14 Temmuz 2021 Çarşamba

Trump’a bayrak açan Jeff Flake ABD’nin Ankara Büyükelçisi oluyor

Joe Biden, ABD’nin Ankara Büyükelçiliğine eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake’i aday gösterdi. Büyükelçilik teklifini kabul eden Flake’in adaylığının Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Flake, Cumhuriyetçi Parti Senatörü olsa da eski ABD Başkanı Donald Trump’ın en sert muhaliflerinden biriydi.

BOLD ANALİZ – ABD Başkanı Joe Biden, Ankara Büyükelçiliği görevine Cumhuriyetçi politikacı Jeff Flake’i aday gösterdi. Eski Arizona senatörü Flake, eski Başkan Trump’a parti içi muhalefetin başını çeken isimler arasındaydı. Flake, geçen yılki ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Biden’a destek vermişti.

Türkiye Büyükelçiliği, Biden’ın göreve başlamasının ardından Trump tarafından atanmış diplomatı değiştirmediği az sayıda önemli büyükelçiliklerden biriydi. ABD’nin şu anki Ankara Büyükelçisi David Satterfield 15 Ağustos 2019’da göreve gelmişti.

TRUMP’A BAYRAK AÇTI

Flake, 2019 yılında eski Başkan Donald Trump yönetimi ve Cumhuriyetçi Parti’nin politikalarıyla ayrıştığı gerekçesiyle Senato’dan emekli olmuştu. Jeff Flake emekliliğinin ardından, Trump’ı eleştirdiği “Conscience of a Conservative” (Bir Muhafazakarın Vicdanı) adlı bir kitap yazmıştı.

Flake, 2020’deki başkanlık seçimlerinde Biden’a desteklerini açıklayan 20’nin üzerinde Cumhuriyetçi Kongre üyesinden biriydi.

ADAYLIK TEKLİFİNİ KABUL ETTİ

Beyaz Saray’ın yayımladığı adaylık duyurusu sonrası yazılı açıklama yapan Flake bunun, iki ülke için de çok önemli bir döneme denk gelen çok merkezi bir görev olduğunu belirtti.

Flake “ABD’nin uzun süredir NATO müttefikimiz olan Türkiye Cumhuriyeti ile olan ilişkisinin stratejik önemi göz önüne alındığında, Başkan Biden’ın bu büyükelçilik adaylığı ile bana duyduğu güvenden onur ve gurur duyuyorum. Bu adaylıkla Biden yönetimi Amerikan dış politikası ve diplomasisinin en güzel geleneğini, partizan siyasetin su kenarında durması gerektiğini, tekrardan teyit etmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

Flake’in eşi Cheryl ile “Türkiye’nin sıra dışı insanlarını tanımayı dört gözle beklediklerini” de belirtti.

58 yaşındaki Flake’in resmi olarak göreve atanabilmesi için adaylığının Senato’da da onaylanması gerekiyor.

ESKİ BİR MORMON MİSYONER: JEFF FLAKE

Flake, 2013 ile 2019 yılları arasında ABD Senatosu’nda Arizona eyaleti senatörü olarak görev yapmış, 2001 ile 2013 yılları arasında da Temsilciler Meclisi üyeliği görevinde bulunmuştu.

58 yaşındaki Flake, 18 yıllık Kongre üyeliği öncesinde 1980’li yılların başında bir süre Afrika’da yaşamış, Güney Afrika ve Zimbabve’de Mormon misyonerliği, Namibya’da da Demokrasi Vakfı yöneticiliği yapmıştı.

Flake’in uzun zamandır diplomatik bir göreve getirileceği söylentileri dolaşıyordu, ancak bu görevlendirmenin geçmişte aktif olduğu Afrika’da bir ülkeye yapılması bekleniyordu.

Flake, eski ABD Başkanı Trump’la göreve ilk geldiği dönemden itibaren çatışıyordu ancak Trump’ın geçirdiği yasaların çoğuna destek verdi.

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ZORLU BİR DÖNEMİNDE GÖREVİ ÜSTLENECEK

Flake Senato’dan onay aldığı takdirde, Türk-Amerikan ilişkilerinin zor bir zamanında Ankara’ya atanmış olacak.

New York Times gazetesi, Flake’in adaylığını “yüksek profilli bir diplomatik göreve tanınmış ılımlı bir Cumhuriyetçi getiriliyor” şeklinde nitelendirdi.

Fransız haber ajansı AFP de gelişmeyi “ABD’nin en karmaşık ittifaklarından birini yönetmekle yükümlü olacak” sözleriyle duyurdu.

İki NATO müttefiki arasında halen birçok konuda anlaşmazlık yaşanıyor. ABD’nin Suriye’de YPG’ye desteği ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması, ilişkilerde gerilim yaratan meselelerin başında geliyor. Ayrıca 24 Nisan’da Biden’ın 1915 olayları için “soykırım” ifadesini kullanmasına da Ankara sert tepki göstermişti.

Biden yönetimi ve Türk hükümeti yetkilileri bugünlerde, ABD askerlerinin çekilmesinden sonra Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın idaresi ve güvenliğini sağlamada Ankara’nın öncü rol üstlenmesi konusunda görüşmeler yürütüyor.

Vermont eyaletinden Demokrat Senatör Patrick Leahy, Flake’in ilişkilerin kritik bir döneminde ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevi için uygun bir isim olduğunu söyledi. Leahy, “Jeff, her iki ülkeye, bölgeye ve dünyaya faydası olacak daha yapıcı bir ilişkinin inşası yolunda çalışmak için mükemmel bir seçim” dedi.

Mevcut büyükelçi David Satterfield, deneyimli bir diplomattı ve çok konuşmaması ile dikkat çekiyordu. Eski bir siyasetçi olan Jeff Flake’in ‘diplomatik çizgi dahilinde’ daha fazla konuşabileceği ve ön plana çıkabileceği öngörülüyor.

Erdoğan İsrail ile ilişkilerde gaza bastı: Güven ve istikrar vurgusu!

Trump’a bayrak açan Jeff Flake ABD’nin Ankara Büyükelçisi oluyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder