16 Temmuz 2021 Cuma

Önce Akbank şimdi Ziraat: Halkı kötü senaryoya mı hazırlıyorlar?

Akbank’ın sistemini iki gün ulaşamayan halk, şimdi aynı sorunu Ziraat Bankasında yaşıyor. Rejimin baskısıyla dağıttığı kredileri toplayamayan bankalar, paraların çekilemeyeceği, herhangi bir işlemin yapılamayacağı kötü senaryo için hazırlık mı yapıyor?

BOLD ANALİZ – Akbank’ın ardından Ziraat Bankası’nda da art arda sistem gitti. Banka müşterileri mobil ve internet bankacılığından İşlem yapamıyor. Verdikleri kredileri toparlayamayan bankalar, bu kredileri batık kredi olarak da gösteremiyor. Yaşanan teknik sorunlar, “Bankalar halkı kötü senaryoya mı hazırlıyor?” sorusunu akıllara getirdi.

ZİRAAT BANKASI’NDA ART ARDA SORUNLAR YAŞANDI

Ziraat Bankası’nda iki gün önce yaşanan sistem arızası bugün yeniden yaşandı. Ziraat Bankası’nın mobil sistemine erişim sağlanamıyor. Ziraat Bankası’nın mobil uygulaması üzerinden giriş yapan kullanıcılar “Geçici süre için işleminizi gerçekleştiremiyoruz. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz” uyarısı ile karşılaştı. Bankada iki gün önce yaşanan sorun ile ilgili yetkililer, arıza hakkında bir bilgi vermezken, herhangi bir saldırı olmadığını belirtmişlerdi.

AKBANK MÜŞTERİLERİ İKİ GÜN PARA ÇEKEMEDİ

Ziraat Bankası öncesinde ise Akbank’ta iki gün süren sisteme ulaşamama sorunu yaşandı. Akbank kullanıcıları yaşanan arızadan ötürü para çekemedi, kartla ödeme ve para transferi yapamadı. Akbank’tan yapılan açıklamada sorunun ana bilgisayardaki arızadan kaynaklandığı öne sürüldü.

KAMU BANKALARINA SERMAYE AKTARIMI GÜNDEMDE

Türkiye’de özel bankaların daha temkinli kaldığı pandemi sürecinde devlet bankalarına ait borçlar geçen yıldan bu yana neredeyse ikiye katlandı. Reuters haber ajansı Türkiye’deki bankacılık sektörü ve hükumet içindeki kaynaklara dayandırdığı haberinde devlet bankalarına yeni bir sermaye enjeksiyonunun yapılması düşünüldüğünü aktardı. Eylül ayı sonunda salgından büyük darbe alan hizmet sektörünün borçlarının da tahsili gecikmiş borç hanesine yazılması sonucu artacak olan borç yüküne karşı önlem alınması için para aktarımı gerekiyor.

ÖDENMEYEN BORÇLAR BATIK SAYILMIYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankaların “batık” olarak tabir edilen kredilerinin takibe alınma süresi 90 günden 180 güne çıkarıldı. Bu süre de belli aralıklarla uzatıldı. Son olarak BDDK, 30 Haziran’da dolan kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanıyarak, gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmesi uygulamasını 30 Eylül 2021’e kadar uzattı. Bu düzenleme ile bankaların bilançolarında takibe düşen kredilerin sayısı daha az görünüyor.

TAKİPTEKİ KREDİLER ARTTI

BDDK’nın takibe alınma süresini uzatmasına karşın takipteki krediler artmaya devam ediyor. BDDK verilerinde bankaların takipteki alacakları yaklaşık 150 milyar liraya ulaştı. Bankaların verdiği krediler 3.8 trilyon TL’ye çıkarken, tüketici kredileri 700 milyar TL, bireysel kredi kartları 160 milyar TL olarak kayıtlara girdi.

Rum gemisine uyarı ateşi: Tayyip Erdoğan’ın ziyareti öncesi Kıbrıs’ta gerilim neden yükseliyor?

Önce Akbank şimdi Ziraat: Halkı kötü senaryoya mı hazırlıyorlar? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder