25 Ekim 2021 Pazartesi

Olan Osman Kavala’ya oldu

Osman Kavala açıklamasının ardından başlayan ‘Persona non grata’ tartışmaları büyükelçilerin yaptıkları yeni açıklamayla yatıştı. İçişlerine karışmamayı yeniden taahhüt eden büyükelçilerin geri adım attığını düşünenlerden tepki var.

BOLD – Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçileri, 4 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için geçen hafta bir çağrı yaptı.

Büyükelçilerin çağrısına AKP iktidarı ve Erdoğan’ın tepkisi sert oldu. Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na büyükelçilerin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmeleri için talimat verdiğini açıkladı.

Erdoğan’ın açıklaması sonrası 10 büyükelçiden 8’i yeni bir açıklama yaparak Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesini hatırlattı.

Bu açıklamaya katılmayan 2 ülke Almanya ve Fransa’dan yeni bir hamle geldi. İki ülkenin büyükelçiliği, ABD Büyükelçiliği’nin resmi hesabından yapılan açıklamayı, kendi resmi hesaplarından paylaştı.

PANİKLEYECEKLERİNİ BİLİYORDU

Batı ülkelerinin yaptığı açıklamaya tepkiler var. Ülkelerin bu açıklamalarıyla Erdoğan’a hayat öpücüğü verdiğini belirten Can Dündar, “Erdoğan Batılıları, onların kendisini tanıdığından daha iyi tanıdığı için hiç düşünmeden el yükseltti. ‘Kovalım hepsini gitsin’ dedi. Çünkü kendisi pazarlığı ne kadar üst perdeden açarsa, bu müzakere diline alışkın olmayan Avrupalıları o kadar şaşırtıp panikleteceğini biliyordu” dedi.

İPİ TUTMAYA HAZIRIZ

Eski ABD Büyükelçisi Namık Tan yaşananların bir danışıklı dövüşün işareti olduğunu belirterek, “On Büyükelçi düştüğümüz çukurdan kurtulmamız için bir ip atmışa benziyor. Bizimkilerin bu açıklamaların üzerine atlaması bir danışıklı dövüşün de işareti. Yani, bizi kendi kendimizi düşürdüğümüz çukurdan kurtarmak için attığınız ipi tutmaya hazırız diyor, bizimkiler” ifadelerini kullandı.

ZATEN KARIŞMAYIZ

Büyükelçilerin kabine mesaj gönderdiğini belirten gazeteci Duygu Güvenç, “Erdoğan’ın istenmeyen kişi ilan edilmesini istediği 10 Büyükelçilik Kabine’ye mesaj gönderdi ve ‘Biz Viyana Sözleşmesi’nin 41’nci maddesine zaten riayet ederiz’ yani ‘zaten içişlerine karışmayız’ dedi” diye yazdı.

10 büyükelçinin açıklamasını paylaşan gazeteci Nevşin Mengü de ” Olan Osman Kavala’ya oldu” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

AKP’DEN İLK AÇIKLAMA

AKP cephesinden ilk açıklama da AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çelik, ”Milletimizin ve devletimizin ülkemizde görev yapan diplomatlara karşı misafirperverliği dünyaca ünlüdür. Kurallara riayet ederek ülkemizle kendi ülkeleri arasındaki bağları güçlendirmek için çalışan diplomatlar her zaman takdir edilmektedir” diye yazdı.

Erdoğan’ın ‘canlı’ fiyaskosu! Yayını 3 saat önce paylaşınca olanlar oldu

Olan Osman Kavala’ya oldu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder