13 Temmuz 2021 Salı

Erdoğan İsrail ile ilişkilerde gaza bastı: Güven ve istikrar vurgusu!

İsrail’le ilişkilerde son günlerde hızlı gelişmeler yaşanıyor. Türkiye, Tel Aviv’e uzun süre sonra Kültür Müşaviri atadı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da yeni göreve başlayan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’u telefonla aradı ve tebrik etti.

BOLD ANALİZ – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye- İsrail ilişkileri ve bölgesel konuların ele alındığı belirtildi. Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’la yaptığı görüşmeye ilişkin İletişim Başkanlığından bir açıklama yapıldı.

GÜVEN VE İSTİKRAR VURGUSU

Açıklamada “Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Isaac Herzog’u göreve başlaması dolayısıyla tebrik etti. Türkiye-İsrail ilişkilerinin Orta Doğu’nun güvenliği ve istikrarı bakımından büyük önem taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında enerji, turizm ve teknoloji başta olmak üzere muhtelif alanlarda yüksek bir iş birliği potansiyeli olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaretin salgına rağmen arttığını, bu potansiyelden faydalanmanın ortak çıkar olduğunu dile getirdi. Tüm görüş ayrılıklarına rağmen temas ve diyaloğun sürdürülmesine önem verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin-İsrail ihtilafının BM kararları çerçevesinde, iki devletli, kalıcı ve kapsamlı şekilde çözüme kavuşturulmasının uluslararası camianın beklentisi olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin-İsrail ihtilafının çözümünde atılacak olumlu adımların, Türkiye-İsrail ilişkilerinin müspet mecrada seyretmesine de katkı sağlayacağını belirtti” denildi.

Erdoğan da kendi Twitter hesabından görüşme hakkında bilgi paylaştı. Erdoğan mesajında “Bugün İsrail Devlet Başkanı Yitzak Hertzog ile gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmesinde ikili ve bölgesel meseleleri ele aldık. Görüşmemizde ülkelerimizin birçok alanda yüksek iş birliği potansiyeli olduğunu vurguladık. Tüm görüş ayrılıklarına rağmen İsrail ile temas ve diyaloğun sürmesine büyük önem veriyor; Filistin-İsrail ihtilafında olumlu adımlar atılmasının, ilişkilerimizin müspet mecrada seyretmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

HERZOG, İSRAİL HÜKUMETİNİ GÖRÜŞME ÖNCESİ BİLGİLENDİRDİ

İki ülke arasında uzun süre sonra gerçekleşen en üst düzeyli temas olarak kayıtlara geçen görüşmenin 40 dakika sürdüğü belirtildi.

Walla News sitesi, Cumhurbaşkanı Herzog’un görüşmenin yapılacağına ilişkin İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid’i daha önceden bilgilendirdiğini belirtti.

11 YIL ARADAN SONRA TEL AVİV’E KÜLTÜR MÜŞAVİRİ

Türkiye ile İsrail arasında uzun süredir sürdürülen normalleşme görüşmeleri kapsamında Tel Aviv Büyükelçiliği’nde kültür müşavirliği görevine Selim Öztürk atandı. Söz konusu makama on bir yıl aradan sonra bir isim atamış oldu. İsrail de şubat ayında Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarlığına Irit Lillian’ı atamıştı.

Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Öztürk, kendisinin on bir yıl aradan sonra atanan ilk müşavir olduğunu söyledi. Öztürk, açıklamasında, “Uzun ve zor bir süreçten sonra Tel Aviv büyükelçiliğimizde kültür müşaviri olarak görevime başlamış bulunmaktayım. On bir yıl aradan sonra atanan ilk müşavir olmak benim için onur. Umarım iki ülke arası ilişkilerin iyileşmesine katkıda bulunabilirim” dedi.

İSRAİL’DEKİ YENİ HÜKUMET İLİŞKİLER AÇISINDAN BİR FIRSAT

İsrail’de 12 yıldır süren Benyamin Netanyahu iktidarının sona ermesi iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi açısından bir fırsat olarak görülüyor.

Mavi Marmara olayı dahil iki ülke arasındaki krizlerin tırmandığı bütün dönemlerde Netanyahu görevde idi. Erdoğan ve Netanyahu arasındaki söz düelloları ve birbirlerine sarf ettikleri sözler nedeniyle 2 liderin biraraya gelmesi ihtimali oldukça düşük olarak görülüyordu.

Haziran ayında Naftali Bennett başbakanlığında kurulan ve 8 partiden oluşan koalisyon hükumeti ise iki ülke ilişkilerine yeni bir pencere açıyor.

İKİ ÜLKE İSTİHBARATLARI GEÇEN YILDAN BERİ GÖRÜŞÜYOR

İki ülke istihbarat teşkilatları ilişkileri normalleştirmek için geçen yıldan beri görüşmeler yürütüyor.

AKP’li Erdoğan, aralık ayında yaptığı açıklamada, “Gönül arzu eder ki İsrail’le münasebetlerimizi daha iyi noktaya taşıyalım. İsrail ile istihbari noktada münasebetlerimiz zaten kesilmiş değil, devam ediyor” açıklamasında bulunmuştu.

TÜRKİYE-İSRAİL DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ

Türkiye, 2010 yılındaki Mavi Marmara olayından sonra 2011 yılında diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürdü ve İsrail Büyükelçisi’ni sınır dışı etti.

2016 yılında Türkiye ve İsrail, tartışmalı bir anlaşma ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda uzlaştı. İki ülke yeniden karşılıklı olarak büyükelçi atadı.

2018 yılında ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesinin ardından Türkiye İsrail’deki büyükelçisini çekti ve İsrail Büyükelçisi’ni sınır dışı etti. İsrail’de karşılık olarak Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosunu sınır dışı etti.

O tarihten bu yana 2 ülke maslahatgüzar seviyesinde temsil ediliyor.

Bu dönemde diplomatik ilişkiler bozulurken iki ülke arasındaki ticaret hacmi artış gösterdi.

AKP hükumeti İsrail’le yakınlaşıyor: Tel Aviv’e kültür müşaviri atandı

Erdoğan İsrail ile ilişkilerde gaza bastı: Güven ve istikrar vurgusu! yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder