Avrupa Parlamentosu, birliğin sınır teşkilatı Frontex’in sığınmacılara karşı insan hakkı ihllalerine göz yumduğunu ortaya çıkardı. Alman der Spiegel dergisi ise Frontex Yöneticisi Leggeri’nin Yunanistan’ın mültecileri geri ittiğine dair delilleri sildirdiğini iddia etti.
BOLD – Mültecilere yönelik üye ülkelerin hak ihlallerine göz yummakla ve uluslararası hukukun açıkça ihlali anlamına gelecek şekilde zorla geri itmeleri (push-back) görmezden gelmekle suçlanan Avrupa Birliği’nin (AB) sınır teşkilatı Frontex hakkında yeni iddialar ortaya çıktı.
Avrupa Parlamentosu’nun hazırladığı bir rapor, Frontex’in sığınmacılara karşı insan hakkı ihllalerine göz yumduğunu ortaya çıkardı. Alman der Spiegel dergisi ise Frontex Yöneticisi Fabrice Leggeri’nin Yunanistan’ın mültecileri geri ittiğine dair delilleri sildirdiğini iddia etti.
AVRUPA PARLAMENTOSU RAPORU: İHLALLERİN ÜZERİNE GİTMEDİ
Avrupa Parlementosu inceleme grubunun kar amacı gütmeyen izleme grubu StateWatch ile hazırladığı rapor Frontex’in AB’ye üye ülkeler tarafından sığınmacılara karşı işlenen insan hakkı ihlallerinin üzerine gitmediğini ve takip etmediğini tespit etti.
Grubun raporunu bir basın toplantısında değerlendiren Yeşiller grubu üyesi Hollandalı parlamenter Tineke Strik “Frontex’in üye devletlerin ihlallerini gördüğünü tespit ettik” diyerek araştırmalarının ajansın meydana gelen temel hak ihlallerini önlemediğini ve gelecekte oluşabilecek riskleri azaltmadığını ortaya koyduğunu belirtti.
Teşkilatta oluşan ve tekrar eden sağlıksız bir davranış kalıbına dikkat çekilen raporda, “Ulusal ve uluslararası insan hakkı toplulukları ve örgütleri gibi birçok güvenilir aktörden bazı üye devletlerin temel hakları ihlal ettiğine dair raporların sürekli olarak geldi ancak Frontex bu raporları genellikle göz ardı etti” denildi. Bu durumun ajansın iç kültürüne uzandığının da altı çizildi.
“AJANSIN OPERASYONLARI ASKIYA ALINSIN YA DA BİTİRİLSİN”
Frontex’in kurucu düzenlemesinin 46. maddesinde ciddi ve sistematik temel hak ihlalinin olduğu yerlerde ajansın operasyonlarını askıya alma ya da bitirme zorunluluğunun bulunduğuna işaret eden raportör Strik bu maddenin yalnızca Macaristan için uygulandığını, buna rağmen ajansın hala Macaristan’daki geri gönderme operasyonlarında yer alıyor olmasınını kınadıklarını ve bundan derin üzüntü duyduklarını belirtti.
Rapor Yunanistan’la ilgili olarak da Frontex’in Yunanistan’daki faaliyetlerinde temel haklar memuru ile işbirliği içinde 46. maddenin uygulanması için özenli bir prosedür ve acil adım atılması tavsiyesinde bulundu. Bu prosedürlerin dış aktörlerden gelen bilgiyi de dikkate alması gerektiği belirtilen raporda Frontex direktörüne “tamamen şeffaf, kapsamlı ve zamanlı bir şekilde” prosedürleri başlatma çağrısında bulunuldu.
DER SPİEGEL: FRONTEX, GERİ İTME DELİLLERİNİ SİLDİ
Bu arada Alman Der Spiegel dergisi, Frontex’in Direktörü Fabrice Leggeri’nin, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde mültecileri geri ittiğine ilişkin olayda delilleri sildirdiğini ileri sürdü.
Habere göre Frontex, geçen yıl 18-19 Nisan gecesi Yunan sahil güvenlik görevlilerinin, mültecileri motoru olmayan bir bota bindirip uzaklaştığını havadan görüntüleyip kaydetti.
Avrupa Parlamentosunun Frontex hakkında hazırladığı rapordaki en önemli suçlamanın da bu olayla ilgili olduğu belirten haberde, Leggeri’nin Frontex’in temel haklar sorumlusundan bu olayla ilgili toplanan tüm bilgileri silmesi talimatını verdiği aktarıldı.
Haberde, bunun Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin de gördüğü elektronik posta yazışmalarından ortaya çıktığı kaydedildi.
Yeşiller Partisi AP Milletvekili Erik Marquardt, Leggeri’nin suçları aydınlatmak yerine örtbas ettiğini belirterek “Fabrice Leggeri insan hakları ihlallerine dair kanıtları sildirdi.” dedi.
“YUNAN HÜKUMETİNİ KORUMAK İÇİN GÜCÜNÜ İSTİSMAR ETTİ”
Avrupa Parlamentosunda inceleme yapan grubun raportörü Tineke Strik de olayı örtbas etme girişimin korkunç olduğunu ifade ederek “Bu eylem, Leggeri’nin Yunan hükumetini korumak için gücünü istismar etmekten geri durmadığını gösteriyor.” diye konuştu.
Alman Sol Parti AP Milletvekili Cornelia Ernst de Frontex’in 18-19 Nisan’da yaşanan geri itme olayını canlı izlediğini kaydetti.
İspanyol Sol Parti AP Milletvekili Sira Rego da Leggeri’nin istifa etmesini isteyerek istifa etmemesi durumunda Avrupa Birliği (AB) İçişleri Komiseri Ylva Johansson’un bunu sağlaması gerektiğini kaydetti.
YUNAN MÜLTECİ KONSEYİ: GERİ İTMELER UTANÇ KAYNAĞI
Öte yandan Yunan Mülteci Konseyi, Yunanistan’dan Türkiye’ye geri itilen mültecilerin ülke adına ‘utanç kaynağı” olduğunu belirterek Atina hükumetinin sığınmacı politikasını eleştirdi.
Yunan Mülteci Konseyi Başkanı Alexandros Konstantinou, Mart 2020’den bu yana sayıları giderek artan ve Yunanistan’dan geri itilen mültecilerin ülke adına bir utanç kaynağı olduğunu ifade etti.
Konstantinou, geri itilen birçok sığınmacının da ölüm riski altında olduğunu belirterek, bu uygulamanın sonlanması gerektiğini belirtti.
Yunanistan’da son dönemde Türkiye’den AB sınırlarına giriş yapmak isteyen mültecilerin Ege Denizi ya da Meriç Nehri üzerinde Yunan güvenlik ekipleri tarafından yakalanarak Türkiye’ye geri gönderildiğine dair birçok vaka yaşandı.
Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Af Örgütü hazırladığı raporda, göçmenlerin Türkiye’ye geri itilmesinin Yunanistan’ın fiili sınır politikası haline geldiğini belirtilerek Avrupa Birliği’nin Atina hakkında ihlal prosedürü başlatmasını istemişti.
Yunanistan sınırda iki zeplin uçuracak: Biri Meriç diğeri Ege’de
Frontex’te skandallar bitmiyor: İhlallere göz yumdu ve takip etmedi, delilleri yok etti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder