29 Ekim 2021 Cuma

Erdoğan sinyali verdi, Rekabet Kurumu cezayı kesti: Listenin başında BİM var

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fiyatlardaki artıştan sorumlu tuttuğu zincir marketlerle ilgili yürütülen soruşturmada Rekabet Kurumu kararını açıkladı. BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A101 ve Savola Gıda’ya 2.6 milyar lira idari para cezası verildi. 

BOLD – Rekabet Kurumu, zincir marketlere yönelik yürütülen “fahiş fiyat” soruşturmasında, 5 zincir market ve 1 tedarikçi firma hakkında idari para cezası uygulandığını açıkladı. BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A 101 ve Savola Gıda’ya toplam 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası verilmesine karar verildi.

ZİNCİR MARKETLER SUÇLU BULUNDU

Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada “Kovid-19 salgını sürecinde, perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile iştigal eden zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüslerin fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik olarak yürütülen soruşturma tamamlandı. 28.10.2021 tarihinde Rekabet Kurumunca dosyanın müzakeresi sonucunda; BİM Birleşik Mağazalar A.Ş., CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş., Migros Ticaret A.Ş., Savola Gıda San. ve Tic. A.Ş., ŞOK Marketler Ticaret A.Ş. ve Yeni Mağazacılık A.Ş. (A 101)’nin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiklerine, dolayısıyla adı geçen teşebbüslere idari para cezası verilmesine karar verildi” denildi.

EN YÜKSEK CEZA BİM’E: 958 MİLYON LİRA

Rekabet Kurumu tarafından BİM Birleşik Mağazalar A.Ş.’ye 958 milyon 129 bin lira, A 101’e (Yeni Mağazacılık A.Ş) 646 milyon 582 lira, Migros Ticaret A.Ş.’ye 517 milyon 672 bin lira, Şok Marketler Ticaret A.Ş.’ye 384 milyon 369 bin lira TL, CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş.’ye 142 milyon 469 bin lira ve Savola Gıda ve San. Tic. A.Ş.’ye de 22 milyon 210 bin lira ceza kesildi.

GEREKÇE: PİYASAYI ORGANİZE ETMEK

Rekabet Kurulu raportörlerinin hazırladığı raporda zincir marketler, doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla dolaylı temaslar yoluyla, satış fiyatlarının ve fiyat artışlarının koordinasyonunun sağlanması ve piyasanın organize edilmesiyle suçlanıyor. Raporda ayrıca artırılan fiyatların “rakiplerle eş zamanlı raflara yansıtılacağı” yönünde ve benzer nitelikte pek çok ifade bulunurken, zincir marketlerin fiyat hareketlerinin de bu bulguları büyük ölçüde teyit ettiği” bilgisi yer alıyor.

ERDOĞAN: PİYASAYI ALT ÜST EDİYORLAR

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son aylarda gıda fiyatlarındaki fahiş fiyat artışlarıyla ilgili zincir marketleri suçladı. Eylül ayında ABD temaslarının ardından gazetecilere konuşan Erdoğan, “Bu konuda kısmen özellikle bu zincir marketlerin sınırsız uygulamaları var. Bu sınırsız uygulamalar karşısında biz de Ticaret Bakanlığı olarak bunların üzerine üzerine gideceğiz” dedi. Zincir marketlerin yoğun ürünleri topladığını belirten Erdoğan, “Bu da beş tane zincir market. Bunlar bütün o ürünü toparlıyor. Bu beş tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar alt üst oluyor” demişti.

AKP’Lİ YANILMAZ: FİYAT ARTIŞLARI 15 TEMMUZ’UN DEVAMI

AKP Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mücahit Yanılmaz da marketleri darbe yapmakla suçladı. Katıldığı Kanal 42 TV’deki programda gıda fiyatlarıyla ilgili soruya yanıt veren Yanılmaz, “15 Temmuz’da başarılı olamayanlar, oyunlarına yarın da devam edecek. Bugün market fiyatları, yarın farklı bir şey ortaya çıkacak. Bundan bıkmayacaklar. Hepsi vatandaşı bir bıktırma operasyonu. Netice itibariyle vatandaşın yaşamını zorlaştırmak ve hükumet bu işi başaramıyor, gitsin yerine kimin geleceğini de söylemiyorlar. Gitsin de sonrasına bakarız gibi bir mantıkla hareket ediyorlar” dedi.

ERDOĞAN’IN ZİNCİR MARKETİ TARIM KREDİ KOOPERATİFİ

Geçen haftalarda Tarım Kredi Kooperatifi’nin Kısıklı’da açılan satış mağazasına uğrayıp 1000 liranın üzerinde atıştırmalık alışverişi yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Tarım Kredi Kooperatiflerimizin gördüğünüz gibi buradaki market gerçekten çeşitli ürünler noktasında, kalite noktasında, fiyatlar noktasında gayet uygun. Gerçekten vatandaşlarımızın kesesine uygun fiyatların uygulandığı bir yer” demişti. Erdoğan kısa sürede Türkiye’nin dört bir yanında binin üzerinde Tarım Kredi Kooperatifi şubesi açılacağını söyledi.

 

Her taşın altından SADAT çıkıyor

Erdoğan sinyali verdi, Rekabet Kurumu cezayı kesti: Listenin başında BİM var yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder