13 Temmuz 2021 Salı

Mısır’da İhvan’a yönelik bir ayda verilen 22 idam kararına Erdoğan yönetimi sessiz kaldı

Son bir ayda Mısır’da 22 İhvan yöneticisi ve üyesi hakkında idam kararı verildi. Sisi ile yakınlaşmaya çalışan Erdoğan yönetimi ise idamlara sessiz kalmayı tercih ediyor.

BOLD – Mısır’da mahkeme, İhvan’ın üst düzey 10 ismine yönelik idam cezasını daha onadı. Geçen ay onanan 12 isimle birlikte idamları onananların sayısı 22’ye yükseldi. Türkiye’de birçok sivil toplum kuruluşu idamların durdurulması için kampanyalar başlatırken AKP yönetiminin ise bu duruma sessiz kalması dikkat çekti.

DIŞİŞLERİ’NDEN SES YOK

2013’ten beri seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirip darbe ile iktidara gelen Abdülfettah el Sisi ile ilişkileri tümden kesen AKP yönetimi, son aylarda Mısır ile ilişkileri düzeltmenin yollarını arıyor. Ankara – Kahire yakınlaşma çabaları kapsamında Türkiye’de bulunan Müslüman Kardeşler üyelerinin bir çoğu sınır dışı edilirken, Türkiye’den yayın yapan İhvan yayın organlarına Mısır’ı eleştirmeme şartı getirdi. Artık Türkiye’deki İhvan medyası, siyasi programları durdurup, kültürel ağırlıklı programlar yayınlıyor. Mısır’la ilişkileri normalleştirme adımları kapsamında ayrıca TBMM’de Mısır ile parlamentolar arası dostluk grupları kuruldu. Mısır’daki idam kararları ile ilgili Dışişleri Bakanlığı’nın kınama bile yayınlamaması dikkat çekti.

TÜRKİYE’NİN İADE ETTİĞİ GENÇ İDAM EDİLDİ

Türkiye’nin Mısır’la giderek yaklaşması, Türkiye’de yaşayan İhvan hareketi mensuplarını endişelendiriyor. Mısır’da baskıya maruz kalarak aileleriyle birlikte Türkiye’ye sığınan İhvan’a mensup 8 bin kişi bulunuyor. Mısır’la Türkiye’nin yakınlaşmasıyla sınır dışı edilme korkusu yaşayan İhvan’a mensup gençler, 2019’da Mısır’a iade edilen ve idam cezasına çarptırılan Muhammed Abdulhazım gibi bir sonla karşılaşmaktan korkuyor.

Erdoğan’ın sinir uçlarına dokunan çıkışlar

 

 

Mısır’da İhvan’a yönelik bir ayda verilen 22 idam kararına Erdoğan yönetimi sessiz kaldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder