13 Temmuz 2021 Salı

Yurtdışında yaşamak isteyen Türklerin sosyal medya gruplarında patlama

Türkiye’den ayrılarak başka bir ülkeye yerleşmek isteyen Türklerin Telegram’daki gruplarda bir araya geldiğini anlatan gazeteci Onur Dalar, bu insanların birbirlerini motive ettiklerini, önceden gidenlerin gitmek isteyenlere cesaret verdiğini ve deneyim aktarımında bulunduklarını anlattı. Dalar’ın paylaşımının ardından gruplara katılımlarda patlama oldu.

BOLD – Telegram’da ‘Yurtdışına gitmek isteyen Türkler’ temalı açılan yüzlerce grupta vatandaşlar yurtdışında yaşamanın yollarını arıyor.

“Bulaşıkçılık dahi olsa yaparım, şansım nedir?” diyenler bile hiç de azımsanmayacak sayıda.

Telegram gruplarını sosyal medyada duyuran gazeteci Onur Dalar, paylaşımından sonra gruplara katılımda patlama yaşandığını duyurdu.

GÖÇ DALGASI KAPIDA

Dalar grupların işleyişini şöyle anlattı: “Her gün gruplara 10’ar 20’şer insan geliyor. En tercih edilen yöntem dil okulları aracılığıyla gidip bir şekilde kapağı atmak. Salgından dolayı dil okullarının çoğu kapalı. İnsanlar bunalıma girmiş. Bu yasaklar kalkınca büyük bir göç dalgası başlayacak gibi.”

Gruplarda siyaset konuşmanın yasak olduğunu söyleyen Dalar, “Aslında zaman olsa bu gruplarda kaç kişi olduğuna bakılabilir. Gerçekten inanılmaz.. Gün içinde olan akış da ilginç. Binlerce insan maddi varlığıyla Türkiye’de ama aslında başka ülkelerde yaşıyor. Oradaki ev kiralarını, market fiyatlarını hatta siyasi gelişmeleri takip ediyor” dedi.

DÖNMEMEK ÜZERE GİDECEKLER

Gruba dahil olanları gerçek hayatta da görüştüklerini ve birbirleriyle dayanışma içinde olduklarını söyleyen Dalar, “Mesela İngiltere’ye gitmek isteyen Türklerin yer aldığı bir grupta gitmek için vize bekleyenlerin yer aldığı bir alt grup var. İstanbul’da buluşuyorlar. Birbirlerini motive ediyorlar, önceden gidenler gitmek isteyenlere cesaret veriyor. Deneyim aktarımı yapılıyor. Diğer dikkatimi çeken bir nokta ise; gruplardan birinde o ülkenin tarihine ve kültürüne dair kaynak paylaşımı oldu. Ve insanlar hakikaten daha gitmeden ilgiyle araştırıyor. Belki hayatında Türkiye tarihine dair tek kitap okumamış insanlar hem de… Çoğunluk dönmemek üzere gidecek.

5 yıl sonra 15 Temmuz: Orkoz

 

Yurtdışında yaşamak isteyen Türklerin sosyal medya gruplarında patlama yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder