Afganistan’daki diplomatik misyonlarını tutmanın ön koşulu olarak havalimanı ve hava taşımacılığının güvenliğini öne sürdü.

Dahası uluslararası yardım kuruluşları bu ülkeye gerekli insani yardımları bu havalimanını kullanarak ulaştırıyor.

Topyekun bir savaşın Kabil’i tehdit etmesi durumunda Kabil’de misyonları bulunan ülkelerin ve örgütlerin personellerini nasıl güvenli bir şekilde tahliye edebilecekleri konusu da ciddi soru işaretleri yaratıyor.

İLK AÇIKLAMA HULUSİ AKAR’DAN GELDİ

Afganistan’dan çekilme konusu son dönemde yapılan bütün NATO toplantılarında öncelikli konulardan birini oluşturdu.

Konu 1 Haziran Salı günü Brüksel’de gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları toplantısında da gündeme geldi.

7 Haziran’da ise Hulusi Akar, NATO ve ABD askerlerinin çekilmesinin ardından Türkiye’nin Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini ‘bazı şartlar dahilinde’ sağlayabileceğini ilk kez ifade etti.

Akar açıklamasında, “Bizim şartlara bağlı olarak Afganistan’da kalma niyetimiz var. Şartlarımız nedir? Siyasi, mali ve lojistik destek. Bunlar yapıldığı takdirde biz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda kalabiliriz. Şartlarımızla ilgili cevabı bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak konu o dönemde ve sonrasında Türk basınına ve uluslararası basına Türkiye’nin talebi gibi yansıtılmıştı.

TÜRK YETKİLİ: TÜRKİYE BU TALEPTEN MEMNUNİYET DUYDU

BBC Türkçe’ye konuşan Türk yetkililerin açıklamaları ise talebin ABD ve NATO’dan geldiğini ortaya koydu.

Habere göre, ABD ve NATO’dan gelen talepten Erdoğan yönetimi memnuniyet duydu.

BBC Türkçe’de yer alan haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye’nin bu alandaki tecrübesi ve Afganistan’daki taraflar üzerinde etkili olan bölge ülkeleriyle iyi ilişkileri göz önüne alınarak, ABD ve NATO’dan, çekilme sonrası Türkiye’nin havalimanının güvenliğini de sağlaması fikri gündeme getirildi. Ankara’daki üst düzey bir yetkili, Türkiye’nin bu talepten memnuniyet duyduğunu belirtti.”

TALİBAN’DAN TÜRKİYE ‘CİHAT FETVALI’ TEHDİT

Afganistan’da her geçen gün güç kazanan ve ülke topraklarındaki kontrolünü arttıran Taliban, Tayyip Erdoğan yönetimini ABD birliklerinin Afganistan’ı terk etmesinin ardından ülkedeki askeri birliklerini genişletmemesi konusunda bir kez daha uyardı.

Türkiye’nin de diğer yabancı güçler gibi ülkeden çekilmesini talep eden  Taliban, aksi takdirde işgalci muamelesi göreceğini açıkladı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, Türkiye’nin de kabul ettiği Doha Anlaşması uyarınca tüm yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmesi gerektiğine vurgu yaparak Türk yönetiminin “ABD ile anlaşmalı bir şekilde ve ABD’nin emriyle” ülkede asker bulundurma ve “işgali genişletme” kararı aldığını, bu kararı en güçlü şekilde kınadıklarını belirtti.

Mücahit, “Hangi ülkeye ait ve hangi bahane altında olursa olsun yurdumuzda yabancı güçlerin bulunmasını işgal olarak görmekteyiz ve işgalcilere son 20 yıllık cihada dayanak oluşturan 2001 yılında yayınlanan fetva uyarınca muamele edilecektir” dedi.

“Afganistan İslam Emirliği” ve Afgan halkının Türkiye’nin Müslüman halkıyla tarihi, kültürel ve dinsel bağları bulunduğuna işaret edilen açıklamada işgalin bu bağları ve ikili ilişkileri zedeleyeceği, Türk yetkililere karşı husumete neden olacağı uyarısı yapıldı. Taliban, 1996-2001 dönemindeki iktidarı sırasında ülkenin resmi adını Afganistan İslam Emirliği olarak ilan etmişti.

Taliban Erdoğan yönetimini “2001’deki fetva” ile tehdit etti

Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlama görevini Türkiye’den ABD ve NATO istedi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder