14 Temmuz 2021 Çarşamba

Yunanistan’ın geri itme politikasından AB de rahatsız: Atina Avrupa değerlerini ihlal ediyor

AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Yunanistan’ın sığınmacıları denizden Türkiye’ye doğru yasa dışı geri ittiğini belirterek, bunun ‘temel Avrupa değerlerinin ihlali’ olduğunu bildirdi. Bu arada Uluslararası Göç Örgütü, Avrupa’ya gitmeye çalışırken boğularak ölen göçmen sayısının bu yıl iki misli arttığını açıkladı.

BOLD – Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Komiseri Ylva Johansson, Yunanistan’ın sığınmacıları denizden Türkiye’ye doğru yasa dışı geri ittiğini belirterek, bunun “temel Avrupa değerlerinin ihlali” olduğunu bildirdi.

Johansson, BBC’ye yaptığı açıklamada, Yunan hükümetinin, ülke sınırlarına gelen göçmenlerin yasa dışı şekilde sınır dışı edilmesini durdurması gerektiğini söyledi.

Ylva Johansson, denizde ve karada geri itmelere ilişkin çok iyi temellendirilmiş raporların temel Avrupa değerlerinin ihlali olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Geri itmelerin, AB’nin temel değerlerine meydan okuduğunu ve durdurulması gerektiğini vurgulayan Johansson, “Sınırlarımızı korurken değerlerimizi de koruyoruz. Bunlar arasında bir çelişki olamaz. Neden Avrupalı olduğumuz için gurur duyuyoruz? Neden AB çok sayıda insanın yaşamak istediği bir yer? Bunun sebebi, bizim değerlerimizdir, temel hakları savunmamızdır” ifadelerini kullandı.

‘SIĞINMACILARA KARŞI ULUSLARARASI YÜKÜMLÜLÜKLER VAR’

Yunanistan’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Legal Centre Lesvos’un savunma avukatı Natasha Dailiani de sığınmacılara karşı uluslararası yükümlülüklerin olduğunu ve Yunanistan’ın da bunları yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Dailiani, geri itmelerin AB hukukunun da ihlali olduğuna dikkati çekerek, sığınma hakkının AB Temel Haklar Şartı’nda yer aldığını bildirdi.

Geri itmeleri yalanlayan ve insanların Avrupa’ya yasa dışı ticaretini durdurduğunu savunan Yunanistan’ın Göç ve Mülteci Bakanlığı, BBC’nin röportaj talebini geri çevirdi.

Uluslararası Af Örgütünün yanı sıra Ege’deki sığınmacıların durumuyla ilgili çalışmalar yapan STK’lerin yayımladığı raporlara göre, Yunanistan, Türkiye ile sınır bölgesi olan Meriç’teki kara sınırlarını geçmeye çalışanlara göz yaşartıcı gaz, tazyikli su, ses topu ve plastik mermi kullanıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın son rakamlarına göre Yunanistan, Ege’de de her 5 göçmenden 4’ünü geri itiyor.

DENİZDE HAYATINI KAYBEDEN GÖÇMEN SAYISI 2 KAT ARTTI

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Göç Örgütü (IMO), deniz yoluyla Avrupa’ya gitmeye çalışırken boğularak ölen düzensiz göçmen sayısında yılın ilk altı ayında, geçen yıl aynı döneme oranla iki misli artış gözlendiği uyarısında bulundu.

UGÖ, bu yılın ilk 6 ayında bin 146 düzensiz göçmenin, denizde boğularak öldüğünü açıkladı.

2020 yılının ilk altı ayında 513 düzensiz göçmenin boğularak öldüğü kaydedilen açıklamada, bu yılın ilk altı ayında ölenlerin sayısının geçen yılın aynı dönemine oranla iki misli arttığı bildirildi.

Açıklamada, ilgili ülkelere uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarını yerine getirerek, gerekli önlemleri acilen almaları tavsiyesinde bulundu.

Denizde arama kurtarma çalışmalarına katılan sivil gemilerin Avrupa limanlarında denize açılmalarına idari engeller çıkartıldığı hatırlatılan açıklamada, özellikle İtalya hedef gösterilerek, yine bu gemilerde çalışanlar için açılan ceza davalarının düzensiz göçmenlerin kurtarılmasına yönelik çalışmalarda ciddi sıkıntılar yarattığı vurgulandı.

Açıklamada, Libya ve Kuzey Afrika arasında deniz yolu düzensiz göçmenler için “en tehlikeli rota” olarak gösterildi ve yılın ilk altı ayında bu bölgede 741 kişinin denizde can verdiği bildirildi.

İkinci tehlikeli rota olarak gösterilen Batı Afrika ve İspanya’nın Kanarya Adaları arasında ise yine aynı dönemde 250 kişi hayatını kaybetti.

Yunanistan Ege’de her beş göçmenden dördünü geri itti

Yunanistan’ın geri itme politikasından AB de rahatsız: Atina Avrupa değerlerini ihlal ediyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder