27 Ekim 2021 Çarşamba

ABD’de kongre üyelerinden Biden’e F-16 mektubu: Satışı kongrede durdururuz

ABD’li 11 Kongre üyesi, ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye’ye F-16 satışı yapılmaması gerektiğini ifade eden bir mektup yazdı.

BOLD – 10 büyükelçi krizinin ardından yumuşaması beklenen Türkiye-ABD ilişkileri F-16 satışıyla yeniden tırmanışa geçti. ABD’li 11 Kongre üyesinin ABD Başkanı Biden’e yazdığı mektupta, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’dan yeni S-400 hava savunma sistemi alacağını duyurmasının ardından ABD üretimli savaş uçaklarını satarak kendi ulusal güvenliğimizi riske atmayı göze alamayız” ifadeleri yer aldı.

ABD TÜRKİYE’YE ASKERİ TEÇHİZAT GÖNDERMEMELİ

Mektupta ayrıca, “Bildiğiniz üzere, Trump yönetimi sırasında Türkiye Rus S-400 hava savunma sistemini aldığı için resmi olarak F-35 programından çıkarılma işlemi başlatıldı. Yönetim F-16’ların satışı onaylasa da Kongre bu konuda birlikte duracaktır. ABD şu an Türkiye’ye askeri teçhizat göndermeyi göze alamaz” ifadeleri yer aldı.

DEMOKRAT VE CUMHURİYETÇİ ÜYELER

Reuters’ın aktardığı habere göre, Beyaz Saray konuya ilişkin yorum yapmadı, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de Kongre ile ilgili durumlara ilişkin yorum yapılamayacağını aktardı. Mektubun Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis ile Demokrat Carolyn Maloney liderliğinde kaleme alındığı ifade edildi.

TÜRKİYE 40 ADET F-16 İÇİN BAŞVURMUŞTU

Türkiye F-35 projesinden çıkarıldıktan sonra, bu ay başında 40 adet F-16 ve 80 adet F-16 modernizasyon kiti satın almak için ABD’ye başvurmuştu. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Ekim’de Türkiye’nin ABD’den 40 adet F-16 satın alma talebinin olup olmadığına ilişkin soruya “Amerika’nın böyle bir teklifi oldu” cevabı vermişti.

Erdoğan’dan bilindik taktik: Büyükelçi hamlesiyle krizi unutturup seçmenini konsolide etti

ABD’de kongre üyelerinden Biden’e F-16 mektubu: Satışı kongrede durdururuz yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder